Egy német nő lett a világ első queer rabbija

2021. március 1. 9:54
Helene Shani Braun senkihez sem tudott fordulni tanácsért a queersége miatt, ezért úgy döntött, hogy ő lesz az a rabbi, aki ezt felvállalja.

Helene Shani Braun lesz hamarosan Németország legfiatalabb női rabbija – írta meg a Telex. hangúlyozták, hogy a fiatal ráadásul az első, aki vállaltan queerként (vagyis nem heteroszexuális, és nem a hagyományos genderrendszerbe illeszkedő) lesz zsidó vallási vezető Németországban.

A Deutsche Welle videójában Braun mellett szerepel egy másik női rabbi is, Gesa Ederberg, aki arról beszél, hogy korábban gyakran volt olyan, hogy emberek kimentek a teremből, amikor meglátták, hogy egy nő a rabbi. Ederberg a '90-es években vette fel a zsidó vallást, ma pedig annak a berlini Új Zsinagógának a vezetője, ahol az első női rabbi, Regina Jonas is dolgozott.

A portál azt írja, hogy Braun azt vette észre, hogy senkihez nem tud fordulni tanácsért a queersége miatt, ezért úgy döntött, hogy ő lesz az a rabbi, aki ezt felvállalja. A Telex szerint Braun példája jól mutatja, hogy mennyit fejlődött a modern zsidóság, és mennyivel nyíltabbá vált az évek során.

Kép forrása: Youtube-videó

 

Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Zsidóéknál nincs nemek egyenlősége:
Moshe Maya rabbi az izraeli parlamentben leszögezte: a Halakha törvénye szerint a homoszexualitás büntetése: halál.
Forrás: Ze'ev Chafets: Real Torah Judaism, The Jerusalem Report, 1996. január 25, 18.old.

"A Halakha (a zsidó törvény) megszabja, hogy a leszbikust nem kell halállal büntetni, mint a férfi homoszexuálist, sőt még pappal is köthet házasságot. Viszont tettéért fegyelmi büntetés jár: megkorbácsolás."
Forrás: Maurice Lamm: The Jewish Way of Love and Marriage (A szerelem és a házasság zsidó módja), Harper, 1980, 67.old.

Ez a nagy különbség, ő először zsidó és aztán queer,
Perintfalvi először minden, ami nem magyar és aztán IS nem magyar...
Mit mond a Wiki:
"A tradicionális nemi identitásoktól elhatárolódó, és az LMBT-nél egy szélesebb és szándékosan nem egyértelmű alternatívát kereső emberek utalhatnak magukra queerként.

A queert egyre növekvő mértékben használják a nem normatív szinonimájaként (ti. anti-heteronormatív és anti-homonormatív identitás és politika).[1] Az olyan akadémiai diszciplínák, mint a queerelmélet és queertudományok általánosságban szemben állnak a főáramú LMBT mozgalmon belüli interszekcionalitás vélt hiányával, valamint a genderbinaritással és a normativitással. A queer identitás kifejezésére példák lehetnek a queer művészetek, a queer kulturális csoportok és a queer politikai csoportok.

A kifejezés használatát kritizálók közé tartoznak LMBT közösségek tagjai és azok, akik a kifejezést inkább a köznyelvi, derogáló sértés voltával kapcsolják össze, vagy azok, akik távol kívánnak maradni a queer radikalizmustól."
Szóval, a keresztényeknek el kell dönteniük, ki mellé állnak: de bárhova állnak, a másik oldalon mindig lesz ellenség, akik számon kérik, kérnek bennünket, mi vagyunk a tökéletes áldozat, a fehér keresztény, BLM-től QUEER-ig...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés