Rasszizmus elleni térdeplés és kisebbségi kvóta: így változik a Premier League

2021. február 21. 16:31

Írta: Vuncs Rajmund
Miközben a brit foci csúcsligájában éppen a rasszizmus elleni, BLM-párti térdeplésről zajlik a vita, a Premier League új, radikális léptékű kvótákat tervez a kisebbségiek és a nők arányának növelésére a szervezetben.

A sportot reprezentatív szerepéből kifolyólag mindig is jellemezte némi – jó értelemben vett – (lokál)patriotizmus és nacionalizmus. Ennek oka, hogy a sport transzparens ütközete két közösségnek, környéknek, városnak vagy országnak, ahol egymás ellen küzdhetnek, még ha a képviselőiken keresztül is. A csapatsportágak szövetségei a sport nemzetköziesedéséről szóló elmúlt évtizedekben kvótákat vezettek be, hogy maximalizálják a légiósok számát bajnokságaikban, ezzel lehetőséget biztosítva saját nevelésű játékosaiknak.

Nem egy új keletű jelenség tehát, hogy egy sportszervezet nemzeti kvótát vezet be. Az viszont, hogy egy szabályzat kifejezetten a nőkre vagy a kisebbségi csoportok minimum jelenlétére vezet be előírásokat, mérföldkő a sportban. A minap megjelent No Room For Racism akciótervben a Premier League, azaz angol elsőosztályú labdarúgó-bajnokság erre tesz kísérletet.

A program legfontosabb része alighanem a liga saját munkavállalóira vonatkozó előírásai. A terv kitűzi, hogy 2026-ra az igazgatóságban legalább egy etnikai kisebbségi tagnak kell lennie, illetve

a szervezet dolgozóinak 18 százalékának kell származnia a meghatározott körökből.

Ez már csak azért is érdekes, mert a 2011-es brit cenzus adatai szerint a népesség 14 százaléka vallotta magát kisebbséginek, azaz nem fehérnek, így a szervezet által kitűzött cél tekinthető kissé túlzónak is. Ennél is tovább megy a 2031-re teljesítendő terv, amely szerint ugyanis a vezetőség 20 százalékának, míg az egész szervezet 30 százalékának kell valamely etnikumhoz tartozónak lennie.

A program a női munkavállalók arányára is tartalmaz kvótát, amelynek megfelelően 2026-ra két hölgynek kell helyet foglalnia a labdarúgó liga vezetőségében, míg a vállalaton belül 42 százalékban határozták meg a minimális jelenlétüket. Hosszú távon, azaz 2031-re ezt az arányt a vezetőségen belül 40 százalékra szeretné feltornázni a Premier League, míg a ligán belül az összes munkavállaló legalább felét kell, hogy a „gyengébbik nem” adja.

Kvóta a BLM-balhé árnyékában

Angliában a rasszizmusról és a BLM-ről mostanság többet cikkeznek, mint a Manchester City várható bajnoki címéről. Legutóbb a Manchester United francia sztárját, Anthony Martialt érték rasszista támadások a vörös ördögök csalódást keltő, West Bromwich elleni döntetlenjét követően.

A Black Lives Matter nevű mozgalom ugyancsak módfelett sok témát szolgáltatott az elmúlt hónapok során. A Premier League játékosai a George Floyd-gyilkosság óta szimbolikussá vált térdelést nyár óta gyakorolták, amikor egy december 6-i

Millwall-Derby County másodosztályú mérkőzésen a beengedett csekély számú néző nemes egyszerűséggel kifújolta őket.

A brit média az akciót a rasszizmust jelző véres kardként vitte körbe a szigetországban, azonban meglepetésükre többen elismerőn nyilatkoztak a szurkolók megnyilvánulásáról. No, nem arról, hogy a rasszizmus egy támogatandó jelenség, hanem többen a BLM-mozgalmat bírálták, illetve azt, amivé vált. Az eset után pár nappal a Millwall-Queens Park Rangers mérkőzésen a hazaiak a szurkolói nyomásra már le sem térdeltek. Több se kellett a Brexit-ellenességből karriert építő Nigel Farage-nak, aki Facebookon annyival kommentálta a történteket, hogy „A BLM ma este meghalt. Az igazságtalanság elleni egyesülés rendben van, a marxista és erőszakos BLM nincs. A józan ész visszatért.”

Az eset óta több klub is felhagyott a térdeléssel, azonban a legtöbb egyesület továbbra is alkalmazza ezt a mérkőzéséket megelőzően. A vitából természetesen a játékosok sem maradhattak ki, a Tottenham klasszisa, Harry Kane december elején a demonstráció folytatására biztatta a játékosokat, a napokban azonban megszólalt a Crystal Palace elefántcsontparti balhé-sztárja, Wilfried Zaha is. A Manchester Unitednél edzője lányával közeli viszonyba kerülő és ezért távozni kényszerülő Zaha pénteken

elmondta, hogy többé nem fog letérdelni a mérkőzések előtt.

Kifejtette: „Miért kell nekem letérdelnem, hogy megmutassam, számítunk. Miért kell egyáltalán Black Lives Matter-feliratot hordanom a felsőm hátán, hogy megmutassam, számítunk?

Mivel az elefántcsontparti az első – és eddigi egyetlen sztárfutballista Angliában – aki felvállalta, hogy nem kívánja a továbbiakban támogatni a mozgalmat, biztosak lehetünk benne, hogy a konfliktus még igencsak messze van a tetőpontjától.

Címlapkép: MTI/EPA/AFP pool

 

Összesen 76 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A pályán lévő 11-ből mindig hat nő legyen és szent a béke.

Már többedszer írom:
.assza szájba a qrvanyját a Premier Liga, amiért megparancsolja a játékosoknak, hogy egy bűnöző emlékére térdet hajtsanak.
Egyébként, amióta Blattert, Platinit, Beckenbauert - ezt a vezetőgarnitúrát kicsinálták - azóta a zsidó irányítás vette át a labdarúgó-szövetség feletti uralmat.
Ez a mélyállami futball látványosan semmitmondóvá vált, csak azért él még, mert a fehér emberek társasági életének a 20. században meghatározó részévé vált.
Nincs kétségem, rövidesen új labdarúgó szövetség, szövetségek alakulnak, a szabályok módosításával, mert ez, amit Blatterék óta létrehoztak, EZ NÉZHETETLEN, ÉLVEZHETETLEN, A JÁTÉKOSOK FRUSZTRÁLTSÁGA SZEMBETŰNŐ, OLYAN, HOGY KOMFORTÉRZET - AMI A JÁTÉK LÉNYEGE - NYOMOKBAN SEM FEDEZHETŐ FEL.
De ez mindenütt így van, ahova a Nyílt Társadalom benyomul és amit uralma alá kényszerít, ez nem újdonság.

Nekem nagyon sokáig nem volt bajom a feketékkel. Ők feketék, én
fehér. Ők gyorsan futnak, én tudom mi az a Petri-csésze. Őnekik nagy a
faszuk, nekem klassz nők jutottak.

De nem olyan régtől semmi bajom sincs a rasszizmussal, mert egyre
inkább látszik annak önvédelmi funkciója.

De számítanának. Ők lennének a Jolly Jokerek. Egy férfit vagy nőt helyettesíthetnének a pályán.

Nekem meg a "Csuhások! Térdre, imához!" fidesz-bonmot jutik a zeszembe má megin.

Lehet, hogy a kóláról is le kéne szokni. Az is rasszista!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés