Fekete, fehér, támadás, fenyegetés: rasszista a sakk

2021. február 22. 11:30
Rasszizmusnak érzékeli a sakk-szavakat a mesterséges intelligencia.

Tavaly júniusban Antonio Radić horvát youtubert és sakkjátékost letiltotta a Youtube gyűlöletbeszédért. Az indoklásban a sakkmester Hikaru Nakamurával folytatott beszélgetésére hivatkoztak, amikor a fekete-fehér szókombinációt túlságosan sokszor használták,

Végül a Carnegie Mellon Egyetem kutatói jüttek rá, hogy gyűlöletbeszédet szűrő mesterségesintelligencia-rendszerek a sakkal kapcsolatos kifejezéseket értelmezték rasszizmusnak – írta az Eurekalert.

„A beszélgetést a mesterséges intelligencián alapuló beszédszoftver érzékelhette, amelynek feladata kiszűrni a rasszista tartalmakat. A kutatók tesztelték is az elméletüket: két gyakran használt nyelvfelismerő szoftveren futtattak végig 680 ezer, sakk témájú videóhoz írt kommentet, majd átnéztek azok közül ezret, amelyeket legalább az egyik rendszer gyűlöletbeszédként ismert fel” – írta a 24.hu, amely azt is megjegyzi, hogy ezen beszédek 82 százaléka egyáltalán nem tartalmazott gyűlöletbeszédet. A kutatók szerint azonban a fekete, fehér, támadás és fenyegetés szavak jelentették a problémát. 

„A szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy az ilyen, gépi tanulást is alkalmazó algoritmusok pontossága nagyban függ attól, hogy milyen adathalmazon tanítják őket” – állítja a cikk. 

Fotó: MTI/Kovács Attila

Összesen 63 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés