Karácsonyék elnyelték a vendéglátósok bértámogatásait

2021. március 2. 7:37
Bár az állami segítség megérkezett, a főváros inkasszózta az iparűzési adóelőleget.

Amint megérkezett a novembertől négy hónapra megítélt, egyösszegű bértámogatás a budapesti vendéglátósokhoz, a Fővárosi Önkormányzat több munkaadó cég számlájáról százezres, milliós nagyságrendű összegeket emelt le – olvasható a Magyar Nemzetben.

Felháborító, arcátlanul arrogáns húzás belerúgni a veszteségektől földön fetrengő vállalkozókba és több ezer fővárosi munkavállalóba”

– jelentette ki a lapnak Kovács László.

Elmaradt iparűzési adóelőleg

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke arra hívta fel a figyelmet: tagjaik közül több cég jelezte, hogy a nemrégiben beérkezett egyösszegű ágazati bértámogatásokból éppen aktuális lenne a fizetések rendezése. Azonban a számlatulajdonosok megdöbbenve tapasztalják, hogy a pénzeiket megcsapolta a főváros azon a címen, hogy elmaradt az érintettek 2020-as évre szóló iparűzési adóelőlegeinek befizetése.

Az ipartestület elnöke szerint az előlegfizetés tavaly ősszel volt aktuális, de a vendéglátósok akkor kérték Budapest önkormányzatától, hogy méltányossági alapon ne a megszokott módon, az előző évi közteher alapján állapítsák meg a 2020-as előleget, mivel az a vírus uralta forgalom alapján egész biztos, hogy feleslegesen túlterheli az egyébként is vergődő cégeket. Kovács László hangsúlyozta: a szakma mélyen megdöbbent azon, hogy miközben hónapról hónapra a kormánnyal közösen harcolnak a vendéglátás megmentéséért, a Karácsony Gergely vezette városvezetés nem hogy támogatást nyújtana, hanem elszedi az állam által megítélt segítséget is a munkavállalók fizetéséből.

Kényszerkölcsön Budapestnek

A lap idézi  belvárosi Király100 Gastro Corner tulajdonosát is, aki a múlt pénteken vette észre, hogy a nemrég beérkezett ágazati bértámogatásból leemeltek 580 ezer forintot, és két hétre 1,58 millió forintra inkasszózták a számláját. Vagyis szerinte várható, hogy a következő havi bértámogatást is ugyanígy elvonják majd a cégtől.

Leszámítva az adóelőleg jogos összegét, a dolgozóim kifizetése helyett így most kölcsönadtam Budapestnek egymillió forintot, míg a béreket saját zsebből pótolnom kell, hiszen vállaltam, hogy egyben maradunk az újranyitásig”

 Radvánszki Attila, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének tagja szerint „a vendéglátósokért az ellenzék nemrég még a kormányra mutogatott, most pedig szó nélkül megsarcolják a munkahely-megőrzéshez nyújtott segítséget”. Mint mondta, a főváros „arcátlanul kihasználja” a pillanatnyi bevételszerzés esélyét, és „rajtaütésszerű akciókról” intézkedik.

Fotó: MTI/Mónus Márton

Összesen 163 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az iparűzési adó ELŐLEG miért nem iparűzési adó ÚTÓLAG vagy
iparűzési adó PONTMOST?

Amit a főváros művelt, kiegészítve a pofátlan kommunikációval: na
pont ez az, amire szükségünk van 2022-re.

Kell a sleppnek a lóvé.
Ezért lopnak, csalnak és hazudnak reggel, délben meg este.

Tudom, azért kérdeztem. Az adóelőleg azt jelenti, hogy jövőbe kell
látnom. Ez nekem meghaladja a képességeimet. Jön egy bevétel, abból
leteszed az IPA-t (havonta, negyedévente, mint az ÁFA-t), év végén meg
csinálsz egy szaldót és elszámoltok. Miért nem lehet így?

Figyelj, te kis ördögfióka! Egyre nagyobb marhaságokat írsz. Az ilyen "érvek" már eléggé megfakultak, keress újakat.

Karácsony meglopta a vendéglátósokat.

A kisvállalkozók adómentességét is elkéri .

Mondjuk arra törvény kéne, hogy az állami céltámogatáshoz senki nem nyúlhat hozzá. Mert az veszélyeztetheti az állam gazdaságpolitikáját.

nem valoszinu mert azt patikaban nem arulnak, rajtakaptak hogy besipolt mikor epp igyekezett kifele egy gyogyszertarbol ahol felismerte valami riporter

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés