Az évtized második felében kezdik kitermelni a fekete-tengeri földgázt

2021. február 23. 12:33
Leghamarabb 2025-ben kezdődhet el a fekete-tengeri földgáz kitermelése a Neptun Deep gázmezőből – jelentette ki Virgil Popescu román energiaügyi miniszter.

A tárcavezető egy hétfő esti televíziós műsorban elmondta, hogy meggyőződése szerint a román parlament az idén módosítani fogja az offshore gázlelőhelyek kitermelését szabályozó jogszabályt, amely nem elég befektetőbarát. Hangsúlyozta, nem akarják azonnal hatályba lépő sürgősségi kormányrendelettel módosítani a törvényt, mert az vitákhoz vezethet és a parlament később felülvizsgálhatja. Úgy vélte, jobb, ha a parlamentben terjesztik be a módosító indítványt, mert így véleménye szerint a kormánykoalíciónál szélesebb parlamenti többség fogja támogatni.    

A tárcavezető felhívta a figyelmet, hogy

a fekete-tengeri gázkitermelés már az idén elkezdődik egy kisebb lelőhelyen az Aurora elnevezésű gázmezőn,

ahol a Black Sea Oil-Gas nevű vállalat fogja felszínre hozni a nyersanyagot. „Ez kisebb lelőhely, mint a Neptun Deep, de az első román fekete-tengeri gázmennyiség már az idén felszínre kerülhet” – mondta a miniszter.    

A tárcavezető emlékeztetett, hogy a Fekete-tenger alatti mezőkből várhatóan több gázt fognak kitermelni, mint amennyit Románia képes lesz felhasználni, így a többletet értékesíteni kell. Mint mondta,

2025-ig növelni kell Románia gázfelhasználási kapacitását,

így véleménye szerint egyes széntüzelésű hőerőműveket át kell alakítani gázfogyasztásúvá, de a petrolkémiai ipart is fejleszteni kell.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Sedat Suna

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés