Hány magyar van a Felvidéken?

2021. március 17. 12:14
Rendhagyó népszámlálás folyik Szlovákiában – nemcsak a világjárvány, hanem a nemzeti identitás felmérésének módszere miatt is. A kettős identitás választásával nyerhet és veszíthet is a magyarság, és rengeteg múlik most a magyar ajkú cigányságon.

2021-es népszámlálás némi hezitálás és átszervezés után elkezdődött, csak a befejezés időpontját tolták ki jelentősen. Az eredeti elképzelés szerint az egész folyamatot le kellett volna vezényelni február 15. és március 31. között, ám végül csak az első szakasz határideje e hónap vége, ameddig – a korábbiaktól eltérő módon – elektronikusan lehet kitölteni az összeíró ívet, sőt még egy erre szolgáló mobilapplikációt is fejlesztettek.

A kérdőív alig tizennégy kérdésből áll: a családi állapot, az iskolai végzettség és a többi szokásos kérdés mellett olyan is szerepel, hogy milyen közlekedési eszközzel szokott munkába járni a válaszadó. Az ív a törvénnyel összhangban kisebbségi nyelveken, így magyarul is elérhető. Üröm az örömben, hogy a válaszoknál a településnevek és a foglalkozások is csak szlovák nyelven olvashatók – mondja lapunknak Tokár Géza politológus. Érdekesség egyébként, hogy a kérdőívet mindenkinek ki kell töltenie, aki hosszabb ideje az országban él, akár állampolgárság vagy állandó, sőt ideiglenes lakcím nélkül is.

A kettős identitás bevallása a magyarság 10-20 százalékát érintheti”

Meglepően gyorsan, két hét alatt kitöltötte a kérdőívet a lakosság fele, így már nem irreális cél az első szakaszra a hetven százalék – állítja Tokár, hozzáfűzve: aztán jön a második, október 30-áig tartó szakasz a személyes kitöltéssel. És ezzel együtt a problémák is sűrűsödnek: a pandémia közepette az önkormányzatoknak kellene berendezniük információs pontokat, sőt proaktívan fel is kell keresniük azokat, akik kimaradtak – 2011-ben 70 ezren így tettek, most ezért 25–250 eurós pénzbírság is kiszabható. A kimaradás oka lehet a tényleges lakcímváltozás, a külföldi munkavállalás vagy éppen bizonyos kérdések hiányos kitöltése – és ezzel el is érkeztünk a nemzeti identitás témájához. Erre a kérdésre ugyanis, mint a politológus emlékeztet, a 2001-es népszámlálásnál 54 ezren nem adtak választ, 2011-ben pedig már 382 ezren voltak így félelemből, tudatlanságból vagy csak érdektelenségből. A politológus szerint azóta tovább nőhetett a számuk.

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés