Fehérorosz ellenzéki vezető: Jelenleg úgy néz ki, vesztettünk

2021. február 21. 15:45
Szvjatlana Cihanouszkaja szerint a fehérorosz demokrácia mozgalom hat hónappal a vitatott elnökválasztást követően átmeneti vereséget szenvedett.

„El kell ismernem, hogy elvesztettük az utcát” – jelentette ki Cihanouszkaja a Le Temps című svájci lap vasárnapi számában megjelent interjújában a hazájában zajló kormányellenes megmozdulásokra utalva. „Nincsenek eszközeink arra, hogy ellenálljunk az erőszaknak, amelyet a rezsim a tüntetőkkel szemben alkalmaz” – hangsúlyozta. Hozzátette, a fehérorosz kormány kezében vannak a hatalom és a fegyverek.

Igen, jelenleg úgy néz ki, hogy vesztettünk”

– állapította meg Cihanouszkaja. Ugyanakkor kijelentette, hogy az ellenzék felkészül a tavasszal újrainduló küzdelemre.

„Stratégiánk abban merül ki, hogy jobban szerveződünk, állandó nyomást gyakorlunk a rezsimre, amíg az emberek készen állnak visszatérni az utcákra, talán már tavasszal” – hangoztatta. Elmondta, minden nap gondol arra, hogy visszatér Fehéroroszországba és gyakran a kétségbeesés határán van, amikor hazája jövőjére gondol.

Aztán gyorsan tudatosul benned, hogy ezt nem teheted, mert ha szimbólum, illetve nemzeti vezető vagy, akkor nem adhatod fel egyszerűen”

– hangoztatta Cihanouszkaja.

Az augusztus 9-i elnökválasztást az országot hosszú ideje irányító Aljakszandr Lukasenka nyerte meg a hivatalos adatok szerint a szavazatok 80,1 százalékával. A Cihanouszkaját valódi győztesnek elismerő ellenzék csalást kiáltott, Lukasenkát mások mellett az EU sem ismeri el törvényes államfőnek. A választás óta hetente tartottak tiltakozó megmozdulásokat, amelyeket a biztonsági erők brutálisan levertek. Több mint 30 ezer tüntetőt tartóztattak le, több tiltakozó életét vesztette, további százak pedig megsebesültek a megmozdulások során. A tüntetések azonban a karhatalom fellépése és a téli fagyok hatására megtorpantak.

(MTI)

Nyitókép: Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / AFP

Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

mit gondolt, tiz szazalek eleg lesz rendszert donteni ?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés