Az Egyház nem pedofil!

2021. február 27. 11:49

Az a pap, aki pedofil bűncselekményt követ el, az elárulja Jézust, a paptársait, a híveket – és magát az Egyházat is.

2021. február 27. 11:49
Martí Zoltán
777blog

„Egy rendkívül szomorú történet kapcsán újra előkerült az Egyházon belüli pedofília kérdése. A lehető leghatározottabban elítélem a pedofíliát – akár egyházi, akár világi is a tettes –, de amellett sem mehetek el szó nélkül, hogy egy egész közösséget bélyegeznek meg ezekben a napokban.

Mély megrendüléssel és együttérzéssel néztem végig azt az interjút, amelyben egy korábban szexuálisan zaklatott fiatalember mesél kálváriájáról. Attilát az a pap molesztálta húsz évvel ezelőtt, aki nekem egyetemi tanárom volt – és akire sokáig példaképként tekintettem. Előadásai szórakoztatóak voltak, mondanivalója komoly és elgondolkodtató, közösségépítő ereje irigylésre méltó. Karizmatikus ember, akiről soha nem gondolnád, hogy valaha is fiatal fiúk nadrágjában kotorászik. Aligha kell részleteznem tehát, hogy ez a beszélgetés egy többszörös szíven szúrással ért fel számomra.

Szeretném leszögezni – a teljesen magától értetődő – elvünket: a pedofília minden esetben – akár világi, akár egyházi ember az elkövető – undorító cselekedet, teljességgel elfogadhatatlan. Pedofiloknak nincsen helyük a papi szolgálatban, tettük elévülhetetlen és a törvény kell hogy igazságot szolgáltasson felettük. Pont. Nincs »de«, nincs »ha«. Ami viszont jó hír, hogy maga az Egyház is pontosan így gondolkodik erről a kérdésről, zéró tolerancia van érvényben a gyermekmolesztálások ügyében. Az a pap, aki pedofil bűncselekményt követ el, az elárulja Jézust, a paptársait, a híveket – és magát az Egyházat is.

Ugyanakkor elszomorítónak és igazságtalannak érzem azokat a vagdalkozó kommenteket, amelyek most egy egész közösséget bélyegeznek meg. Néhány ember rémtette miatt nem lehet ezreket meghurcolni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Petykabá
2021. február 28. 13:52
Szánalomraméltó mosdatása ez az egyháznak. Az egyházzal szemben nem az a fő kritika, és a Partizánban sem az volt a fő téma, hogy ez megtörtént. Hanem az, hogy az egyház milyen szinten megalázta, kihasználta gyermek voltát, megpróbálta eltussolni, amikor kiderült hogy igaza van, nem kértek bocsánatot, nem szembesítették, nem áltak mellé, nem próbálták érzelmileg kompenzálni, hanem úgy kezelték, mint egy kibaszott leprást, kezelik, mind a mai napig. Mondom ezt amúgy a katolikus egyház kvázi-tagjaként, jobboldaliként. Ha az egyház tényleg ennyire nem kokettál a pedofilokkal, akkor mi a búbánatos faszért nem bántak vele emberségesebben stb. Feljelentik? Mi a faszom? Ez védhetetlen, nem a pedofília. Jó reggelt kívánok. Amúgy egyházi iskolába jártam, engem is "zaklatott" egy pap, de közel sem fajult idáig fogdosásig (csikizgetés, meg eszkimópuszi az volt viszont), lehet, hogy csak egy gyerek hiányzott neki, faszom tudja. De egy valamit mondhatok, mindenki tudta erről a papról, hogy valami nem százas nála át-áthelyezgették stb. Ami engem utólag kiborít ebben, hogy akikhez közelebb állt gyerekek, azokat egy józanabb pap nem kérdezgette, hogy ugyan fiacskám mi történik az X-atya szobájában gyóntatás alatt, nincsennek olyan dolgok amiket kellemetlennek érzel vagy ilyesmi? Sajnos nagyon úgy tűnik, hogy a pedofília egy kvázi megtűrt dolog az egyházban, illetve olyan mértékű, amivel a józan papság nem tud mit kezdeni, a dilemma pedig az szerintem, hogyha frontálisan nekimennének a pedofiloknak akkor szétesne az egész. Ezért kussolnak, mert tudják, hogy ha kiderülne a homoszexualitás és pedofília igazi mértéke akkor be lehetne zárni a boltot.
koronaszepe
2021. február 28. 10:10
Nem néhány ember rémtettéről van szó, hanem az ezeket a rémtetteket elfedni igyekvő hivatalokról, hivatalosságokról. A konkrét esetek után a rémtetteket elkövető atya, köszönhetően a hivatal eltussolásának még bő évtizedig gyerekekkel, fiatalokkal foglalatoskodott.
Illieral
2021. február 27. 17:51
Igaz is lenne, de ay egzháznak ki kellene vetnie magából a bedofilokat. És sajnos nem teszi, hanem búhtatja dugdossa őket, aztán csodálkozk, amikor csorba esik a hírnevén.
Akitlosz
2021. február 27. 12:19
"Az Egyház nem pedofil!" Hanem összetartó szervezet, amelyik nem teregeti ki a szennyesét és megvédi a tisztségviselőit a "világi hatóságoktól".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik