A Facebook és a netmultik csendben megcsinálják a világkormányt

2021. február 23. 9:40

Kardos Gábor
Azonnali
A nyilvánosságot privatizáló netmultiknak már a puszta léte is megengedhetetlen polgári demokráciákban.

„Az, hogy a Facebook Ausztráliában blokkolta a hírtartalmakat, megmutatja: a nyilvánosságot privatizáló netmultiknak már a puszta léte is megengedhetetlen polgári demokráciákban.

Csütörtök reggeltől a Facebook egész Ausztráliában blokkolt minden hírmegosztást, hogy megakadályozza egy olyan törvény hatályba lépését, amelynek az lenne a célja, hogy a Facebooknak és a Google-nak fizetnie kelljen profi sajtótartalmak megosztásáért. A Facebook a példátlan bosszúhadjárattal a profi hírmédián kívül blokkolta például az ausztrál meteorológiai szolgálat előrejelzéseit, számos civil szervezet oldalát, sőt, a pandémia elleni védekezést, illetve az oltási programot megvalósító egészségügyi szervek sem posztolhattak.

A hírmegosztási cenzúrakampány rendkívül nagy társadalmi felháborodást váltott ki és pártokon átívelő népfrontos jellegű támogatást adott a kormánynak a törvény bevezetéséhez, ami a nyílt zsarolás miatt immár becsületbeli üggyé is vált. Nem mellesleg: a Facebook csak a megbízhatóbb hírforrásokat blokkolta, ezzel még durvábban helyzetbe hozva az álhírterjesztő oldalakat, melyeket a cenzúrakampánya nem érintett. Konkrétan az lett a tét, hogy Ausztrália, illetve bármelyik ország választott testületei hozhatnak-e még szuverén módon törvényeket, ők határozzák-e meg a jogrendet vagy egy senki által meg nem választott globális magáncég menedzsmentje diktálhat-e nekik a jövőben szinte bármit, miután valósággal privatizálták és kisajátították a nyilvánosságot.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés