Elhunyt Kepenyes Pál szobrászművész

2021. március 2. 11:07
Az életének 95. évében elhunyt Kepenyes Pál Kossuth-díjas magyar szobrász- és ötvösművészt, 56-os szabadságharcost az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) saját halottjának tekinti.

Kepenyes Pál február 28-án hunyt el Acapulcóban. Mint a minisztérium keddi közleménye rámutat, Kepenyes Pál a mexikói magyar közösség szeretett és megbecsült tagja volt. Hosszú emigrációjában magyarságát mindvégig megőrizte és hirdette.    

Kepenyes Pál 1926. december 8-án született Kondoroson.

Budapesten előbb az Iparművészeti, majd a Képzőművészeti Főiskolán tanult, ahol Ferenczy Béni volt a mestere, és ahonnan osztályidegenként eltávolították, majd 1950-ben koholt vádak alapján, fegyverrejtegetésért tíz évi börtönbüntetésre ítélték. Az 1956-os forradalom idején a márianosztrai lakosok szabadították ki.    

Szabadulása után részt vett az 1956-os magyar forradalom és szabadságharcban,

végül november 21-én elhagyta az országot. Tanulmányait Párizsban fejezte be, 1956-58 között az Académie des Beaux-Arts hallgatója volt.

Az 1960-as évek elején Mexikóba költözött, ott lett világhírű szobrászművész.

Nemesfémből készített szobrokat expresszionista és szürrealista stílusban.    

Az acapulcói repülőtérre érkezők a városból elsőként  A nap népe című, csaknem 15 méter magas köztéri szobrát pillanthatják meg. A csolnoki rabbányában, a bányaszerencsétlenség áldozatainak emlékére faragott kétalakos kőszobra jelenleg is megtekinthető a csolnoki temetőben, a szarvasi temetőben pedig a Don-kanyar magyar hősi halottainak tiszteletére készített emlékműve látható. A kondorosi városháza előtt állították fel 2018-ban Önarckép című, bronzból készült, márvány talapzaton álló szobrát.    

Először 1992-ben látogatott vissza Magyarországra.

1998-ban a Budapest Galériában rendezett egyéni kiállítást. 2017-ben Káosz címmel a Pesti Vigadóban volt tárlata. Válogatott csoportos kiállításokon vett részt Budapesten az Ernst Múzeumban és a Műcsarnokban, a New York-i Világkiállítás mexikói pavilonjában, valamint Észak- és Dél-Amerika számos városában. 2008-ban a budapesti OCTOGONart Galériában és a bécsi ENSZ-központban, 2009-ben Békéscsabán ékszereit és kisplasztikáit mutatta be.    

Ékszereit aranyból, ezüstből, bronzból, vasból és drágakövekből készítette,

és azokból a világ számos híressége – Liz Taylor, Arnold Schwarzenegger és Bill Gates mellett Richard Nixon volt amerikai elnök és Madonna is – vásárolt.    

Munkássága elismeréseként 2020. március 15-én Kossuth-díjat kapott.

„Magyarország számára kivételesen értékes művészi pályafutása során az autentikus és a klasszikus szobrászi hagyományt a szürrealizmus sajátos látásmódjával ötvöző, a tér és az idő szimbólumait életre keltő alkotásokat, valamint egyedi ékszereket is magába foglaló szobrász- és ötvösművészi alkotómunkája elismeréseként”.

(MTI)

Fotó: Kepenyes Pál

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés