Müller Cecília: Minden eddiginél erősebb a harmadik hullám

2021. március 23. 13:01
A regisztrált idősek fele már megkapta az oltást, és az eddig regisztrált 65 felettiek 65 százaléka kapott már oltást – tette hozzá György István.

A kedd reggeli drámai adatok közlését követően az Operatív Törzs is megtartotta napi tájékoztatóját. 

A regisztrált idősek fele már megkapta az oltást, és az eddig regisztrált 65 felettiek 65 százaléka kapott már oltást – mondta György István, a Miniszterelnökség államtitkára, az oltási munkacsoport vezetője. Hozzátette: a következő egy hétben több mint 215 ezer regisztrált idős ember oltására van lehetőség.

Vakcinák

Az államtitkár szerint a kedden érkezett Pfizer-szállítmány a kórházi oltópontokra megy, 157 ezer adaghoz juthatnak a háziorvosok által odaküldött idősek. A vakcinák szétosztásának elve, hogy a regisztráltakat praxisarányban is figyelik, és ennek alapján osztják szét őket, sokszor a megyei oltási bizottságok bevonásával. 

A Sinopharmból minden háziorvosnak jut 5 ampulla első adagos oltásra, a második adagosra pedig most kapják meg a 275 ezer adagnyi kínai vakcinát. 

Közölte, hogy AstraZeneca vakcinából több mint 2600 praxis kap ampullát, 10-10 időst tudnak beoltani ebből. A szintén frissen érkezett Moderna oltások nagy része második körös oltásra kell majd, csak 11200 adag  lesz első körös, utóbbi budapesti háziorvosokhoz megy majd, 1-1 ampulla 10-10 ember oltásához elegendő.

Zajlik a védekezésben részt vevő katonák és rendőrök oltása is – mondta György István.

Hamar szolgálatba állítják az oltóbuszokat a kistelepüléseken”

– tette hozzá.

György István arról is beszámolt, hogy az önkormányzatok aktívan segítsék a háziorvosokat. Nem az oltóhelyek számával van a probléma, hanem a háziorvosok adminisztrációs munkáját segítsék az önkormányzatok – mondta az oltási munkacsoport vezetője.

Domináns lett a brit variáns

Szinte 100 százalékos az angol mutáns jelenléte az itthoni megbetegedésekben – mondta Müller Cecília. Ez a variáns tulajdonképpen kiválasztódott, és a többi túlélésre alkalmatlanabb törzsek kivesztek.

Nem csak sokkal fertőzőképesebb a brit variáns, de sokkal súlyosabb megbetegedéseket képes okozni, 55 százalékkal magasabb halálozási arányt is eredményez”

– fejtette ki Müller Cecília.

Hangsúlyozta azt is, hogy mivel nagyon nagy az egészségügyi rendszer terhelése, ezért többletkapacitások bevonására van szükség, ezért kezdték meg az önkéntesek toborzását és a katonák bevonását is. De továbbra is fontos, hogy a lakosság fokozottan tartsa be az egyéni védekezési intézkedéseket, illetve aki csak teheti, regisztráljon az oltásokért. 

Minél többen válunk ellenállóbbakká, annál inkább megtudjuk akadályozni a víruscirkulációt a népesség körében” 

– fogalmazott.

Fontos továbbá, hogy akiket beoltottak, azok is gondoljanak azokra, akik még nem kapták meg a vakcinát – tette hozzá.

Nyitókép: YouTube

Összesen 108 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés