Feministák tüntettek a kormány ellen Varsóban a nemzetközi nőnapon

2021. március 8. 19:25
Nagyszabású tüntetést rendezett hétfőn, a nemzetközi nőnapon Varsóban a Nők Sztrájkja elnevezésű, a szabad abortuszért küzdő mozgalom, a résztvevők lezárták a Központi pályaudvar előtti kereszteződést.

A tiltakozók a nők jogaiért szálltak síkra, egyebek között olyan jelmondatokat skandálva, mint „Jogunk van tüntetni”, „Varsó a miénk”, „Figyelem! Itt vannak a női állampolgárok” és „Gyertek velünk”. Az aktivisták aláírásokat gyűjtöttek a „legális terhességmegszakítás” állampolgári törvénytervezetéhez, amely lehetővé tenné az abortuszt a terhesség 12. hete előtt, bizonyos esetekben utána is, illetve egy sor enyhítést és több hozzáférést a perinatális – a születés időszaka körüli –, a társadalombiztosítás által fizetett vizsgálatokhoz.

A demonstráció a járványveszély miatt nem engedélyezett

A biztonságra a tüntetés környékén megerősített rendőri erők ügyeltek, a hatóság a rendőrautókra szerelt hangosbeszélőkön keresztül arra figyelmeztetett, hogy a demonstráció a járványveszély miatt nem engedélyezett, és a jelenlévőket hazatérésre szólította fel. Miután ennek nem volt foganatja, a rendőrök kordont vontak a tüntetők köré, és megkezdték az igazoltatást. Eközben dulakodásra került sor.

Lengyelországban az elmúlt hónapokban rendszeressé váltak a tüntetések

az alkotmánybíróság abortusztörvénnyel kapcsolatos ítélete ellen, miután a testület olyan döntést hozott, hogy a magzat súlyos sérülésének vagy gyógyíthatatlan betegségének valószínűsítése – melynek esetében a törvény megengedi a terhességmegszakítást – nem elegendő indok a születendő gyermek életének elvételéhez.

A tüntetések szervezői a kormány és Jaroslaw Kaczynski, a kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke, kormányfőhelyettes távozását követelik. Lengyelországban jelenleg a terhességmegszakítás csak abban az esetben engedélyezett, ha a terhesség veszélyezteti az anya egészségét és életét, vagy nagy a valószínűsége annak, hogy a magzatot súlyos, visszafordíthatatlan károsodás érte, valamint ha a terhesség bűncselekmény – nemi erőszak vagy vérfertőzés – következménye.

(MTI)

Nyitókép: Wojtek Radwanski / AFP

Összesen 45 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Németországban 2024. január 1-jétől megtiltják a tojás elpusztítását a keltetés 6. napjától. Ezt azzal indokolják, hogy a tudományos ismeretek alapján nem lehet kizárni, hogy az embrió a hetedik naptól képes fájdalmat érezni.

Az emberi magzat nem érez fájdalmat az abortusz során? A csirke embriónak több empátia jár, mint az emberi magzatnak?

Gátlástalan banda, akik képtelenek a természetes előzetes adottságok belátására, mert önimádók.

A feministák visszataszító-, undorító lények. Nem érdekel, hogy miért rikácsolnak.

A magzat egy élő szervezet, amit elpusztítanak. Az amerikai fejlődés már eljutott odáig, hogy a magzat bármikor elvehető.

Voltak például Boszniában megerőszakolt nők, akik szeretettel megszülték gyermeküket. Aki pedig ezt nem tudná megtenne, örökbe adhatja, esélyt adva még a nem-kívánt életnek is. A ritka szélsőséges esetek nem tehetők normává: az élet FELTÉTLENÜL védelmezendő. Abban a pillanatban , amikor ezt az igazságot tagadják, ajtó-kapu nyitva a SZÜLŐKTŐL FÜGGETLEN, ÖNÁLLÓ élet manipulatív megsemmisítéséhez.

Tévedsz, van Magyarországon is nyílt örökbefogadás!

"A" tudomány nem létezik, csakis szak-tudományOK vannak. Ebből is látszik, hogy minden szak-tudomány előfeltevést tartalmaz az EGÉSZ-et illetően / erre utaltam az első idevágó bejegyzésemben /. Javaslom, gondold végig a problémát úgy, hogy ne az érzelmi megközelítés legyen az első és végső, hanem a létszerűen, tehát valódi módon végső és első.

Arra utaltam, hogy a szak-tudományok semmiben nem mondhatják ki a végső ítéletet, csak rész-szempontokról nyilatkozhatnak / pl. a fizikus a fizikai kérdésekről, a szociológus a társadalmiakról stb /. De e közben az EGÉSZ-ről is van tudásuk, s hajlamosak lehetnek ezt is belevinni a szakmai állásfoglalásukba. Például, egy fizikus FIZIKUSKÉNT nem mondhatja, hogy nincs Isten. Ezért pl. az abortusz sem csak orvosi vagy politikai kérdés. Hanem végső soron isten-kérdés. Mindenkinek van valamilyen "istene": az, amit esetleg nem is nevez Istennek, de olyan értéknek tart, ami végső, abszolút, amire minden mást visszavezet, ami szerinte létszerűen mindent hordoz

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés