Lackner diadalt aratott a bíróságon

2021. február 26. 16:01

A bíróság bűnösnek találta azt a fideszes képviselőt, aki Facebook-posztban írt a kispesti képviselő tivornyájáról.

2021. február 26. 16:01
null
Almási B. Csaba
Mandiner

A minap ítéletet hozott az egyik helyi bíróság. Ez a dolga, ebben semmi hír sincs.

A bíróság egy rágalmazási ügyben mondta ki, hogy a vádlott bűnös, ezért megrovásban részesítette az elkövetőt. Ez is rendben van, haladjunk.

Mind a sértett – aki egyben a magánvádló is –, mind az elítélt politikus. Itt már kezd érdekesebbé válni a dolog, de azért rendkívülinek nem nevezném. Elég gyakran előfordul kis hazánkban, hogy a politikusok nem bírnak el egymással a parlamentben, a közgyűléseken, nyilvánosság előtt, ezért úgy vélik, az a legjobb, ha az igazságszolgáltatás kezébe helyezik a sorsukat, ha már nem párbajozhatnak.

A sértettet/vádlót úgy hívják, hogy Lackner Csaba, az elítéltet pedig Dódity Gabriellának.

(Utóbbit nem biztos, hogy mindenki be tudja azonosítani, ő a kispesti önkormányzat Fidesz-frakciójának a vezetője. Lacknerről, a XIX. kerületi botrányok főszereplőjéről – aki a mai napig képviselő, bár az MSZP-ből már kirúgták – azonban csak az nem hallott, aki az elmúlt másfél évben egy olyan lakatlan szigeten tartózkodott, amely még a térképeken sincs rajta.)

Nos, innentől már kezd izgalmasabbá válni a történet.

A helyzet tehát az, hogy az elmúlt évek egyik legnagyobb korrupciós botrányával összefüggésben eddig egyetlen elmarasztaló ítélet született, mégpedig azzal a fideszes politikussal szemben, aki egy Facebook-bejegyzésben…, innentől pedig inkább a Mandiner egy régebbi cikkéből idézünk, amit Lackner – és ezért nagyon hálásak lehetünk ennek a derék embernek – nem vett zokon.

Tehát a 2020. október 26-án megjelent cikkünkben Dódity Gabriella elmondta a Mandinernek, hogy Facebook-posztjában Lackner fehér poros orráról írt, és Lackner szerint ezzel azt a képet festette, hogy ő drogos, „ezért 1,5 millió forint sérelemdíjat követel tőlem és 180 óra közmunka kiszabását is kérte. … Egyet nem tudok: ha én festettem róla ezt a képet, akkor ő mit festett magáról azon a fehér poros, ventilátoros videófelvételen?”

Az interjú elkészítésekor elképzelni sem tudtam volna, hogy a kormánypárti politikusnak egy másodpercig is aggódnia kellene, hiszen a HírTv több órás felvételén (egy) Lackner Csaba(hoz megszólalásig hasonló férfi?) dicsekedve mesél arról, hogyan nyúlják le a kispesti önkormányzat pénzét – na nem a hivatal büdzséjéből veszik ki a pénzt, hanem a külső vállalkozók osztják vissza a lét, magyarázkodott, mintha nem lenne teljesen mindegy –, milyen módszerekkel jutnak százmilliókhoz, és a nagyképű szövegelése közben egy fehér port (szódabikarbóna, porcukor, liszt, esetleg más?) tartalmazó zacskóval babrál. Ráadásul később – az arcát is vállalva – mesélte el a tévének Ákos, a sofőr, a bulik egyik résztvevője, hogy

a sztori igaz, a főszereplők is,

a felvételen látható, hallható dolgok valóban megtörténtek, és még szaftos, kurvázós tivornyákról is anekdotázott.

Feltehetően Dódity ügyvédje is úgy vélte, ujjgyakorlat lesz képviselni védencét, hátradől, kér egy pohár bambit, a bíróság pedig rövid úton dönt a felmentésről.

Hát nem ez lett a sztori vége, nagyon nem. De még mielőtt rátérünk arra, hogy mivel indokolta a felettébb bizarr döntését a bíró, érdemes idézni Lackner, a sértett (ez a kifejezés önmagában abszurd) beadványából. Már az is a cinizmus Mount Everestjét (vagy talán kifejezőbb, ha Mariana-árkát írunk a maga iszonytató mélységével) jelenti, hogy egyáltalán Lackner a bírósághoz fordult.

Ám az irat ennél tovább megy, az szerepel benne, hogy Dódity Gabriella állításai „alkalmasak arra, hogy rólam a társadalomban és a környezetemben (családomban, baráti körömben), illetve a munkahelyemen, szakmámban kialakult kedvező értékítéletet negatív irányba befolyásolják, tehát becsületemet nagy mértékben csorbítsák. (…) A fentebb idézettek személyem lejáratására törekvő, becsületem csorbítására alkalmas kifejezések, amelyek a társadalmi megítélés szférájába esnek, a rólam, mint helyi önkormányzati képviselőről és 3 gyermekes édesapjáról kialakított értékítéletet nagy mértékben és súlyosan negatív színben érintik.”

Nehéz eldönteni, hogy ezeket a mondatokat olvasva

Kafka szürreálisan kétségbeejtő vagy Örkény abszurd groteszk világában érezhetjük-e magunkat.

Azt gyanítom, egyszerre mindkettőben.

Na de akkor vissza a tárgyaláshoz. Dódity Gabriella kép- és hangfelvételekkel, valamint négy tanúval akarta bebizonyítani, hogy igaz, amit a Facebook-posztban leírt. A bíróság azonban nem adta meg a lehetőséget a valóság bizonyítására – erre közérdekből vagy a bárkinek a jogos érdekéből kerülhet sor –, holott ezzel a vádlott megvédhette volna magát, hiszen, ha a becsület csorbítására alkalmas tény valónak bizonyul, akkor Dódity nem lett volna büntethető. Ám a bíróság arra hivatkozva tagadta meg ezt a lehetőséget, hogy nem a Facebook az a fórum, ahol a nyomós magánérdek és a közérdek szerepet játszhat.

Persze az igazságszolgáltatás a társadalomnak nem az a szegmense, amelyet rá lehetne bízni a laikus közvéleményre, mert akkor hetente akasztanának embereket Magyarországon, és nagyon helyes, hogy már nincs halálbüntetés. Annyit azonban nyugodtan kijelenthetünk, hogy az azért mégis csak vérlázító, hogy Lackner, ez a politikai szélhámos megdicsőülve jött ki a bíróságról, az ügyéről kulturáltan, de ironikusan író Dódityra viszont rásütötték a „bűnös” bélyeget.

A jogi egyetemeken nem győzik a hallgatók fejébe verni, hogy persze vannak a jogszabályok, azok nagyon fontosak az ügyek elbírálásánál, de

az életszerűséget sohasem lehet figyelmen kívül hagyni,

a bírónak minden esetben ügyelnie kell arra, hogy ne rugaszkodjon el a való élettől, amikor a döntését meghozza.

Arról nem beszélve, hogy a büntető törvénykönyv szerint csak az a cselekmény számít bűncselekménynek, amely veszélyes a társadalomra, ennek pedig olyan tevékenységnek vagy mulasztásnak kell lenni, amely mások személyét vagy jogait sérti vagy veszélyezteti. Azért arra roppant kíváncsi lennék, hogy a bíró szerint miért sérti Lackner személyét vagy jogait az, hogy Dódity plasztikusan leírta azt, ami a felvételeken látható.

A fideszes politikus most már

csak abban bízhat, hogy a másodfokon eljáró bíróság tagjai ezen a Földön élnek

és még a büntető törvénykönyvet is ismerik.

Ha viszont Dódity tévedett és a felvételeken mégsem Lackner látható, hanem egy hasonmása, vagy ha ugyan Lackner látható rajta, de a zacskóban nem drog, hanem szódabikarbóna/porcukor/liszt volt, akkor Dódity megérdemli a sorsát. Ebben az esetben én nemcsak megrovást szabnék ki rá, hanem a törvény vasszigorával arra ítélném mellékbüntetésként, hogy be kell lépnie az MSZP-be.

Nyitóképünkön: sütőpor!

Kapcsolódó cikkek

Összesen 169 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Porkoláb Zsuzsa
2021. február 28. 11:36
Ezt még ide gondolom, mert ezt meg kell látni, ő se különb, mint régi SZFE LÁGYTÖKŰ, DE ERŐSEN LEZÜLLŐ, MEG ELVESZNI SE HAGYÓ, RÚT LELKŰ TANÁRAI: Vidnyánszky értelmes, okos és művelt, ÉS HŐS, MINT ANNO RÁKÓCZI FERENC, VAGY SZÉCHENYI, ILL. MIKSZÁTHI NAGYSÁG, ő igazi jó magyar lélek és nem elzüllött SZFE RAJONGÓ. DE BALLIB, MEG LEZÜLLŐDŐ SZFE ROSSZ IRÁNYT VESZ, MERT EZT MEGLÁTTA ISTENÜNK, KI ŐKET KEVÉSNEK LÁTTA ÉS LEVÁLTOTTA. EZÉRT KELL VIDNYÁNSZKY, PALKOVICS, SZARKA ÉS TÖBB ERŐS JELLEMEK EREJE, MERT ERKÖLCS NÉLKÜL ÉL E NÉP EGY KISEBB/NAGYOBB! RÉSZE, KIKRE RÁFÉRT EZ. MI SZERETÜNK VEZETŐINKRE FELNÉZNI, KIRE NEM NÉZHETÜNK FEL, MINT ŐRÁJUK. Ő testalkata telt, ezt kifogásolod régen megholt/jó szfe tanára? A HAZA NEM LETT ELADVA, MINT BALLIB VEZÉRED ELADTA VOLNA. Ezért ne élj magyar, hogy rosszul dönts, míg él magyar, e fán lesz SZÉP gyümölcs, de míg SZFE meglesz mentve, ez lesz férges gyümölcs e haza fáján. HÁLA EZÉRT, HOGY VAN REMÉNY!
rókabácsi
2021. február 28. 09:53
itt a nagy példa! így kell lopni hazudni csalni! és utánna még a kritizálókat beperelni! nem ám úgy min t a sok mafla jobb oldali, hogy elkussol vagy lemond! a mai viilágban csak a csalok hazudok meg a háttér hatalom kiszolgálóinak van jövöje!
Dénia
2021. február 27. 13:34
Diktatúrában ez így működik. Lehet, hogy tényleg diktatúra van, csak nem az Orbán a diktátor. A bírói kart például a diktatúrából örököltük, nem cseréltük le őket. Ők meg azóta is csak a sajátjaikat engedik a pozíció közelébe.
Da Vinci
2021. február 27. 05:32
Dódity Gabriella perelje be a bírót, mert ezzel a bíró ezen ítéletében foglaltak alkalmasak arra, hogy róla a társadalomban és a környezetében (családjában, baráti körében), illetve a munkahelyén, szakmájában kialakult kedvező értékítéletet negatív irányba befolyásolják, tehát a becsületét nagy mértékben csorbítsák. A fentebb idézettek személye lejáratására törekvő, becsülete csorbítására alkalmas, amelyek a társadalmi megítélés szférájába esnek, a róla, mint helyi önkormányzati képviselőről és a róla kialakított értékítéletet nagy mértékben és súlyosan negatív színben érintik.,, MEGÉRDEMELNÉ A BÍRÓ!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik