Míg az olasz gazdaság lassul, a maffia virágzik a járvány alatt

2021. február 24. 15:59
Az új koronavírus-járvány okozta egészségügyi és gazdasági válsághoz a leggyorsabban a szervezett bűnözés alkalmazkodott területi terjeszkedésének és pénzügyi erejének növelésével – derült ki a maffiaellenes olasz nyomozó igazgatóság (Dia) szerdán közölt jelentéséből.

A maffiaellenes hatóságnak a parlament számára készített jelentése szerint egyedül a bűnszervezetek munkája nem torpant meg a betegség miatt lezárt országban.    

„A nápolyi camorra, a calabriai 'ndrangheta és a szicíliai Cosa Nostra a koronavírus-járvány teremtette veszélyben gyorsan átszervezte tevékenységét, és a helyzetet saját előnyére használta fel” – olvasható a Dia értékelésében. A dokumentum készítői kiemelték, hogy

a szervezett bűnözés mindenkori céljait tartotta szem előtt, vagyis területi jelenlétének erősítését és pénzügyi erejének növelését.    

„A maffia tulajdonságának számít, hogy bármilyen vészhelyzethez képes alkalmazkodni, és a jelenlegi gazdasági válság hatalmas lehetőséget kínál az illegális üzleti tevékenység bővítésére. A pandémia aranyat ér a maffiának” – nyilatkozott Federico Cafiero De Raho maffiaellenes államügyész.    

A szervezett bűnözés jelenléte a járvány tavaly tavaszi első hullámától érezhető volt, amikor a szicíliai

Palermo szegénynegyedének utcáin a klánvezérek tüntetőleg tömött bevásárlószatyrokkal mutatkoztak.

Így üzenték meg, hogy akinek szüksége van rá, a maffiára számíthat. Hatósági információk szerint a dél-olaszországi városokban a helyi szervezett bűnözés sugallta az élelmiszerüzletek ostromát is. A belügyminisztérium ezt követően rendelte el a rászoruló családok segítését vásárlási utalványokkal.    

A Dia jelentése rámutat, hogy

a maffia a járványhelyzetben visszafogta az uzsorát és a zsarolást, a kijárási tilalommal csökkent a lopások, rablások száma.

Ezzel egy időben azonban erősödött a pénzmosás mértéke: a bűnszervezetek megkezdték felvásárolni a csődbe jutott üzleteket, vállalkozásokat, szállodákat és más ingatlanokat, és ugyanígy beszivárogtak az egészségügyi beszerzési pályázatokba. Az olasz csizma sarkában található Puglia régióban a szervezett bűnözés a járvány miatt megnövekedett egészségügyi hulladék hasznosítását igyekezett megszerezni.

Nagy falatnak számítanak a maffia számára a környezeti beruházások is,

melyekre a római kormány a több mint 200 milliárd euró gazdasági helyreállítási csomag több mint harminc százalékát készül fordítani.

Ugyanilyen aranyat érő üzletnek számítanak az idegenforgalom újraindítására szánt források is. Miközben a gazdaság üteme a GDP mintegy tíz százalékával lassult, tavaly az év első felében a gyanús pénzügyi mozgások mértéke harminc százalékkal növekedett – hangoztatta Maurizio Vallone, a Dia igazgatója. Hangsúlyozta, hogy

a bűnszervezetek mimetizálódnak, tiszta arcú vállalkozókon keresztül teszik rá a kezüket a nagy- és közepes vállalatokra,

és minél több idő telik el, annál nehezebb lesz a pénz útját követni. A hatóságok kiemelt figyelemmel kísérik a 'ndrangheta "üzleti tevékenységét", mivel a drogkereskedelemnek köszönhetően legnagyobb likviditással bíró bűnszervezet a járványhelyzetben külföldi befektetések helyett az olasz ingatlanpiacra váltott át.

(MTI)

Fotó: Keresztapa, 1972, Paramount, Duna Film

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Magyarországon a maffia is és a helyzet is pocsékabb...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés