Az Egyház nem pedofil!

2021. február 25. 20:35

Martí Zoltán
777blog
Egy rendkívül szomorú történet kapcsán újra előkerült az Egyházon belüli pedofília kérdése.

„A lehető leghatározottabban elítélem a pedofíliát – akár egyházi, akár világi is a tettes –, de amellett sem mehetek el szó nélkül, hogy egy egész közösséget bélyegeznek meg ezekben a napokban.

Mély megrendüléssel és együttérzéssel néztem végig azt az interjút, amelyben egy korábban szexuálisan zaklatott fiatalember mesél kálváriájáról. Attilát az a pap molesztálta húsz évvel ezelőtt, aki nekem egyetemi tanárom volt – és akire sokáig példaképként tekintettem. Előadásai szórakoztatóak voltak, mondanivalója komoly és elgondolkodtató, közösségépítő ereje irigylésre méltó. Karizmatikus ember, akiről soha nem gondolnád, hogy valaha is fiatal fiúk nadrágjában kotorászik. Aligha kell részleteznem tehát, hogy ez a beszélgetés egy többszörös szíven szúrással ért fel számomra. 

Szeretném leszögezni – a teljesen magától értetődő – elvünket: a pedofília minden esetben – akár világi, akár egyházi ember az elkövető – undorító cselekedet, teljességgel elfogadhatatlan. Pedofiloknak nincsen helyük a papi szolgálatban, tettük elévülhetetlen és a törvény kell hogy igazságot szolgáltasson felettük. Pont. Nincs »de«, nincs »ha«. Ami viszont jó hír, hogy maga az Egyház is pontosan így gondolkodik erről a kérdésről, zéró tolerancia van érvényben a gyermekmolesztálások ügyében. Az a pap, aki pedofil bűncselekményt követ el, az elárulja Jézust, a paptársait, a híveket – és magát az Egyházat is.

Ugyanakkor elszomorítónak és igazságtalannak érzem azokat a vagdalkozó kommenteket, amelyek most egy egész közösséget bélyegeznek meg. Néhány ember rémtette miatt nem lehet ezreket meghurcolni. Borzasztó, hogy egyetlen pedofil eset is előfordul az Egyházon belül, de nem nagyobb az arányuk, mint azoknál a hivatásoknál, ahol gyermekekkel foglalkoznak. A tanárokra sem mondjuk egy emberként, hogy pedofilok, csak azért mert néhányan elkövették ezt a gusztustalan bűncselekményt. Természetesen egy papnak az átlagosnál is nagyobb a felelőssége a tetteiért: az örömhír hírnökének lenni büszke és felemelő szolgálat, de jaj annak, aki így él vissza vele. Annyi nagyszerű, remek papot ismerek személyesen, akik most osztoznak az áldozatok szomorúságán. Akiknek semmi közük nincsen ezekhez a tettekhez, akik csendben szolgálják Istent, segítenek az embereken, járják a kórházakat – és tényleg példamutatóan nevelik az ifjúságot. Az ő nevükben szeretném kijelenteni: az Egyház nem pedofil!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 74 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Sajnos a cikk maszatol. Attila története igen nagy részben az évekig nem intézkedő, és a tényeket tudó, elismerő, emiatt végül az interjúban megnevezett Balázst kirúgó egyházi elöljárókról szól.

Az az egyetlen pici mentségük van, hogy a világban még ennyi sem történt. Az egyetlen büntetés, amit Balázs kapott, hogy kirúgták a papságból.

De Gyuri atya feladata nem is az volt, hogy azonnal észrevegye, hanem hogy miután a kezébe nyomták a szakvéleményt 2008-ban arról, hogy Attila igazat mond, fölemelje a valagát és csináljon valamit. Balázs ehhez képest még vagy 7 évig működhetett gyerekek körében, és utána is csak azért tiltották el, mert Attila végre nem Gyuri atyához ment az ügyével. Ha ez nem elemi mulasztás, akkor nem tudom, mit neveznél annak. Ez volt a riportban.

Persze, hogy helyesen történt Balázs eltávolítása, de nem Gyuri atya kezdeményezésére. Az én szememben Gyuri atya rögtön a második felelős Balázs után, ha Balázs 2008 utáni áldozataira gondolok.

A riport szerint 2008 óta biztosan, megismert szakértői véleményből tudta, mit művel Balázs, és semmit nem lépett. Ha az interjúalany hazudott erről, minimum egy picike nyilvános cáfolatra vágynék...

Gulyás Marci nyilván az egyházon akar ütni a riporttal, de ha egyszer van miért? Gyuri atya hitelessége mindaddig támadhatatlan marad, amíg nem veszel tudomást a valóságról. Tényleg sajnálom, hogy ezt kell írnom.

A riportalany szavára zavarták el a papságból Balázst. Nem kérdőjelezném meg mindenestül a szavahihetőségét.

Az, hogy 2008-ban odaadott Gyuri atyának egy szakvéleményt arról, hogy őt abúzus érte, és erre Gyuri atya bocsánatot kért a korábbi hitetlenségért, tényállítás. Nem olyasmi, mint amit Udvardyról mond, hogy ilyen hangulatú vagy olyan hangulatú volt a beszélgetés. Az tényleg lehetett olyan szubjektív értékelés, aminek nem kell teljes hitelt adnunk.

Hogy ezek után Balázs tetteinek a kivizsgálása csak 2015-ben vagy 2016-ban kezdődött, közismert tény.

Szóval Isten nyugtassa Gyuri atyát, mert ma meghalt, de van mit hallgatnia odafönt. Mindenesetre ezzel most befejezem, innentől nem vagyok illetékes. Mindannyian Isten kezében vagyunk.

Azt hiszem, ezt hívják áldozathibáztatásnak. Valós sérelem érte, de akkor most viselkedjen így meg úgy.

Először is szögezzük le, hogy Attilát a valós sérelem elhunyt Schnell György részéről is érte, mert nem hitt neki, ill. amikor hitt, akkor sem tett semmit.

Másodszor a bíboros konkrétan köszönetet mondott neki, mert 2015-től kiállva a sztorijáért elérte Balázs kirúgását. Balázs eddigre jópár újabb áldozaton volt túl, akiket meg lehetett volna óvni, ha az elhunyt, aki most Isten előtt van és nem én előttem, komolyan veszi a kötelességeit a bejelentés után.

Harmadszor mindezek után nem Attila perelte be az elhunytat, hanem az elhunyt Attilát.

Nézd, ne mentegesd, mert arra kényszerítesz, hogy olyasmiket írjak róla, amiket ma nem kellene... Isten előtt van, bízzuk rá tényleg.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés