Netanjahu pártja a Palesztin Hatóság segítségét kérte választási győzelméhez

2021. február 22. 16:10
Sajtóértesülések szerint az izraeli miniszterelnök titkos találkozókon vett részt ciszjordániai palesztin vezetőkkel.

A Palesztin Hatóság segítségét kérte az izraeli kormányzó pártok közé tartozó, jobboldali Likud, hogy segítsék győzelmét a március 23-i izraeli parlamenti választásokon – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet hétfőn. 

Fateen Mulla, a Likud drúz kisebbséghez tartozó politikusa, a miniszterelnöki hivatal miniszterhelyettese a portál szerint titkos találkozókon arra kérte a ciszjordániai palesztin vezetőket, hogy próbálják meg rábeszélni az Izraelben élő – az ország lakosságának mintegy ötödét kitevő – arab kisebbség tagjait a Benjámin Netanjahu miniszterelnök vezette Likud támogatására az egy hónap múlva esedékes izraeli választásokon, és lebeszéljék őket az arab pártok közös listájának támogatásáról.

Az utóbbi hetekben zajló titkos tárgyalásokról az alkut ellenző rámalláhi palesztin politikusok számoltak be a ynetnek. Az előzetes tervek szerint Rámalláhban személyes egyeztetések zajlottak volna Fateen Mulla és Muhammad al-Madani között, aki Mahmúd Abbász palesztin elnök közeli munkatársa, a Fatah párt egyik vezetője, és a Palesztin Felszabadítási Szervezetnek (PFSZ) az izraeli társadalommal fenntartott kapcsolatokért felelős tisztviselője. A találkozóra azonban végül nem került sor, mert az izraeli fél a meghívás után biztonsági okokból nem hagyta jóvá a belépést Rámalláhba, és ezért a palesztinok megsértődtek, és befagyasztották a megbeszéléseket.

A ynet forrása szerint

a palesztinok azért működtek együtt a Likuddal, mert attól tartanak, hogy veresége esetén egy nála jobboldalibb, s a palesztinokkal ellenségesebb politikus alakíthat kormányt Izraelben,

a Jobbra nevű pártot vezető Naftali Bennet vagy az Új Remény nevű párt élén álló, a Likudból kivált Gideon Szaár.

Mulla miniszterhelyettes beismerte, hogy folytattak ilyen tárgyalásokat, de úgy vélte, eltúlozzák azok jelentőségét. A ynetnek úgy nyilatkozott, hogy szerinte az arab pártok közös listája nem képviseli a palesztin népet.

„Tökéletes ostobaság. Mindenki tudja, hogy a Palesztin Hatóság Yaír Lapidot, a centrista Van Jövő párt elnökét szeretné miniszterelnöknek Netanjahu helyett, aki a legbiztonságosabb évet hozta az országnak”

– válaszolta a Likud a lapnak a hírrel kapcsolatban.

„Újabb mélypontot jelent Netanjahu új próbálkozása, hogy a PFSZ tagjai beavatkozzanak az izraeli választásokba. Netanjahu számára nincsenek határok” – közölte a ynettel Gideon Szaár. „Újra és újra bebizonyítja, hogy csak személyes érdekei vannak, amelyek felülmúlják a nemzeti érdeket. Már nem alkalmas Izrael miniszterelnöki tisztségének ellátására” – tette hozzá.

Izraelben két éven belül negyedszer rendeznek parlamenti választásokat március 23-án, Benjámin Netanjahu eddig elsősorban az ország lakosságának gyors beoltásával kampányolt.

(MTI)

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nagyon okos - és intelligens húzás, ami a politikára nem jellemző.
Abba belegondolni is rossz, mi lesz, ha a Likud győz, és a palesztinok valóban segítettek neki.
És aztán kis idő múltán mindez megszűnik, mint hatásfaktor.
De ne legyünk rosszindulatúak, a Likud és a P. hatóság érdeke: az élet, tételezzük fel, hogy ez valóban így van.
Bár a sémik, a levanteiek... ők nem képesek a nyugodt, emberi életre.
Vagy mégis?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés