A nagy Moderna-csúsztatás

2021. február 28. 17:02

Bencsik Gábor
Facebook
A budapesti főpolgármester el nem készült, le nem gyártott, nem létező vakcinával akarja megoldani Budapest beoltását.

„Most már Karácsony Gergely is beszállt a Moderna vakcina körüli, politikai haszonszerzés céljából folytatott csúsztatás-kampányba, és felszólította a kormányt, hogy »hívja le« a teljes keretet a Moderna vakcinából, majd a főváros megoldja vele az emberek beoltását.

Akkor tisztázzuk, amit a csúsztató politikusok pontosan tudnak, csak abban bíznak, hogy a közönség nem tudja: olyan, hogy »lehívás«, vakcinaügyben nincs. Nem létezik központi vakcinabank, ahova beérkeznek a szállítmányok, és az előzetesen kialakított mennyiségeket a tagországok »lehívják«. De még a gyártóknak sincsenek felhalmozott készleteik erre a célra, amit gyártanak, azonnal viszik a vevők.

Az unió a gyártókkal abban állapodott meg, hogy melyik tagállam mekkora mennyiségre szerződhet. Minden tagállam maga szerződik minden gyártóval. Magyarország a neki juttatott kereteket lekötötte, a Moderna – az uniós tárgyalók által kialkudott feltételrendszer alapján – ebből annyit szállít, amennyit tud. 

A csúsztatás a következő: a Modernából a magyar kormány 1 millió 744 ezer adagot kötött le, de a Telex számítása szerint három és fél millió is járhatna nekünk – amely többletet a Kormány nem kíván lekötni és megvenni. Ez igaz. Csakhogy jelenleg a már lekötött mennyiségnek is csak a töredéke készült el, eddig még negyvenezret sem kaptunk belőle, a többit várjuk. Ha most további Modernát akarnánk lekötni (nem pedig »lehívni«), azt csak a már lekötött mennyiség megérkezése után kaphatnánk meg. Ami, ismerve az eddigi szállítási ütemet, hónapok múlva lenne esedékes. Addig viszont jön sok más vakcina.

Amit tehát az ellenzék »lehívni« szeretne, az nincs, nem létezik, nem gyártották le, és nem is lehet tudni, mikor lesz kész. A budapesti főpolgármester el nem készült, le nem gyártott, nem létező vakcinával akarja megoldani Budapest beoltását. Nem sok jót ígér a terv.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 139 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A mocskolást az SZFE-s kölykök kezdték Vidnyánszky mocskolásával, aztán jött Gyurcsány fenyegetőzése, ki lesz földönfutó, és a végén kiderült, hogy a nemzetközileg elismert Koltay is egyből szar alak, mert elvállalta a kuratórium felkérését. Mindez azért, mert 30 évvel a rendszerváltás után megszűnik a még Aczél idejéből eredő kizárólagosnak gondolt hitbizomány, és egy másfajta szellemiségnek is kénytelenek teret adni.

Én máshonnan közelítem meg kamugeri csúsztatási mekkelek modanivalóját:

Mészáros Lőrinc fizesse ki a Moderna vakcinákat vagy, ha ő
nemhajlandó, akkor legalább a kincstár. Az így kifizetett és "lehívott"
vakcinákkal személyes Karácsony Gergely és Dorosz Dávid fog oltani
a jövő évi választások kampányfinisében.

Hát a faszom nem kéne?

Ezzel az a baj, hogy a moráleloszlás a két populációban nem
egyenletes. Miközben az álhirekkel lerombolod a saját oldalad
hitelességét, a másik oldalról egyetlen egy szavazatot sem veszel el.

Marad a hazugság leleplezése és túlkiabálása, miközben erőst kell
figyelni még a legapróbb tévedések elkerülésére is, mert elefántot
csinálnak belőle.

Ez még ballib mércével is egy aljas húzás.

Csak sajnos még értelmiségi (persze, tipikus budapesti, telex-buborékos) ismerőseimet is sikeresen hergelik ezzel... ami egészen elképesztő, ha belegobdolunk. 1,8 millió adag van lekötve, eddig 40 ezer érkezett...

(Amúgy már látom a 2022 februári főcímeket: MINEK VETT A ZORBÁN TÖBB MILLIÓ FELESLEGES VAKCINÁT?!?)

Uniós vakcinából 12 millió magyar állampolgárra van lekötve. Ebből Modernából 1 millió 700 ezer, hogy ha netán ők indulnak be, tudjuk venni. Történetesen a kínaiak indultak be, kisebb mennyiségben az oroszok, meg az Unióból a Pfizer. Pont a Moderna a legkevésbé. Akkor? Miben is volt felelőtle a kormány?

A Moderna megrendelésének időpontjában a kormány 12 millió vakcinát kötött le uniós forrásból. Lehet, hogy 15 milliót is leköthetett volna, de tkp minek? Úgy látta, 12 millió elég. Te hány magyar állampolgárról tudsz e lángokkal övezett kis hazában? Jó, állítólag a macskám is veszélyeztetett, de ha a család védett lesz, akkor a nyájimmunitásba beleszámít.

Ami mármost a portfóliót illeti, ugyan a Pfitzer olcsóbb, de tekintettel arra, hogy a Moderna szállítása is berobbanhat, abból is rendeltek 1 millió 700 ezret.

Mi nincs rendben? Az, hogy nem cseszték el? Hát, sajnálom. A DK pl. elcseszte volna, ne aggódj!

Ez komoly? Ilyet mondott?

Szerencsére nem nézek ATV-t, de viccnek nagyon rossz volna...

Lehet, hogy pl. azért, mert lélegeztetőgépből szignifikánsan kevesebb van most is, mint az ország lakossága?

Vakcinából meg összeraktak egy protfóliót, ami 20%-kal meghaladja az ország lakosságát, betettek milliószámra minden vakcinát, mert ki tudja, melyik ér ide előbb, és valóban, sokadik szempontként figyelembe vették a vételárat. A DK világító szakértelmével fölvértezve te hogyan csináltad volna?

Mindenesetre egy villanás az ellenzéki szakértelemből, teljesen nem hiszem el, hogy tényleg elhangzott, mert ennyire hülye még a Timi sem lehet, de jégecet olvtárs idézte, szóval alighanem mégis:

"1,8 millió Moderna vakcina áll az EU raktáraiban csak arra várva, hogy kiszállítsák hozzánk. Csak Orbánnak le kellene hívni."

Szabó Tímea

Basszus. És ezekre komolyan rá akarja bízni valaki az országot? Ilyenkor látszik, hogy a politika tud életveszélyes lenni.

Nem, nem szeretem Mészáros Lőrincet, de inkább lopjon, mint hogy az ellenzék meggyilkoljon...

Ugyanezt javasoltam én is. Én ünnepélyes keretek között képzelem el egy üres doboz átadását, rendszeresen rákérdezve, hogyan halad az oltással.

Tényleg. Ez a nő ennyire hülye. Mondjuke z szerintem már rémhírterjesztés. Büntetőjogi kérdés.

Na, azért nekem vannak rossz érzéseim, amikor eladják nekünk a ruszki vakcinát, hogy ők vajon hogy állnak odahaza. A kínaiak talán érdemelnek egy fölmentést, emrt amúgy el tudták taposni a járványt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés