Elhunyt a Wall Street bikáját készítő Arturo di Modica

2021. február 21. 15:27
Az olasz szobrász nyolcvanéves volt.

A művész, akinek a New York-i tőzsde közelében álló bronzszobra a Wall Street jelképévé vált, szicíliai szülővárosában hunyt el péntek este – adta hírül szombaton Vittoria város. Di Modica egy ideje betegséggel küzdött.

A szobrász több mint 40 évig élt New Yorkban, ahová 1973-ban költözött. A SoHo városrészben nyitott műtermet. A bronzbikát 1989. december 16. éjjelén, engedély nélkül, egy kamion és egy daru segítségével állította fel a metropolisz üzleti negyedében. A híradások szerint saját pénzéből fordított 350 ezer dollárt (több mint 100 millió forint) a támadó állat 3,5 tonnás szobrára, amely az 1987-es tőzsdekrach utáni amerikai gazdaság erejének szimbólumává vált.

Válságos évek voltak. A New York-i tőzsde egyetlen éjszaka alatt több mint 20 százalékot zuhant, rengeteg embert sodorva reménytelenségbe”

– idézte az olasz La Repubblica Di Modica egy februári interjúját.

Hozzátette, hogy a bikát „viccnek, provokációnak” szánta, ehelyett azonban „átkozottul komoly dolog lett belőle, ma a város egyik leglátogatottabb látványossága”. Az interjúban felidézte, mintegy negyven barátjával együtt hogyan állították fel villámgyorsan a szobrot.

Öt percünk volt, ennél nem tarthatott tovább, mert túl nagy lett volna a kockázat. Éjszakai séták során felderítettem, hogy a rendőrök 7-8 percenkért bukkannak fel a Wall Streeten”

– idézte fel Di Modica. Amikor aznap éjjel a kiválasztott helyre érkeztek, nagy meglepetésükre valaki már odahelyezett egy karácsonyfát. Ennek ellenére felállították a bikát, majd pezsgőt bontottak.

Di Modica 19 évesen költözött Szicíliából Firenzébe, ahol a Szépművészeti Egyetemen tanult. Halála előtt egy, két lovat ábrázoló szobor vázlatán dolgozott, melyet a szicíliai városnak szánt. A 40 méter magas mű egy folyó partján állt volna.

(MTI)

Nyitókép: Nicolas Economou / NurPhoto / AFP

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezt a szobrot egy magyar ember, öntötte bronzba az öntödéjében Brooklynban.
Ő Makky István, aki már elhunyt, de a fia viszi tovább az öntödét.

https://www.bedi-makky.com/

Konda..
Te lenni nem magyar.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés