Az alapjog megsértésének tartja egy EU-biztos a lengyel abortusztörvényt

2021. február 25. 7:24
Marta Lempart, a törvény ellen tiltakozó nők vezetője arra biztatta az EU-t, hogy szankcionálják a lengyel kormányzatot.

Helena Dalli, uniós biztos bírálta a lengyel kormányzatnak azt a döntését, hogy néhány esetet kivéve szinte teljesen betiltotta az abortuszt – írta meg az Euronews. A politikus az Európai Parlament meghallgatásakor emlékeztette a tagállamokat, hogy tiszteletben kell tartaniuk az alapvető emberi jogokat. Kitért arra is, hogy mind az Európa Tanács, mind az ENSZ felől érkezett olyan vélemény, hogy a lengyel szabályozás megsérti Lengyelország kötelezettségét az emberi jogok tiszteletben tartásának tekintetében

Lengyelország szerint a kérdés tagállami hatáskörbe tartozik

A lengyel részről Andrzej Marek Sados reagált a bírálatokra. Véleménye szerint a kérdés tagállami hatáskörbe tartozik. Mint mondta:

kizárólagosan a tagállamoknak a felelőssége, hogy szabályozzák a törvényes terhességmegszakítás eseteit”.

Mint ismert, tavaly októberben a lengyel alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette a súlyos rendellenességgel rendelkező magzatok abortuszát. Ezáltal a törvényes terhességmegszakítás csak a nemi erőszak, vérfertőzés esetére korlátozódott, illetve arra az esetre, amikor a terhesség veszélyezteti az anya életét.

Bíróság elé vinnék a lengyel kormányt

Marta Lempart, a döntés ellen tiltakozó nők vezetője arra biztatta az EU-t, hogy szankcionálják a lengyel kormányzatot. Azt nyilatkozta: „Kedves Európai politikusok, nem kérek az aggodalmukból. Nem nyilatkozatokat kérek, hanem cselekvést. Ez jogom és feladatom. Európai állampolgár vagyok.” Szenvedélyes nyilatkozatában többek között azt is követelte, hogy citálják a lengyel kormányt bíróság elé.

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Eu-s érték az abortusz......
Biztosan, mert Brüsszel megtámadott minket, amikor olyan plakátokat használtunk, aminek a mondanivalója valója az volt, hogy ne legyen abortusz, inkább legyen örökbefogadás. Mivel eu-s pénz is volt benne, le kellett szedni a plakátokat!!!!!!!!!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés