Korrupcióellenes ügyészek bukkantak antik hajóroncsra Romániában

2021. március 2. 14:18
A hatóságok „régészeti szempontból érdektelen” térséggé nyilvánították a területet.

A romániai Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) fedezett fel egy – a szakértők szerint – ókorból származó hajóroncsot a Konstancától alig 12 kilométerre északra található Mamaia-üdülőtelep tengerpartjának közelében – írja a Főtér.

A korrupcióellenes ügyészek éppen egy korrupciógyanús ügyben nyomoztak, amikor a parttól néhány tengeri mérföldre, 25 méteres mélységben felfedezték a hajóroncsot, amely nagy valószínűséggel antik darab.

A DNA eredetileg azért indított nyomozást a térségben, mert a Fekete-tenger román tengerparti részein – így a Mamaiához közeli tengerpartokon is – hatalmas munkálatok kezdődtek meg az elmúlt években annak érdekében, hogy a partmenti vízfenékről kikapart homokból kiszélesítsék a strandokat.

A 752 millió eurós (mai árfolyamon 274 milliárd forintos) beruházással számoló projektbe még 2018-ban vágtak bele, 2019-ben pedig a kulturális minisztérium alá tartozó Konstanca megyei kulturális osztály adta ki a területre az úgynevezett régészeti mentesítési engedélyt, ami lényegében azt jelenti, hogy a terület „régészeti szempontból nem érdekes”.

Nyitóképünk illusztráció. Fotó: YouTube

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem értettek hozzá, ott sem voltak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés