Még a nyár előtt bevezethetik az EU-ban a digitális oltási igazolványt

2021. február 25. 22:06
Még a nyár előtt bevezethetik az Európai Unióban az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) elleni védőoltás beadását tanúsító igazolványt, amellyel szabadabban lehet majd utazni – mondta Angela Merkel német kancellár csütörtökön Berlinben a tagállami kormány-, illetve államfőket összefogó Európai Tanács videokonferenciája után.

A kancellár hangsúlyozta, hogy egyelőre a vírus új, erősen fertőzőképes mutációinak terjedése áll a tagállamok figyelmének középpontjában.

„Különösen súlyos a járványhelyzet Csehországban és Szlovákiában, de Magyarország is arról számolt be, hogy egy harmadik hullámmal terhes nehéz helyzetre számítanak” – tette hozzá.    

Ugyanakkor abban is minden tagország egyetértett, hogy szükség van digitális oltási igazolványra

– fűzte hozzá Angela Merkel. Mint mondta, az EU-tagok önállóan, nemzeti szinten vezetik majd be az újítást, de a tagállami igazolványok egy uniós szintű megoldás révén az egész EU-ban érvényesek lesznek. Így a digitális oltási igazolvánnyal szabadabban lehet majd utazni a közösségen belül, és az

új megoldás lehet az alapja annak is, hogy az unión kívüli országokból érkezők beutazhassanak az EU-ba.    

Hangsúlyozta: az új intézmény bevezetése egyáltalán nem jelenti, hogy csak az utazhat, akinek van digitális oltási igazolása. „Ezzel a kérdéssel kapcsolatban semmiféle politikai döntés nincs még”. Kifejtette: az alacsony átoltottsági arány miatt mindez egyelőre „nem is téma, de elő kell készíteni”. A fejlesztés három hónapot vehet igénybe – ismertette Angela Merkel.

(MTI)

Fotó: MTI/Press Association pool/EPA/Liam McBurney

Összesen 73 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

ezért felesleges volt újraregisztrálni.
X

Én e,miatt nem paráznék. Nem hinném, hogy az EU-t lezárják az EU-n kívüli országok (pl a kínai turisták) elől, akkor pedig el kell fogadni az orosz, kínai vakcinát is. Továbbá, ha egyszer tagállami jogkör az engedélyeztetés, akkor egy tagállam igazolványát a többinek is illik elfogadni.

Sose nyomd fullba' a kretént, soknickes barátom.
X

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés