Sajtóhírek szerint Manfred Weber megszavaztatná a Fideszre íródott tervezetet

2021. március 2. 9:41
A módosítás szerint az egyszerű többség is elegendő lenne a felfüggesztéshez.

Szerdán reggel ül össze az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti csoportja, a találkozó napirendtervezetébe pedig a várakozásoknak megfelelően bekerült a frakció alapszabályzatáról szóló vita és szavazás is – írja a Magyar Nemzet. Az erről szóló e-mailt a képviselők tegnap este kapták meg – értesült a lap. Az eljárási rend megváltoztatása az első vitapont lesz a holnapi ülésen, a napirendet ma délután pedig még a frakció elnöksége is elfogadja, írják.

Mint ismert, Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke vasárnapi keltezésű levelében arra figyelmeztette Manfred Weber néppárti frakcióvezetőt: amennyiben az elnökség és a nemzeti delegációvezetők február 26-i találkozóján elfogadott rendelkezéseket szavazásra bocsátják, és meg is szavazzák, úgy a Fidesz elhagyja a képviselőcsoportot.

A Magyar Nemzet emlékeztetett: a miniszterelnök a tervezett alapszabályzat-módosítás ellen emelt kifogást, mert meglátása szerint a jogállamiság elveivel ellentétesen próbálják büntetni a Fideszt a frakcióban. „Miután nem tudott kellő mennyiségű szavazatot gyűjteni, hogy megbüntessen minket, most megpróbálja megváltoztatni a szabályokat és egy folyamatban lévő eljárásra kiterjeszteni” – írta. Orbán Viktor levelét még vasárnap este valamennyi néppárti EP-képviselő megkapta, hogy holnap a magyar figyelmeztetés fényében tudjanak dönteni az eljárási rend módosításáról, írják.

A Fideszre írták

A lap információi szerint a frakcióülés kimenetele egyelőre nyitott kérdés, ám Manfred Weber mindenképp szavazásra akarja bocsátani a Fideszre íródott tervezetet.

A Magyar Nemzet hangsúlyozza, hogy a tervek szerint a néppárti frakció immár lehetővé tenné egész delegációk kizárását és felfüggesztését, valamint mind a kizárást, mind pedig a tagság ideiglenes felfüggesztését a frakció elnöksége, vagy a politikai csoport tagságának mindössze 15 százalékát adó képviselők kezdeményezhetnék.

Azt írják, hogy olyan javaslatot is belecsempésztek a tervbe, miszerint az ernyőpártban, az Európai Néppártban felfüggesztett pártok frakcióbeli tagságát automatikusan szavazásra kell bocsátani az EP-csoportban is. Ez esetben – amely egyértelműen a Fidesz ügyére reflektál – már az egyszerű többség is elegendő lenne a felfüggesztéshez.

Fotó: MTI

Összesen 44 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Weber trükközése pontosan erről szól, az EPP, Weber és támogatói az EU-n kívüli érdekek végrehajtására szerződött, de ez egy Fideszes EPP-vel nehezen menne.
Ezért el kell távolítani, de kidobni nem merészeli, mert a frakció egyik legerősebb pártjának lapátra tételét a nyújjorktájmszos.spiegeles mocsokmédia sem lenne képes tisztára mosottan eladni.
Tehát lépjen csak ki a Fidesz, Weber mossa kezeit, ő csak jót akart, demokratizálni.
Amiről ez a Soros-történet IS szól: a 36 millió migráns Európába telepítése egy Fidesz nélküli néppárt, szocik, zöldekkel 2/3-os többséggel simán lenyomható - forma szerint demokratikusan! - Európa torkán...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés