A legnépszerűbb amerikai gyerekkönyvírót is rasszistának minősítették

2021. március 5. 13:16
Rasszistának nyilvánították dr. Seusst, majd hagyatékának kezelői bejelentették, hogy beszüntetik kiadását.

A visszavont könyvek között szerepel a magyarul is megjelent „Ha lenne egy cirkuszom” amely

a kritikusok szerint azért rasszista, mert két afrikai férfit törzsi ruházatban ábrázol

– számolt be a Neokohn a The Federalist alapján.

A portál azt írja, hogy Dr. Seuss a két háború között kezdett írni és korának megfelelő értékrend szerint ábrázolta a világot. Az író később maga is elismerte, hogy bánja azt, ahogy a háború alatt kigúnyolta a japán-amerikaiakat. Másrészt az író gyűlölte a nácikat és nevetségesnek találta az akkor Amerikában is burjánzó antiszemitizmust.

Hangsúlyozzák: egy amerikai oktatási szervezet rasszistának bélyegezte az írót, és az Egyesült Államok egyik iskolakörzete bejelentette, hogy mostantól nem rendezik meg a Dr. Seuss olvasói napot, amit Amerika szerte minden iskola a szerző születésnapján tart – írja a Daily Wire. „Az elmúlt időben folytatott kutatások »radikális rétegeket« találtak a Dr. Seuss által írt és rajzolt könyvekben” – állította a körzet hivatalos közleménye.

Azt írják, hogy a szerző kánonból való kitörlése egy baloldali oktatásszervező alapítványhoz köthető. A Learing Justice nevű szervezet egy egyetemi tanulmánnyal támasztja alá a könyvek állítólagos rasszizmusát. A St. Catherine University tanulmánya azt állítja, hogy a könyvek orientalista sztereotípiákat tartalmaznak, fekete-ellenesek, és fehér-felsőbbrendűséget hirdetnek. A kutatók Dr. Seuss 50 könyvét boncolgatták, majd megállapították, hogy nincs faji sokszínűség a nagyrészt 1950-es években írt mesékben. Valamint azt is

rasszistának találták, hogy az ember karakterek mindössze 2%-a színesbőrű.

A vádakra reagálva az író hagyatékát kezelő cég bejelentette, hogy beszüntetik hat népszerű mesekönyv kiadását, írják. A bejelentést követően azonban a könyvek a toplisták élére kerültek. A kitörlés kultúrájának legújabb mozzanatához a Universal’s Islands of Adventure nevű vidámpark is csatlakozott: bejelentették, hogy Dr. Seuss témájú parkját „újragondolják” és „átvizsgálják.”

Kép forrása: Facebook

Összesen 40 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szép lépés ez a Fahrenheit 451 utópiájának megvalósulása felé.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés