Új vírusmutáns született Norvégiában

2021. február 18. 19:14
Megjelent Norvégiában is a koronavírus egy újabb mutációja, egyelőre nem tudni, hogy a B.1.525 jelű variáns fertőzőbb-e a korábbi változatoknál – közölte csütörtökön az NRK norvég közszolgálati televízió.

Az utóbbi egy nap során az újabb vírusvariánssal tízen fertőződtek meg a skandináv országban. Azt eddig mintegy harminc ember szervezetében mutatták ki az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, illetve Dániában.    

„Egyelőre nem tudjuk, hogy fertőzőbb-e, de ez könnyen lehet” – közölte Line Vold, a norvég egészségügyi intézet vezetője.    

Szakértők szerint az újabb variáns hasonlóságot mutat az először Dél-Afrikában, illetve Nagy-Britanniában észlelt mutációkkal.

A dél-afrikai és brit variánsokkal eddig több mint 700-an fertőződtek meg Norvégiában.Vold kijelentette, a többi mutációval együtt megfigyelés alatt tartják az új változat terjedését is. Hozzátette: egyelőre még korai lenne megmondani, hogy külföldről hurcolták-e be.    

Szerinte teljesen természetes, hogy a vírus újabb mutációi jelennek meg, mivel a kórokozó sajátossága, hogy idővel változik.    

Az 5,4 millió lakosú Norvégiában eddig 67 498 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 607-en vesztették életüket a kórban.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/NTB Scanpix/Terje Bendiksby

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés