Az iskolák egy hónapra, az üzletek két hétre bezárnak

2021. március 4. 9:07
A döntések oka, hogy a vírus gyorsan terjed, a reprodukciós ráta nálunk az egyik legmagasabb Európában – jelentette be Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón.

Hazánkat is elérte a koronavírus-járvány harmadik hulláma, a számok napról-napra romlanak: csütörtökre például 6278 új fertőzöttet azonosítottak, és 152-en haltak meg a vírus következtében.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője már pár napja felvetette, hogy megfontolandó a plázák és iskolák ideiglenes bezárása. Közben az oltáskampány is felpörgőben van: a koronavírus.gov.hu tájékoztatása szerint már 785 440 ember kapta meg valamelyik vakcinát, közülük 267 153 fő már a második oltását is megkapta.

Ma délelőtt újabb – de a vártnál kevesebb – AstraZeneca-szálítmány érkezik: a várt 127.200 adag helyett csak 105.600 adag vakcina, és szintén ma megérkezik az újabb Szputnyik-szállítmány is. Annak érdekében, hogy minél többen minél előbb megkapják az első oltást módosult az oltási stratégia. A következő egy hét oltási terve: folytatódik a regisztrált idősek oltása háziorvosoknál (250 ezer kínai vakcinával és 31 ezer Moderna-vakcinával). 114 ezer Pfizer-vakcinát a kórházi oltópontokon adnak be az időseknek. Ezen felül 74 ezer 60 év alatti krónikus beteget kórházi oltópontokra hívnak be SMS-ben most hétvégére, ők AstraZenecát kapnak.

Ilyen előzmények került sor a csütörtöki kormányinfóra, – egyébként a kabinet a szerda mellett ma reggel is ülésezik – amelyen Gulyás Gergely adott tájékoztatást a legújabb döntésekről, méghozzá egyenesen a Karmelita kolostorból, mivel még mindig tart a kormányülés. Ezért csak

egyelőre a nagyobb döntésekről számoltak be, részletek holnap is várhatóak – derült ki Gulyás szavaiból

A kormány a járványadatokkal foglalkozott. A terjedés sebessége nő, a reprodukciós ráta nálunk az egyik legmagasabb Európában” – kezdte a sajtótájékoztatót a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki bejelentette: szigorú korlátozások jönnek. A miniszter hozzátette: azért is van szükség az intézkedésekre, – halálesetek és a fertőzés további terjedésének megakadályozása mellett – hogy hamarabb lehessen nyitni.

  • Az oktatás területén az óvodákat és az általános iskolákat bezárják április 7-ig.
  • Az üzleteket március 8-tól két hétre – azaz március 22-ig – bezárják.
  • Kivétel: élelmiszerboltok, patikák, drogériák. A részletszabályokat az operatív törzs fogja kidolgozni.
  • Ugyanebben az időintervallumban minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügy.
  • Az edzőtermeket két hétre be kell zárni, az igazolt sportolók meccsei és edzései zárt kapuk mögött tarthatók csak meg.
  • A parkok, arborétumok nyitva lehetnek, a szabadtéri sporttevékenység lehetséges, másfél méteres távolságtartással

Mindenkit arra kérnek, ahol otthoni munkavégzésre van mód, biztosítsák ennek a lehetőségét. A maszkhasználat szabadtéren mindenhol kötelező. Szigorítják a határátlépést a személyforgalom tekintetében. A már létező szállodákra és vendéglátóiparra vonatkozó bértámogatást- és adókedvezményeket kiterjesztik mindazokra a szektorokra, amelyeknek most be kell zárnia – hangzott el a kormányinfón.

A miniszter egyben azt is kiemelte: reméli, hogy az utolsó szakaszában vagyunk a járványnak. A nyitás március 22-ével meg fog kezdődni, minden bizonnyal ütemezetten. „Mindenki vegyen részt a nemzeti konzultációban, ahol a nyitás szabályai eldőlnek. Ezekkel az eszközökkel tudjuk letörni a vírus harmadik hullámát” – mondta.

Ezt követően – a kormányülés miatt limitált módon – a sajtó kérdéseinek megválaszolása következett.

„Az Európai Unió esetében nincs döntés a vakcinaigazolványról” – mondta kérdésre Gulyás. „Lesz majd erről irányelv, de egyelőre nincsen semmilyen szabályozás” – tette hozzá. 

Gulyás a Fidesz tegnapi néppárti távozásáról elmondta, hogy az EPP frakciója a vírus időszakában teljesen lényegtelen szabályzatokkal foglalkozott, és ez világosan mutatja a párt éretlenségét. „Hosszú ideig adtunk esélyt az Európai Néppártnak, hogy olyan politikát folytasson, amiben egy bevándorlásellenes pártnak is legyen helye, de az EPP azt az utat választotta, hogy a balliberális erőkkel akar együttműködni” – jelentette ki.

Egyelőre az EPP-nek még tagja a Fidesz, de a frakcióból kiléptünk – tette hozzá. „A jó német-magyar kormányzati kapcsolatokat meg tudjuk őrizni a párton kívüli kapcsolatok nélkül is. Az EPP a nemzeti szuverenitást is tagadta, a Fidesz ezt nem tudja támogatni. Az EPP-n kívül is van élet” – szögezte le.. 

 

 

Nyitókép:MTI/Balogh Zoltán

Összesen 519 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem csodálkozom, a kormány, Szíjjártóval, Orbánnal az élen az egész telet az Adrián töltötte, végigjachtozták a felkészülési időszakot, így most megint velünk vitetik el a balhét.
Ez világos, az összes többi országban, sokkal rosszabb a helyzet, de az ottani kormányok böcsülettel, odaadással dolgoztak-dolgoznak, ez is világos..., ha megszorulnak Kárpátalját is beveszik az üzletbe.
Ami érthető, lévén, nekik Tiso, másodrangú állampolgárok, Kárpátalja, mint Antant-tag, hivatalból megbocsátva, sőt:
a nyújorki sémimaffiától még dicséretet is kapnak, amiért kiirtották a zsidó lakosságot a szlovák állam területén...,

Várható volt.

Csak az a 16 ezer légzőkészülék, amit az Orbánék "saját zsebre" vettek, csak azt tudnánk feledni.
ja, most úgy néz ki, akár kevés is lehet?...
Pedig Korózsék és az agytröszt, meg a Fekete-Győr nevű Soros-seggdugó má' szervezi a Felcsuti Pert...

Köszi, első felindulásban én is melléfogok néha...

Akkor nem igaz, hogy Szlovákiában megteltek a kórházak, segítséget kértek az EU-tól?
Az sem igaz, hogy rohangálnak összevissza orosz vakcináért?
A csehek, róluk ne is beszéljünk.
Csak az vigasztal, hogy az ATV Nap hírében minden patkány kapásból vágja, hogy Orbán megbukott, el.rta, miközben:
Magyarországnak semmi szégyenkezni valója NINCS.
Sőt, a magyar adatok összesítésben ott állnak, ahol az ország lehetőségei, ill. ATTÓL 20-30%-KAL JOBBAN!

Ahol én jártam, az utcán az emberek több, mint fele maszkot hordott.
Megyei jogú nagyváros.

Felelőtlenség.
Neked van igazad!

Szia!
Együtt fogunk ünnepelni, ez tuti:-))))
Ti is vigyázzatok magatokra!
Egyébként nem sokat mászkálok.

Van, aki mínuszt adott:-))))))

Pont, mint a Várbazárból.
Azt is jobblettvóna csupaszon hagyni, mint pénzt tenni bele.
A pénzt meg oda kellett volna adni segíllykeként a segíllykéknek, meg az ő Soros-"jogvédő" "civiljeinek"...
A lélegeztetőgépek árából is mekkora segííllyes civilizációs Soros-érzékenyítőkre futottavóna a Helsinkiseknek, TASZ-osoknak, meg a többi varangyosoknak, nem igaz?...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés