Borrell: A szíriai konfliktusra csak politikai megoldás képzelhető el

2021. március 9. 21:14
Az EU-s főképviselő szerint az ENSZ felügyelete alatt zajló választásokra is szükség lenne.

A szíriai konfliktusra csak politikai megoldás képzelhető el, tárgyalni kell az ország új alkotmányáról, valamint szabad és tiszta, az ENSZ felügyelete alatt zajló választásokra van szükség – jelentette ki az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője az Európai Parlament (EP) brüsszeli plenáris ülésén kedden.

Fenn kell tartani a nyomást a szír rezsimen

Josep Borrell a tíz éve tartó szíriai konfliktusról rendezett EP-vitában azt hangsúlyozta, hogy az ENSZ által támogatott politikai folyamatnak folytatódnia kell, ennek része a szabad választások előkészítése és megtartása mellett a politikai foglyok szabadon engedése is.

Kijelentette: mivel az országban emberiesség elleni bűncselekményeket követtek el, fenn kell tartani a nyomást a szíriai rezsimre. Ha a helyzet nem rendeződik,

ha nem valósul meg a politikai átalakulás, akkor nem lehet újjáépítés sem annak érdekében, hogy a szíriaiak hazatérhessenek hazájukba

– figyelmeztetett. Borrell elmondta, a szíriai konfliktus tíz évvel ez előtti kirobbanása óta az Európai Unió 22 milliárd euró támogatást nyújtott a menekülteknek és az őket befogadó országoknak. Az EU a jövőben is szolidáris lesz a menekülteket megsegítő kormányokkal – tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Hölvényi szerint helyben kell megoldani a problémát

Hölvényi György, a KDNP európai parlamenti képviselője hozzászólásában azt mondta, noha az elmúlt tíz év úgy telt el, hogy az EU donorkonferenciákat szervezett és segélyezési programokat indított, Szíria továbbra is a közel-keleti válság gócpontja maradt. A polgárháború tízéves megoldatlan fegyveres konfliktusa és humanitárius válsága nemcsak Szíriát, hanem a környező országok stabilitását is fenyegeti – jelentette ki.

A kereszténydemokrata EP-képviselő azt mondta, a szíriai keresztények a lerombolt Aleppó, Homsz és Damaszkusz házai között maguk kénytelenek megteremteni az élet legalapvetőbb feltételeit, tíz év alatt iskoláik, kórházaik és templomaik támogatására uniós segítség nem érkezett.

„Közel hárommillió szíriai gyermek nem jár ma iskolába, a jövőkép nélküli fiatalok pedig ki vannak téve a szélsőséges iszlamista ideológiák csábításának. Így helyzetük kezelése biztonsági kérdés is” – figyelmeztetett. „Itt az ideje cselekedni és olyan segítséget nyújtani, amire az ott élőknek valóban szükségük van” – tette hozzá felszólalásában Hölvényi György.

(MTI)

Kép forrása: Alexandros Michailidis / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés