Van, aki lát, van, aki néz

2021. március 12. 12:25

Friss Róbert
Népszava
Nyolc ország van, ha Burgenlandot is ideszámítjuk, amelynek együtt kell megszerveznie a vitathatatlanul létező Kárpát-medencei természetes földrajzi, kulturális és gazdasági térséget.

„A példa – Orbán Viktor interjújában a Mandinernek március 7-én – most éppen Norman Stone brit történész, aki könyvet írt Magyarországról, és aki a fiatal ösztöndíjas Orbán Viktor baráti mentora volt Oxfordban. „Stone könyvében érezhető egyfajta rajongás az Osztrák–Magyar Monarchia iránt, illetve a törökök iránti különös szimpátia, aminek révén helyenként a miénkkel ellentétes meglátásokra jutott a magyar történelemről. Hogy látja?” – kérdezi Őry Krisztina. Norman azért volt olyan nagy elragadtatással az Osztrák–Magyar Monarchia iránt, mert egy olyan térséget, amelyen ma nyolc ország osztozik, a Monarchia a magyarokra támaszkodva egységben tudta összefogni. 

Ez kívülről nézve olyan teljesítmény, ami elismerésre érdemes... A helyzet ma ennél is nehezebb: nyolc ország van, ha Burgenlandot is ideszámítjuk, amelynek együtt kell megszerveznie a vitathatatlanul létező Kárpát-medencei természetes földrajzi, kulturális és gazdasági térséget. Ő mindig azt mondta: innen nézzetek magatokra. Mi azonban Szent István és Mátyás király felől nézünk, ami másik történelmi perspektíva.

Ők azt látják, ami van, én pedig azt nézem, ami harminc év múlva lesz, és azért dolgozom. „Több mint érdemes e történelmi nézőpont annak megítélésére, vajon miért, hogyan tudta, majd miért nem tudta megszervezni a Monarchia a Kárpát-medence életét és működését, miért volt erre képes a magyarokra támaszkodva és főként – amire a jobboldal nehezen akarja kinyögni a választ –, miért lett erre képtelen a magyarokra is „támaszkodva”. Miért és hogyan vált, válhatott erősebbé a nacionalizmus birodalmat szétfeszítő ereje a Monarchia egybentartó birodalmi erejénél.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés