Az EU aggódik a török ellenzék miatt

2021. február 23. 19:15
Az Európai Unió külügyi szóvivője, Peter Stano keddi sajtóközleményében komoly aggályát fejezte ki a törökországi kurdbarát ellenzéki párt, a Népek Demokratikus Pártjának (HDP) tagjait érő folyamatos támadások miatt.

Az Európai Unió külügyi szóvivője, Peter Stano szerint aggodalomra ad okot, hogy a török vezetés a közelmúltban több HDP-tagot letartóztatott, megfosztott képviselői mentelmi jogtól, vagy politikai indíttatású bírósági ítéletekkel börtönöztetett be. Stano felhívta a figyelmet arra, hogy Törökország nem hajtotta végre az Emberi Jogok Európai Bíróságának decemberi döntését Selahattin Demirtas – a HDP társelnökének – szabadon bocsátásáról. Demirtast terrorizmus vádjával 2017-ben ítélte a török bíróság négy év börtönbüntetésre. 

„Minden állítólagos jogsértést vagy bűncselekményt megfelelő eljárásnak kell alávetni, és meg kell őrizni az ártatlanság vélelmét” – hangsúlyozta a szóvivő. Hozzátette:

az Európa Tanács tagjaként és uniós tagjelölt országként Törökországnak demokratikus rendszert kell fenntartania.

Terrorizmus ellenes razzia során vettek őrizetbe ellenzékieket

Törökországi sajtóhírek szerint múlt hétfőn 718 embert – köztük HDP-tagokat is – vettek őrizetbe a hatóságok egy terrorellenes razzia keretében. Az ankarai vezetés a HDP-t a nemzetközileg terrorszervezetként számon tartott Kurdisztáni Munkáspárt politikai ágaként kezeli, miközben a párt tagadja ezt a kapcsolatot.

(MTI)

Címlapképen: Erdogan török elnök

Kép forrása: AFP, Murat Kula

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés