Brisbane tarthatja a 2032-es olimpiát

2021. március 1. 17:52
Az olimpiai sportágak szövetségeit tömörítő német szervezet (DOSB) szerint lefutott a 2032-es nyári játékok megrendezésére kiírt pályázat, miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a múlt szerdán Brisbane-t előnyben részesített státusba vette, és megkezdi az ausztrál várossal a tárgyalásokat.

Alfons Hörmann DOSB-elnök úgy véli, „lehetetlen mások számára a kandidálás a NOB döntését követően, a 2032-es versengésnek vége”. Hozzátette: sokként érhette a többi érdeklődőt is a NOB bejelentése.    

„Mi úgy értjük, hogy a játékokat Ausztráliának ítélték” – mondta egy videóbeszélgetésben, ugyanakkor jelezte, nem akarnak panaszt tenni a NOB eljárása miatt.    

A németek részéről Észak-Rajna-Vesztfália mutat komoly érdeklődést,

a tartomány a Brisbane-t preferáló döntést követően jelezte, nem adja fel a pályázati terveit a 2032-es nyári olimpia megrendezésére, de a 2036-os játékokat is célba veszi.     

„Folytatni fogjuk a harcot. A városok támogatásával továbbra is rendelkezünk” – fogalmazott Armin Laschet, a tartomány miniszterelnöke azután, hogy a múlt pénteken tárgyalt az érintett települések polgármestereivel.    

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) is meglepetésként értesült arról, hogy a NOB Brisbane-t részesíti előnyben a 2032-es olimpia megrendezésére. A MOB múlt csütörtökön úgy reagált a hírre: „semmi sem mutatott arra eddig, hogy a NOB előrehaladott tárgyalásokat folytat az ausztrálokkal”.    

Az itthoni ötkarikás testület kiemelte: a Budapest 2032 Bizottság február 23-i alakuló ülésén sok szó esett arról, hogy az olimpiák pályázási formája jelenleg nem pontosan definiált.    

„Ahogy az odaítélés folyamata sem egyértelmű, úgy a bejelentés valódi súlyát is nehéz pontosan megítélni. Várjuk a további fejleményeket, miközben a kezdeti lépéseinket folytatva kívánunk tovább haladni a megkezdett úton, amely a jövőben egy budapesti olimpia megrendezéséhez vezet” – áll a MOB MTI-nek küldött múlt csütörtöki válaszában.    

A 2032-es játékok megrendezését illetően érdeklődését jelezte még Katar, Újdelhi, Jakarta, Isztambul, Szentpétervár, valamint két kínai város, Csengtu és Csungking is.    

A koronavírus-járvány miatt tavalyról idénre halasztott nyári olimpiának Tokió ad otthont, a 2024-es játékokat Párizsban, a 2028-ast pedig Los Angelesben rendezik. Ausztrália eddig két nyári olimpiát rendezhetett: 1956-ban Melbourne, 2000-ben pedig Sydney volt a helyszín.

(MTI)

Fotó: www.austadiums.com

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés