A szabad gondolatok utat törnek maguknak

2021. február 21. 15:15

Hernádi Judit
168 Óra
...aztán jöhetnek a forradalmak. Interjú.

„Egy ideje folyik a szabad művészetért folytatott küzdelem, és ön is az SZFE diákjai mellett állt.  

Hálás vagyok azért, hogy kiállnak magukért, és valahol értem is, így nekem is ki kell állnom értük. Az én korosztályom szerintem elfáradt, teszem hozzá, sajnos idejekorán. De itt vannak ezek a fiatalok hihetetlen energiával, szerveződéssel. Sokkal nagyobbal, mint amit mi tudtunk csinálni anno. Fantasztikus látnom, hogy mennyire okosak, van véleményük, meg tudják fogalmazni és utolsó pillanatig kitartanak mellette. Példaértékű dolog, amit csinálnak. Hihetetlen jó érzés volt most azt mondani, és arra gondolni, hogy színész vagyok, mert az egész szakmának és nekem is hitelt adnak. Az pedig nem baj, hogy az én nemzedékem ebből kifele megy, mert látom, hogy a jövő a fiataloknál biztos kezekben lesz. Ez egy nagy váltás, amiben vagyunk, és sok határt újra kell még definiálni.  

Milyen egyéb határokra gondol?

Itt van például ez a #metoo. Azt sem lehet, hogy az embert kihasználják a művészet zászlaja alatt, de teljesen steril környezetben sem marad meg semmi, főleg nem az érzelmekkel átitatott művészet. Egyszerűen új szabályok kellenek. Mikor ez az egész kipattant, először azt mondtam, hogy nem, velem ilyen nem történt, mert máshogy gondolkodtam a helyzetekről, magamról, a körülményekről. Majd, mikor mélyebben végiggondoltam, rájöttem, hogy de igen, velem is megtörtént, viszont a mi korosztályunk más volt. Ez nálunk így ment, ami egyáltalán nem jelenti azt, hogy másnak is el kell tűrni. Nem kell! De az új határok kialakítása a fiatalok dolga lesz.

Saját pályájából tud példát hozni?

Tudnék, de nem fogok, mert ez ma már érdektelen. Mint mondtam az én generációm máshogy értékelte ezeket a dolgokat. Ha ma megnézünk egy hős cowboyos filmet, kikérem magamnak, hogy mire használtak egy nőt a hősök. De az annak a korszaknak a sajátja volt, ahogy a jelen kor sajátja lesz, hogy új határokat szabnak. Ennek persze vannak áldozatai, de az úton már elindultak, aminek örülök. Hozzátenném, hogy nekem újabban az is hatalommal visszaélésnek minősül, amit a kormány a pandémia alatt az országgal csinál. Vannak politikusok, akik ezt a szörnyű, tragikus helyzetet kihasználják bizonyos célok elérésére. Most nemcsak a színházról, hanem az emberéletekkel való játszadozásról beszélek. Ez pedig nagyon durva, súlyos bűn. Azt mondják, ha nem tetszik az oltóanyag, ami jutna nekem, akkor tessék, álljak vissza a sor végére. Ez nemcsak, hogy visszaélés a hatalommal, hanem egyenesen megszégyenítés. Abúzus. Túlmegy minden határon. De tévednek, ha azt hiszik, hogy ez nem fog egyszer visszahullani a fejükre.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 133 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A bolsik folyton forradalomról ábrándoznak. Legalábbis amíg nem ők kerülnek terítékre.

Az a helyzet, amit ő úgy érez, hogy hitelesíti, a mi szemünkben pont hitelteleniti.
Nem kell úgy csinálni, mintha elhinné, hogY az szfe tüntetett......ugyanis a több mint négyszáz diákból pár tucatnyian adták a rossz műsort.
Az oltásra, arra, amelyiket hajlandó beböketni magának, várjon türelemmel. Ha nem kéri azt, amiből sok van, több marad másnak.

Ott nem kellene.
Az akkori abúzus tetszett neki, természetesnek vette. Pedig ez nem volt természetes.

"Egyszerűen új szabályok kellenek...Ez nálunk így ment, ami egyáltalán nem jelenti azt, hogy másnak is el kell tűrni. Nem kell! De az új határok kialakítása a fiatalok dolga lesz."
" Azt mondják, ha nem tetszik az oltóanyag, ami jutna nekem, akkor tessék, álljak vissza a sor végére. Ez nemcsak, hogy visszaélés a hatalommal, hanem egyenesen megszégyenítés. Abúzus."
Nem, amit Hernádi megpróbál előadni, az az
ALJASSÁG ALJASSÁGA, amit az ő neveltetése
1789 óta - a neveltetésük rablott pénzén - a világ arcába hazudik.
Azóta folyamatos "az új határok kialakítása", az egyenlőség jelszava az emberek között.
Az eredmény?
SOHA A VILÁGTÖRTÉNELEMBEN EKKORA KÜLÖNBSÉG
GAZDAG ÉS SZEGÉNY KÖZÖTT NEM VOLT, MINT MA,
ez az állapot a rablók és rablottak "egyenlőségében" az 1789-es időszámítás 222. évében.
A Hernádi-faj... 222 éve küzdenek azért, hogy JOBB LEGYEN.
A valóság: egyre rosszabb...
És van pofája, miközben pontosan tisztában van, mekkora hazudozás-uszítás még e lehelete is ennek a nősténynek,
az igazság bajnokát eljátszani...

A Hetihetesben három okból szerepeltethették: 1) a női kvóta miatt; 2) kellett a csapatba egy buta nő figura; 3) benne van abban a kalapban, amelyben lévőknek ez jár. Más ok nem képzelhető el, mert se humora, se esze nem volt hozzá, a csöcseinek meg ott nem volt módja érvényesülni.

"A szabad gondolatok utat törnek maguknak"

Akkor nagyon törtek, amikor pályát választottál éppen. Lendvai elvtársnő trehányságából kifolyólag.

Ezek a 'szabad' gondolatok Belaruszban most éppen visszafelé törik az utat.

"ha nem tetszik az oltóanyag, ami jutna nekem, akkor tessék, álljak vissza a sor végére"

Miért hazudsz Hernádi?

Igen tudjuk, Tolnai Klári nyilatkozta valahol, hogy igen igaz voltak szereposztó díványok.
És, hogy neki az volt a szerencséje, hogy a férje rendező volt.

Az alapján, amit közöltél, nehéz lesz megtalálni. Linked nincsen?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés