Levélben tiltakoznak a budavári lakosok a Deutsche Welle riportja ellen

2021. március 16. 7:00
A Budavári Lakosok Szövetségét felháborítja, hogy V. Naszályi Márta polgármester közreműködésével, a II. világháború kirobbanásáért nagyrészt felelős Németország közmédiája a Budai Vár rekonstrukciós munkálatait hamis színben feltüntető, és zsidóüldözést vizionáló riportot készített. Levelüket itt olvashatják.

Levelet írt a Budavári Lakosok Szövetsége (BLSZ) a Deutsche Welle-nek, amelyben tiltakoznak a német közszolgálati médium március 6-án megjelent riportja ellen. A műsorban a német médium V. Naszályi Márta az I. kerület párbeszédes polgármestere és Ungváry Krisztián történész közreműködésével egyértelműen kimondja, hogy a Budai vár és és a Kossuth tér felújítása a magyar kormány szélsőséges nacionalizmusát bizonyítja,

a zsidók pedig újra félnek Magyarországon.

A levélben a BLSZ tagjai felháborodásuknak adnak hangot a német médium propagandaműsorának tartalmával és azzal kapcsolatban, hogy „egy olyan ország  közszolgálati médiája készít és tesz közzé a Budai Vár rekonstrukciós munkálatait hamis színben feltüntető riportot, amely

a II. világháború kirobbanásáért és a rombolásokért nagyrészt felelős”.

A BLSZ arra is felhívja a figyelmet, hogy teljességgel alaptalan megállapítás, hogy zsidóüldözés lenne hazánkban, hangsúlyozva, hogy zsidó honfitársaink békében és biztonságban élhetnek Magyarországon.

A lapunkhoz eljuttatott levelet teljes terjedelmében, változtatás nélkül közöljük:

„Tisztelt Deutsche Welle!

Megdöbbenéssel értesültünk a Deutsche Welle nemrég közzétett riportjáról és benne az I. ker. budavári polgármester, V. Naszályi Márta nyilatkozatáról.

V. Naszályi Márta a kormány ellenzéki oldalán álló polgármester, Ungváry Krisztián történész és két vári lakos közreműködésével készült Deutsche Welle riportból az derül ki, hogy a Budai Vár és a Kossuth tér felújítása a szélsőséges nacionalizmus bizonyítéka, a zsidók pedig újra félnek Magyarországon. V. Naszályi Márta polgármesternőt nagyon elkeserítik a  várbeli építkezések, szerinte a kormány rossz társadalmi üzenetet közvetít és ő nem akarja a Várat az 1944-es állapotában látni.

A közösségünk felháborítónak tartja, hogy a riport olyan látszatot kelt, mintha a Magyar Kormány a Budai Vár helyreállításával a náci Németország általi megszállás korát és az akkori viszonyokat akarja restaurálni Magyarországon.

Vajon a kerületért felelős polgármester nem tudja, hogy a Budai Vár a középkorban királyi székhely volt és annak romjain épült újra a török dúlás után, majd a XIX. sz. második felében és a XX. század elején Ybl Miklós és Hauszmann Alajos tervei alapján épült tovább és gazdagodott újabb épületekkel, parkokkal és amely városrész a Világörökség része, amelyet megőrizni, gyarapítani, megújítani a kötelességünk?

A Budai Vár a II. világháború alatt iszonyatos károkat szenvedett, a Vár déli, d-ny-i oldala szinte teljesen megsemmisült, ami megmenthető lett volna, azt is lebontatta a kommunista rendszer.

Súlyos hiba a királyi vár felújítását összemosni világháborús történésekkel. Nem bocsátkozhatunk történelmi fejtegetésekbe, az a történészek dolga. Felháborítja közösségünket azonban, hogy egy olyan ország  közszolgálati médiája készít és tesz közzé a Budai Vár rekonstrukciós munkálatait hamis színben feltüntető riportot, amely a II. világháború kirobbanásáért és a rombolásokért nagyrészt felelős. Minden alapot nélkülöz az a megállapítás is, hogy zsidóüldözés van Magyarországon. Magyarországon békében és biztonságban élhetnek zsidó honfitársaink. A budai várkerület sem élhetetlen, a királyi vár területén folyó munkálatok egyáltalán nem érintik a Vár polgárvárosi részét.

A Budavári Lakosok Szövetsége az eltelt 20 éves működése során tevékenyen részt vett a Budai Vár fejlesztési programjában, következetesen támogatta a háborús sérülések helyreállítását, megakadályozta a csodálatos épületegyüttes eredeti funkciótól eltérő hasznosítását, kiárusítását.

 Ez az egész riport sértő a vári lakosok részére, akik itt a német megszállás alatt mentették az üldözötteket, az ostrom alatt irtózatos szenvedéseket álltak ki és sokan elpusztultak, közben ápolták és ha kellett, temették, nemcsak a magyar sebesülteket és halottakat, hanem ápolták és ha kellett, temették a német és a szovjet sebesülteket és halottakat is. Sokan laknak a Várban, ezen családok leszármazottai és még néhány túlélő is. Csak utalást szeretnénk itt tenni a háború alatt a Szikla kórházban, a budai Vár közepén lévő polgárházban áldozatos munkát végzők, a várban élők zsidókat (is) bujtató és gyógyító embermentő tevékenységére.

Az eltelt évtized alatt nagyszerű eredmények születtek, megújult a Várkert Bazár, a Testőrségi Palota, a Lovarda, a Stöckl lépcső, a várhoz tartozó kertek, sétányok és folytatódik a Vár további rehabilitációja, befejezés előtt áll a Szent István terem rekonstrukciója.

A Budai Várban élők nap mint nap sétálnak a királyi várban, szeretik és örülnek a megújuló épületeknek, az építkezések miatt semmi hátrányt és zavart nem szenvednek.

Minden elismerésünk a Hauszmann programért, az ötletért, a tervekért, az építőkért! Mi, akik itt élünk, boldogok vagyunk, hogy a lerombolt királyi palotát és a többi csodálatos középületet az alkotók eredeti tervei alapján megvalósulni látjuk. Nagyon örülünk és hálásak vagyunk, hogy megélhetjük ennek a csodálatos történelmi városnegyednek a megújulását.

A Budai Vár az ország szíve, az egész országból nagyon sokan elzarándokolnak a Várba, a Várkert Bazárba, hogy láthassák a pompásan újjávarázsolt építményeket, a megújult zöldfelületeket, parkokat, amelyek szervesen illeszkednek egymáshoz a Hauszmann program szerint. A Budai Vár Magyarország legfontosabb turisztikai látnivalóinak helyszíne.

Javasolni tudjuk a polgármesternek, a riport alanyoknak, a külföldi sajtónak sétáljanak gyakrabban a pompás Várnegyedbe, érezzék át a történelmi hely nagyszerűségét, örüljenek annak, hogy a Budai Vár már nem a háborús időket idézi, hanem végre épül és szépül.

Elvárjuk a Deutsche Welle-től, hogy a Budai Vár felújításával kapcsolatos cikkét korrigálja. Elvárjuk, hogy az egyoldalú megítélés helyett a történelem ismeretének, a német közszolgálati kultúrának és az igazságnak megfelelően járjon el.

Üdvözlettel

Tóth Istvánné Dr. elnök

Budavári Lakosok Szövetsége”

Összesen 135 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hát, nem fogadnék nagyobb összegbe, h. a Deutsche Welle egyáltalában reflektál és ha igen, h. abban lesz-e a nem ellenzéki magyarok számára köszönet.

Mindenesetre hálás köszönet a Budavári Lakosok Szövetségének.

Jó levél. Elég kemény is.
Az ellenzék is szeret fotózkodni a Várkert Bazár előtt. Mert nekik is tetszik!!!! Erre számtalan példa van.

Ennyi fért bele. Ha a DW így folytatja, és így fogja, akkor minden sorra fog kerülni.

Rózsadombi hülye vagy édes fiam. Csak azért nem ikszellek ki, hogy röhöghessek az ellenzékre jellemző hülyeségeiden. Folytasd nyugodtan, dolgozz meg a pénzedért,

FIGYELEM! ACHTUNG!
Hatalmas grat. a

Tóth Istvánné Dr. elnök
Budavári Lakosok Szövetsége”

minden tagjának ezért a levélért.
EZ AZ EGYETLEN JÁRHATÓ ÉS SIKERRE VEZETŐ ÚT:
A KORREKT NYILVÁNOS VÁLASZ
és nem a sértődés, bezárkózás stb.
Ám ezzel nem lehet vége: innentől kezdve a Budavári llakosok Szövetsége szervezze meg a maga médiafigyelőjét és a levélről hallgató, azt nem közlő médiatermékeket vonja kérdőre, ugyancsak nyílt levélben. Ha kell, mind a 66-darab bal-lib és mindenféle kormánypuccsoló gyalázkodókat, egyenként!
Figyeljék a német médiát, mely helyeken számolnak be a levélről, azok, akik a Deuthsche Welle aljasságait nagy vagy kis betűkkel villogtatták... Nekik is üzenjenek, nem szép dolog az egyik felet meghallgatni, a másikról hallgatni...
És mindent dokumentáljanak, mert ebből 1 éven belül bestseller lesz a magyar és a nemzetközi Soros-fasizmus működéséről...

Eljuttatták és a DW bocsánatot kért. Ez nem elég a levél íróinak, azt várják, hogy a riportot tüntesse el a DW. Jogos kérés.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés