Miért jó, hogy van előválasztás?

2021. március 8. 16:22

Szűcs Zoltán Gábor
Mérce.hu
Az ellenzék szervileg alkalmatlan a Fidesz politikájának másolására és ezt kezdi belátni.

„Számomra messze az a legfontosabb ebben a történetben, hogy az ellenzék több mint húsz év után kezdi belátni, hogy képtelen másolni a Fidesz politikáját. Az antiorbánizmus, bármilyen további tartalmat is kapjon idővel, mostanra egyértelműen maga mögött hagyta a Fidesz által sikerre vitt megosztó, karizmatikus, autoriter, egyszóval, bonapartista elemekkel átszőtt politizálás majmolását, szembenézett saját szervezeti és kulturális sajátosságaival, és ennek megfelelő úton igyekszik eljutni a választási siker kapujába.

Hamis az a közhiedelem, hogy az ellenzékiek ugyanazt akarnák, mint amit a Fidesz, csak épp Orbán kezéből ragadnák ki a hatalmat. A Fidesz szavazótábora sem homogén. A Fidesz szavazóinak zöme is békésen élné az életét egy olyan politikai rendszerben, amelyben demokratikus politikai erők kínálnának képviseletet számukra, a politikai győzelem esélyével.

A Fidesz kialakulása nem volt fátum, de fontos tény az is, hogy az ország fele hajlandó elfogadni, hogy egy autoriter rezsimben éljen, a másik fele viszont nem. Bármilyen motivációi is vannak az ellenzéki szavazók egyes, kisebb csoportjainak, összességében az országnak ez a fele az, amelyik nem fogadja el az Orbán-rezsim kínálta politikai kereteket. Ez tette sokáig lehetetlenné, hogy érdemi sikereket érjenek el, holott nincs sehol megírva, hogy ilyen feltételek mellett lehetetlen a rezsimet megdönteni.

A legőszintébben mondom: nagyon rossz, hogy az antiorbánista ellenzék létrejött. Jobb szeretnék arányos választási rendszert, gyenge, törékeny koalíciókra épülő kormányokat, erős regionális és helyi önkormányzást. Jobb szeretnék joguralmat. Erős érdekképviseleteket. És nem csak én sajnálom ezt a mostani helyzetet. Az ellenzéki szavazók is sajnálják, és sajnálják maguk a pártok is.

Az előválasztás remélhetőleg hatékonyabb válasz, de ez csak az egyik előnye ennek a megoldásnak, a másik, hogy az előválasztás kísérlet arra, hogy a politikai sikerre törekvést, egyéni ambíciót összeegyeztesse azzal a belátással, hogy muszáj valamelyest együtt is működni egymással. S teszi mindezt hangsúlyosan demokratikus módon.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 32 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nagyon remélem, hogy a Soros-seggdugó előválasztásokon minden meg lesz ígérve, sőt attól sokkal sokkal több.
Különben nem tudnak győzni.

Ha értelmezed az általad idézett Lánczi-mondatot, rájössz, mekkora baromságot írtál.
Az, hogy korrupciónak neveznek, nem jelent korrupciót.

" másképpen nem lehetett volna kijátszani az uniós versenyszabályokat." - ez a kulcs.
Az unió kifosztott bennünket, mi meg visszaszerezzük, ami a mienk.
Az, hogy az uniós szabályok szerint kell játszanunk, az is tény.

Válaszok:
ÁrPi | 2021. március 9. 7:32

Mindamellett attól félek hogy Pszeudo nicknek habár olvasott már Bogár-i komprádor-szivattyúkról mégis számtalan vakfoltja van a látószervén ahhoz hogy lássa még a Tax Justice Network által 1980-2010-közöttre kimutatott 242 Milliárd dolláros volument (összehasonlítólag) ami offshoreba ki irányba ment 2010ig.

Válaszok:
OberEnnsinnen | 2021. március 9. 8:14

Provinciális a tájékozottságod te pszeudo nick, te semmit sem tudsz a Bertelsmann németországi birodalmi helyzetéről (etcetera etcetera...) hanem vakfoltjaid miatt azt hiszed a magyari ország az orwell-i állam.

Az a 242 milliárd is "azorbánlopása"... vót, ezt aki baloldalon értesült róla, mára már így tudja.

Válaszok:
ÁrPi | 2021. március 9. 9:30

Ígyvan plusz a mészáros lölö a patás tíz éve alatt gazdagabb lett már mint a Waterloo derby óta 200 év alatt a Rócsildok ! (Copyright ezalenyeg.hu)

Mindent úgy látok, ahogy te.
Sőt, még úgyabb.
Most már megnyugodhatsz, bár úgy mandinerből, sajnállak, tényleg

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés