Kovács Zoltán a CNN-nek: Az oltás nem politikai kérdés

2021. március 1. 22:19
Az oltás nem politikai kérdés, hanem hatékonyság és megbízhatóság kérdése – hangsúlyozta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár hétfőn a CNN-nek adott interjújában.

Az államtitkár arra a kérdésre, hogy miért használja Magyarország az Európai Unión kívüli vakcinákat, azt válaszolta: a kínai, valamint az orosz vakcinát is sok helyen alkalmazzák a világon, és Magyarország bízik a tudósaiban és orvosaiban, akik jóváhagyták ezeket az oltásokat.

Nyilvánvaló, hogy az uniós stratégia – összehasonlítva az izraeli, vagy akár az amerikai stratégiával – kudarcot vallott”

– fogalmazott az államtitkár, A brüsszeli bürokrácia nem tudott gyors és azonnali döntéseket hozni, és legalább két hónappal lemaradtunk – mondta a magyar politikus.

„Az a jó oltás, amit már beadtak”

Hozzátette: mindenki tudja, hogy a harmadik hullámmal szemben – amely jelenleg Magyarországot is sújtja – az egyetlen ellenszer az oltások ütemének felgyorsítása; „az a jó oltás, amit már beadtak”. Kovács Zoltán kifejtette: Magyarország az oltások beszerzésével kapcsolatban is tartja magát az európai előírásokhoz.

Egyetlen szabályt sem szegtünk meg, hanem kiterjesztettük a stratégiánkat a nem nyugati forrásokra is.”

A magyar kormány várakozásai szerint mind az orosz, mind a kínai vakcina használatát néhány héten belül jóváhagyja az Európai Unió is – közölte. Jelenleg az idővel versenyzünk, mert az újabb koronavírus-variánsok – mint a brit vagy a dél-afrikai mutáció – gyorsabban terjednek, mint az eredeti vírus – tette hozzá az államtitkár. Úgy fogalmazott: „a sürgősség határozza meg a magyar stratégiát.”

A harmadik hullám lesz az eddigi legnehezebb

Azt látjuk a számokból, hogy a harmadik hullám lesz az eddigi legnehezebb – jelentette ki Kovács Zoltán. Azzal kapcsolatban, hogy a magyar lakosság hogyan fogadta az orosz és a kínai vakcinát, Kovács Zoltán kifejtette: vannak akik – ugyanúgy ahogy korábban a nyugati oltások esetében is – szkeptikusak, de „azt látjuk: a magyarok megértik a lényeget, hogy az alól a pszichés nyomás alól, amelyben éltünk az elmúlt egy évben csak az oltás segítségével szabadulhatunk fel”. Az államtitkár hozzátette: Orbán Viktor miniszterelnök – akit vasárnap oltottak be a kínai vakcinával – példát mutatott, hogy az országban minden elérhető oltás, amelyet magyar tudósok és orvosok engedélyeztek, megbízható és hatékony.

A magyar ellenzék keleti vakcinákkal szembeni tiltakozásával kapcsolatban Kovács Zoltán azt mondta: „mindannyian tudjuk és látjuk, hogy

a magyar ellenzék számára semmi sem drága.”

Mint fogalamzott: „ami azt illeti, az a stratégiájuk, hogy minél rosszabb az ország számára, annál jobb nekik”. „Az a sok hazugság, ami az ellenzék részéről elhangzik a nem európai oltásokkal kapcsolatban, azt bizonyítja, hogy alapvetően oltásellenesek, félelmet és bizalmatlanságot gerjesztenek a lakosság körében”  – tette hozzá.

„Az elmúlt évtizedben bebizonyítottuk, hogy vannak megoldások az úgynevezett európai megoldásokon kívül is”

Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor miniszterelnök részéről – válaszul a jogállamisági kritikákra – politikai döntés volt-e a még az Európai Unió által nem engedélyezett keleti oltások használata, Kovács Zoltán azt mondta: minden a kormány által meghozott döntés politikai döntés. „Az elmúlt évtizedben számtalan kritikát és vádat kaptunk az európai bürokrácia minden sarkából. Ugyanakkor – például a gazdaság és a szociálpolitika területén is – bebizonyítottuk, hogy vannak megoldások az úgynevezett európai megoldásokon kívül is” – fogalmazott az államtitkár.

Kovács Zoltán hozzátette: „A filozófiánk nagyon egyszerű. Mi vagyunk Európa, tehát

nem Brüsszel feladata, hogy megmondja, mit tegyünk.

Mint azt hangsúlyozta: „mi döntjük el, hogy mi a legjobb a magyaroknak és a legfontosabb visszajelzés a választók döntése, akik Orbán Viktor kormányát háromszor is megválasztották, kétharmados felhatalmazással.”

(MTI)

Nyitókép: Facebook

Összesen 55 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez az ő dolguk, ha politizálni akarnak, akkor tegyék. Ha Márki Zay felvetése szerint politikai okokból cserben hagyják a betegeket, akkor tegyék. Úgy tűnik, a Hippokrateszi eskü is politikai kérdéssé vált. Tudható volt, hogy az orvostársadalomnak nagyon kényelmes volt a régi, hálapénzes rendszer. Az is tudható volt, hogy őket megrendszabályozni nem lesz egyszerű. De végre valaki megpróbálta, igaz a magas fizetéshez feltételeket is szabtak. Lehet, hogy most egy részük elhagyja az állami egészségügyet, de a maradék tisztességes lesz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés