Zöld utat kapott a kínai vakcina, elkezdődött a járvány harmadik hulláma

2021. február 20. 9:48
Legfrissebb híreink a hazai járványhelyzetről.

Szombat reggelig „427 309 fő kapott oltást, közülük 172 739 fő már a második oltását is megkapta” – olvasható a koronavirus.gov.hu kormányzati portál szombati bejegyzésésben. Mint írják: jelenleg is zajlik a legidősebb regisztráltak oltása a kórházi oltópontokon (Pfizer- és Szputnyik vakcinával), a háziorvosok pedig a 60 év alatti krónikus betegek oltását végzik (AstraZeneca-vakcinával). Emellett több idősotthonba is visszatérnek az oltócsapatok és folytatódik az egészségügyi dolgozók második körös oltása is.

Legfrissebb hazai adatok

A legfrissebb hazai adatok szerint 2995 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 400 111 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 107 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 14 252 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 304 680 fő, míg az aktív fertőzötteké 81 179 fő. 4147 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 351-en vannak lélegeztetőgépen – olvasható a koronavirus.gov.hu kormányzati portál szombat reggeli bejegyzésésben.

Zöld utat kapott a hatóságoktól a kínai Sinopharm-vakcina is,

így a jövő héten már a kínai vakcinával kezdődhet meg az oltás Magyarországon.

A kormány előterjesztésére az Országgyűlés kedden kezdte tárgyalni a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet meghosszabbítását, amelynek célja a magyar emberek életének és egészségének megvédése, valamint a gazdasági károk mérséklése és a munkahelyek megőrzése.

Mivel a brüsszeli beszerzésből kevés vakcina érkezik és lassan,

Magyarország mindent megtesz, hogy legyen elég vakcina a tömeges oltás megkezdéséhez.

A nyugati vakcinákból eddig 19,7 millió adagot kötöttünk le több tízmilliárd forint értékben különböző gyártóknál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac), ezekből eddig csak a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca rendelkezik uniós engedéllyel és kezdte meg a szállítást Magyarországra.

Ezeken túl 2,5 millió ember oltásához elég kínai Sinopharm oltóanyag fog érkezni a következő 4 hónapban. Az első kínai-vakcina szállítmány kedden megérkezett Magyarországra: 550 ezer adag vakcina formájában, amely 275 ezer ember oltását teszi majd lehetővé. Oroszországból 1 millió ember oltására elég Szputnyik-vakcinát várunk 3 hónap alatt. Az első, 20 ezer oltására elég szállítmány február elején meg is érkezett, amelyet jelenleg a regisztrált 60 év felettiek oltására használnak a megyei kórházak oltópontjain. Mint arról péntek este írtunk, hogy a következő szállítmánnyal százezer adag orosz vakcina érkezik Magyarországra.

Elindult az újraindításról szóló online nemzeti konzultáció

Az elmúlt napokban Európa számos országához hasonlóan hazánkban is nőtt az új fertőzöttek, a kórházi betegek száma, ez arra figyelmeztet, hogy a harmadik hullám jelei mutatkoznak itt is.

A brit vírusmutáns egész Európában gyorsan terjed, több embert fertőz és növeli a betegek számát.

A védelmi intézkedések betartása továbbra is fontos. A kormány álláspontja, hogy csak fokozatosan és felelősen lehet feloldani a korlátozásokat, és ehhez az emberek véleményét is kikéri. Az erről szóló online nemzeti konzultáció elindult. Ön is elmondhatja véleményét a https://nemzetikonzultacio.kormany.hu/ oldalon.

A hazai járványhelyzetről bővebben a koronavirus.gov.hu kormányzati portálon olvashat.

A Magyarországra eddig érkezett vakcinákról ide kattintva olvashat bővebben!

Címlapkép: Mátrai Dávid

Összesen 148 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem kapcsolódik közvetlenül ide, de tegnap belebotlottam egy gyorshírbe, ami szerint ( gyártó és talán az EMA) a Pfizer vakcinája két hétig eltartható -15-- -25C között is, ami a normál háztartási gépek mélyhűtőjének a hőmérséklete. Így sokkal inkább be lehetne kapcsolni a háziorvosokat, akik a legjobban ismerik a korosabb betegeiket. A kínait is lehetne itt használni a kockázatmentesebb esetekben. ( A Pfizerrel már hosszabb tapasztalat van.)

Azon gondolkodom, hogy a spanyolnátha három hulláma közül az egyik a középkoruakat és a fiatalabbakat vitte el. Akkor halt meg a 40 éves Kaffka Margit és a 14 éves fia is. Nem tudjuk, hogy a covid hogyan változik, azért nem hagyhatjuk magára...

Nyilvánvalóan nem alakulhatott ki semmilyen védettség ennyi idő után. Egyébként Pakisztánnak nem érdeke Kínával bármilyen konfliktus szitása az " ellenségem ellensége a barátom" elv alapján ( India).

Nem egészen. A Szputnyik V modernebb, gyakorlatilag az Astra/Zeneca párja.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés