Titkos középkori alagútra bukkant egy csapat villanyszerelő

2021. március 5. 14:03
Még 18. századi térképeken sem bukkan fel az alagútrendszer, és egyetlen helyi lakosnak vagy hivatalnak sem volt tudomása róla.

Villanyszerelési munkák közben fedeztek fel egy titkos középkori alagútrendszert a dél-walesi Tinternben – számolt be róla a BBC hírportálja.

A helyi áramszolgáltató (Western Power Distribution )szerelői egy villanyoszlop áthelyezésén dolgoztak a Monmouthshire-i Tintern község közelében, amikor úgy egy árok kiásása közben, úgy vélték, egy barlangüregre bukkantak. A 12. századi tinterni apátság közelében húzódó alagútrendszer nem szerepelt a brit térképészeti hivatal (Ordnance Survey) térképén.   

Miután az áramszolgáltató konzultált a walesi kormány történelmi és kulturális hivatalával, a szerelést leállították, átadták a terepet a régészeti feltárásnak. A helyszín a Wales és Anglia közötti határ közelében terül el és természetvédelmi területnek számít.    „Egyetlen térképen, vázlaton vagy feljegyzésen sem utalt semmi szokatlanra ezen a helyen. Ahogy azonban az ásni kezdünk, valami rendkívülit fedeztünk fel, amiről eleinte azt gondoltuk, hogy egy barlangi üreg” – mondta Allyn Gore, a szerelőcsapat vezetője. „Máskor is előfordult, hogy régi kutakat vagy pincéket találtunk, amelyeket egyetlen térkép sem tüntetett fel, de soha még ilyen izgalmas dolog nem került az utunkba” – fűzte hozzá.   

A 122 centiméter magas alagutat egy gyalogösvény alá rejtették annak idején, amely az Angiddy-patak folyásával párhuzamosan kanyarog a völgyben. A Wester Power elmondta, még 18. századi térképeken sem bukkan fel az alagútrendszer, és egyetlen helyi lakosnak vagy hivatalnak sem volt tudomása róla.

(MTI)

Nyitóképünk illusztráció. Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez is meg lesz hosszabbítva Lovasberényig a stadiont érintve?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés