A brexit egyedi recept volt

2021. március 22. 11:19

Heckenast László
Magyar Nemzet
Sokan voltak azok, akiknek a teljes körű szuverenitás visszaszerzése volt az elsődleges cél.

„Pontos statisztikák még nincsenek, de arra még a brexit legelkötelezettebb támogatói sem számíthattak, hogy ilyen rövid időn belül bármilyen pozitív hatás érvényesülhetne – különösen nem a rekord gazdasági visszaesést okozó Covid-járvány idején.

Az is igaz, hogy nőttek az exportőrök és importőrök adminisztratív terhei, de az, hogy a megállapodás ennyire az utolsó pillanatban született meg, és így az új szabályokra való felkészülésre nem maradt elég idő, nem kizárólag a londoni kormányzat felelőssége. Az Európai Unió tárgyalóküldöttségének hozzáállása és egyes politikusainak megnyilvánulásai a tárgyalási folyamat során mindvégig azt a benyomást keltették, mintha Brüsszel nem mindkét félnek optimális kompromisszumot akarna elérni, hanem inkább elrettentő példát kívánna statuálni az esetleges kilépést fontolgató tagállamoknak.

Nem szabad elfelejtenünk azonban, hogy a brit kilépést nem elsősorban a gazdasági integrációval szembeni kritikák vezérelték. A brexitre szavazók közül sokan az unión belüli szabad munkaerő-áramlást okolták saját munkanélküliségük vagy éppen alacsony bérük miatt, mások attól tartottak, hogy ha valamelyik uniós tagállam állampolgárságot ad a 2015 óta érkezett több millió bevándorlónak, azok tömegesen a szigetországban próbálnának letelepedni. De sokan voltak azok is, akiknek a teljes körű szuverenitás visszaszerzése volt az elsődleges cél.

Ha a brexit példája nem is realitás Magyarországnak, az unión belül átveheti az Egyesült Királyság szerepét abban, hogy az oly sokszor emlegetett fékek és egyensúlyok jegyében korlátozza a föderalista törekvéseket, és a politikai unió erőltetése helyett megpróbálja visszaterelni a szövetséget az eredeti gazdasági együttműködés irányába. A közös vakcinabeszerzés kudarca után erre most több tagállam is fogékonyabb lehet.

Sőt egy pusztán gazdasági integrációra alapozott Európai Unióba egyszer még akár az Egyesült Királyság is visszaléphetne”.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés