Kétszáz éve hunyt el Joseph de Maistre, a nagy francia ellenforradalmár

2021. február 26. 13:04
De Maistre szerint „az ellenforradalom nem ellentétes forradalom, hanem a forradalom ellentéte”.

Joseph de Maistre (1753-1821) jogász, diplomata és író volt, a savoyai-piemonti politikai elit tagja. Legismertebb művei az Elmélkedések Franciaországról (1796), A pápáról (1818) és a Szentpétervári beszélgetések (1821). Ő francia konzervatív hagyomány egyik megalapozója.

Hozzá kötődik a mondás: „Az ellenforradalom nem ellentétes forradalom, hanem a forradalom ellentéte.”

Magyarul a 19. században jelent meg A pápáról című kötete, majd a rendszerváltás után az Elmélkedések részletei egy konzervatív gondolkodók műveiből válogató szöveggyűjteményben. A Századvég 2020-ban adta ki Elmélkedések címmel két munkáját, az Elmélkedések Franciaországrólt és a Tanulmány a politikai alkotmányok és más emberi intézmények rendezőelvéről címűt.

De Maistre a könyv ismertetője szerint a felvilágosodás egyik legélesebb és legeredetibb kritikusa, művelt, jó megfigyelő és problémaérzékeny. Nagyon sok, ellentétes nézeteket valló szerzőre hatott: Saint-Simonra, Comte-ra, Balzacra, Baudelaire-re, Donoso Cortesre, Carl Schmittre, James Fitzjames Stephenre és Morrasra.

Az Elmélkedések Franciaországról című írás és a Tanulmány a politikai alkotmányok és más emberi intézmények rendezőelvéről szoros tematikai összefüggése miatt jelent meg egy kötetben. De Maistre a francia forradalom alapján bírálja az alkotmány- és társadalomalkotó reményeket.

De Maistre 1790-ig tagja volt egy skót rítusú szabadkőműves páholynak, s viszonylag szabadelvű nézeteket vallott. A francia forradalom azonban gyökeresen megváltoztatta gondolkodását. Tagja volt Madame de Staël szalonjának. Először Torinóba, majd Svájcba menekült a forradalom elől, mint francia földbirtokos nemes. Végül a szardíniai király szentpétervári követe lett. Az orosz fővárosban nem volt túl sok diplomáciai teendője, viszont az arisztokrata körök kedvelt figurája lett. Több nemest áttérített a katolikus hitre. Az orosz élettel és diplomáciai szolgálattal kapcsolatos feljegyzéseit Lev Tolsztoj felhasználta a Háború és béke megírásakor.

De Maistre mai hívei nem pusztán a katolikus monarchistát látják benne, hanem az alkotmány- és szuverenitáselmélet, politikai teológia és decizionizmus fontos alakját, a konstruktivizmus, demokrácia és liberalizmus egyik legeredetibb bírálóját.
Magyarul Nyirkos Tamás elemezte a francia ellenforradalmárok gondolkodását (Az ötfejű sas. Teológia és politika, a francia ellenforradalomban. Attraktor, Máriabesnyő, 2014. A kötetet itt mutattuk be.). 
 

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés