Útmutató készül a szlovák Covid-osztály orvosainak, kit mentsenek meg

2021. február 22. 21:52
Egészségügyi katasztrófa szélén áll Szlovákia.

Útmutatót készítenek a Covid-osztály orvosai számára, ami segíthet eldönteni nekik, kit mentsenek meg – írja a Paraméter a Markíza riportjára hivatkozva.

Az egészségügyi katasztrófa szélén állunk, ami olyasmi, amit még nem éltünk meg. Láttuk ezt már filmen, láthattunk erről különböző beszélgetéseket, de mintha az itt élő emberek nem tudatosítanák, hogy ebben a horrorban élünk”

– nyilatkozta a riportban Jan Glasa orvos, bioetikus. 

A kórházak gyakorlatilag tűrőképességük határán állnak, a legsúlyosabb a helyzet Galántán, Nagymihályban, Kassán és Pozsonyban.

Ivan Humeník, orvosi jogi szakértő arról nyilatkozott, hogy az orvosok már talán most is kénytelenek bizonyos helyzetekben arról dönteni, hogy ki az, akit már nem lehet megmenteni, vagy olyan helyzetben, amikor egy lélegeztetőgép áll rendelkezésre, de két beteget kellene vele ellátni. A szakemberek éppen ezért azon dolgoznak, hogy segítsék az orvosokat, miként bánjanak a reménytelen esetekkel. Egy útmutató készül, mely alapján szeretnék levenni a döntés terhét az ő vállukról. Humeník szerint a cél az, hogy olyan kritériumrendszer álljon fel, „amely az orvosi, etikai és jogi szempontot is mérlegeli, így az orvos nincs kitéve annak, hogy neki egyedül kell döntenie életről és halálról”.

Nyitókép: Joe Klamar / AFP

Összesen 51 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Együttérzésem. A szakembereknek kell megtalálniuk a megoldást, beleértve a külső segítségnyújtás formáit is. A sikerhez elengedhetetlen a szlovák kormányon , politikai pártokon belüli egység biztosítása.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés