Nőnek az ellentétek a szlovák kormányban a járványkezelés miatt

2021. március 5. 22:35
A viták miatt már felmerült az előrehozott választások kiírása is.

Szlovákiában egyre több kérdésben merülnek fel nézeteltérések a kormánykoalíciós partnerek között a koronavírus-járvány kezelését illetően – erről a Századvég külpolitikai elemzője beszélt az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában.

Előrehozott választás a járvány ideje alatt?

Halkó Petra elmondta: Szlovákiában is szeretnék mielőbb biztosítani az embereknek a mindennapi élethez való visszatérést. A kormányon belüli viták miatt

felmerült az előrehozott választások kiírása is,

de tudják, hogy az most sem egészségügyi, sem biztonsági okból nem lenne szerencsés. Ráadásul egy új választás komolyan átalakítaná a kormányalakulatot – jegyezte meg.

Kitért arra, hogy a szakértői kormány lehetőségét elvetették Szlovákiában. Az államfővel is egyeztetéseket kezdtek, aki azt közölte: kormányátalakítás esetén a legtámogatottabb kormánypárt vezetőjét kéri fel arra, hogy alakítson új kormányt.

A Századvég elemzője viszont úgy értékelt: a jelenlegi kormányfő, Igor Matovic pozíciója stabil, ha a két kisebb koalíciós partner kilépne, nem lenne meg a stabil többség, de így biztosítani lehetne a kormányzást.

Ellentét az oltóanyag-beszerzéssel kapcsolatban is

Halkó Petra kifejtette: a szlovákiai kormánykoalícióban

már akkor sem volt egyetértés, amikor az ünnepek előtt Igor Matovic kormányfő országos tesztelést akart tartani.

Majd az üzleteket érintő korlátozások kapcsán is viták alakultak ki. A következő komoly nézeteltérés oka az orosz vakcinák beszerzése volt.

Utóbbi kapcsán a külpolitikai elemző közölte, hogy egyre több uniós tagállam dönt az orosz vakcina használatáról, mivel az uniós beszerzés lassúsága miatt más megoldásokra van szükség. Emellett a koronavírus terjedésének sebessége a vakcinagyártókat is komoly kihívás elé állítja, ezért több ország is arra törekszik, hogy a vakcinabeszerzésben több lábon álljon.

(MTI)

Címlapképen: Igor Matovic szlovák miniszterelnök. Kép forrása: Joe Klamar, AFP

 

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés