A németek többsége szerint az EU rosszul teljesített a járványhelyzetben

2021. február 26. 9:11
A lakosságnak több mint a fele volt elégedetlen a járvány elleni védekezéssel a kutatás szerint.

A németek többsége szerint az EU rosszul teljesít az új típusú koronavírus járványa elleni védekezésben – mutatta ki egy pénteken ismertetett felmérés. A ZDF országos köztelevízió Politbarometer nevű kutatássorozatának új mérése szerint a német lakosság 57 százaléka elégedetlen az EU járványügyi tevékenységével. Az adatok párthovatartozás szerinti bontása alapján a szövetségi parlament (Bundestag) összes pártjának bázisában többségi vélemény, hogy az EU nem végzi jól a munkáját.

Inkább elégedettek a helyi megoldásokkal

A német szövetségi kormány és a járványos betegségekkel szembeni védekezés ügyében illetékes

tartományi kormányok teljesítményének megítélése viszont enyhén pozitív,

a lakosság 52 százaléka elégedett a berlini és a tartományi döntéshozók erőfeszítéseivel.

A legnagyobb arányban a legnagyobb kormányzó erő, a jobbközép CDU/CSU pártszövetség szavazói helyeslik az eddigi intézkedéseket, körükben 66 százalékos a járványügyi védekezés támogatottsága. A legnagyobb arányban kritikus csoportot a CDU/CSU-tól jobbra álló ellenzéki AfD szavazói alkotják, körükben 85 százalékos a járvány kezelésének elutasítottsága.

A jobboldal változást akar

Az adatok azt is jelzik, hogy a lakosság többsége változást akar, 56 százalék úgy véli, hogy megérett az idő a korlátozások lazítására. Ez a nézet – 82 százalékos aránnyal – leginkább az AfD-szavazókra jellemző, de a kormánypártok, a CDU/CSU és a szociáldemokraták (SPD) bázisában is többségben vannak, akik a december közepén elrendelt országos zárlat enyhítését sürgetik.

Ugyanakkor abban az esetben, ha ismét meredeken felfelé indulna a napi új fertőződések száma, csupán 21 százalék tartaná helyesnek a korlátozások lazítását – mutatta ki a választókorú népességre reprezentatív felmérés, amelyben 1202 embertől vettek fel adatokat február 23-tól 25-ig.

(MTI)

 

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés