ENSZ: Több tízezren tűntek el az Assad-rezsim börtöneiben

2021. március 1. 15:20
Továbbra is ismeretlen a sorsa a szíriai kormányerők által őrizetbe vett foglyok tízezreinek, sokakat megkínoztak, megerőszakoltak vagy meggyilkoltak, ami emberiesség elleni és háborús bűncselekmény – emelték ki az ENSZ hétfőn kiadott jelentésében.

A dokumentum szerint a biztonsági erők mellett a lázadószervezetek, illetve a dzsihadista terrorcsoportok is sokakat elfogtak és kivégeztek.    

„Az évtized végén még mindig nem tudni, hogy mi lett a sorsa több tízezer áldozatnak, akiket a szíriai kormányerők, illetve kisebb léptékben az Iszlám Állam, a Haját Tahrír as-Sám, valamint más fegyveres csoportok önkényesen és teljes elkülönítéssel őrizetbe vettek” – hangsúlyozta a szíriai háborús bűnöket vizsgáló ENSZ-bizottság.    

A jelentés készítői a foglyok ügyét nemzeti traumának nevezték, amely évtizedekig éreztetni fogja a hatását a közel-keleti országban.    

A testületet vezető Paulo Pinheiro a tettesek mielőbbi felelősségre vonására szólított fel, illetve egy nemzetközi mechanizmus felállítására az eltűnt személyek vagy földi maradványaik hollétének felderítésére. Bassár el-Aszad szíriai elnök kormánya tagadja, hogy háborús bűncselekményeket követett volna el, megkínozta volna a foglyait.  Az ENSZ-szakértők több mint 2600 interjút készítettek az értékelés elkészítésekor, s hivatalos iratokat, fényképet, műholdképeket használtak fel. A szíriai polgárháború 2011 márciusában kezdődött békés demokráciapárti tüntetésekkel. Hamarosan azonban totális háborús konfliktusba fordult külföldi harcosok és hatalmak részvételével.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Juszef Badaui

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés