Először terjedt állatról emberre a H5N8 madárinfluenza

2021. február 21. 16:28
Egészen idáig nem volt olyan bizonyított eset, hogy állatról emberre terjedt volna a betegség.

Egy baromfitelep hét dolgozójában mutatták ki a H5N8 madárinfluenza kórokozóját – jelentette az Egészségügyi Világszervezetnek Oroszország. A fertőzöttek már jól vannak, a helyzetet kézben tartják a hatóságok – közölte a Roszpotrebnadzor egészségügyi civil szervezet vezetője, Dr. Anna Popova. Egyelőre nincs jele annak, hogy a fertőzés emberről emberre terjedne.

A madárinfluenza H5N8 vírustörzse a madaraknak súlyos betegséget okoz, az elmúlt években számos állományt kellett leölni miatta Kínában, Oroszországban Észak-Afrikában. Európában is több országban jelen van, többek között az Egyesült Királyságban és Németországban. Franciaország délnyugati részén százezres nagyságrendben kellett májra hizlalt kacsákat megsemmisíteni, Magyarországon Komárom-Esztergom és Bács-Kiskun megyében bukkant fel. Ugyanakkor eddig nem volt olyan bizonyított eset, hogy állatról emberre terjedt volna.

Az Euronews szerint a szibériai Vektor intézet elkezdte a H5N8 kimutatására szolgáló humán teszt és egy vakcina fejlesztését. A madárinfluenzát vadmadarak terjesztik, akkor tud jelentős károkat okozni, ha a nagy tömegben együtt tartott házibaromfiban jelenik meg. A megfertőződött állományokat általában azonnal kiirtják, hogy elejét vegyék a betegség terjedésének, gyakran a kitörési pont körüli védőzónában is leölik az állományokat. A portál emlékeztet: mivel a fertőzöttnek minősülő országokat számos kereskedelmi partner feketelistára teszi, a hatóságok mindent megtesznek, hogy hamar úrrá legyenek a járványkitöréseken.

Nyitókép: Romain Longieras / Hans Lucas / AFP

Összesen 68 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés