Ausztria, Lengyelország és Magyarország kész segíteni Szlovákiának

2021. február 18. 15:45
Ausztria és Lengyelország felajánlotta Szlovákiának segítségét a koronavírus-járvány elleni küzdelemben, és Magyarország is kész segíteni – közölte Martin Klus, a szlovák külügyminisztérium államtitkára csütörtökön a Twitteren.

Az Igor Matovic vezette szlovák kormány szerdán aktiválta az EU civil védelmi rendszerét, és a koronavírus-járvány leküzdése érdekében segítséget, egészségügyi személyzetet kért a többi európai uniós országtól. A kormány szerint mihamarabb tíz orvosra és 25 nővérre lenne szüksége Szlovákiának. „Sajnos a koronavírus új mutációi gyorsabban terjednek, és a fertőzöttek számának növekedéséhez, valamint a már úgyis rendkívül leterhelt kórházakra nehezedő nyomás erősödéséhez vezetnek” – olvasható a szlovák külügyminiszter-helyettes bejegyzésében.

Ezért feltétlenül szükségünk van elsősorban az egészségügyi személyzet segítségére”

 – figyelmeztet.

Martin Klus szerint Ausztria katonai egészségügyi személyzetet, Lengyelország pedig 200 ágyat ajánlott fel kórházai intenzív osztályain. A magyar fél felajánlását Klus nem részletezte, Magyarország ugyanakkor már korábban több esetben is segített Szlovákiának a koronavírus-járvány elleni küzdelemben. A múlt héten például tíz darab lélegeztetőgépet küldött a magyar kormány a Galántán lévő Szent Lukács Kórháznak.

Szlovákia jelenleg a koronavírus-járvány rendkívül erős második hullámával szembesül, s az összlakosságra számított halálos áldozatok számában az első helyre került a világon. A kórházak egyre inkább súlyos orvos- és nővérhiánnyal küzdenek.   

Szerdán Szlovákiában mintegy 4800 új fertőződést mutattak ki a PCR-, illetve antigéntesztekkel elvégzett szűrések. A járvány halálos áldozatainak száma 103-al 6271-re emelkedett – derül ki a kormány weboldalán közölt hivatalos kimutatásból. A kórházakban kezelt betegek száma 3900 körüli, közülük több száz állapota súlyos, 328 személy lélegeztetőgépre szorul.    Folytatódik az oltás is, eddig több mint 251 ezer ember kapta meg a vakcinát, mintegy 81 ezren már a második adagot is. Szlovákia mérlegeli, hogy tárgyalásokat kezd a Szputynik V koronavírus elleni orosz vakcina vásárlásáról, bár még nem regisztrálta az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). Erről várhatóan a csütörtöki kormányülésen születik döntés.

(MTI)

Nyitóképen: Tesztelésre váró emberek Pozsonyban. Fotó: Vladimir Simicek / AFP

 

Összesen 125 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

úgy gondolom, h. az egyedüli biztos a kontaktus kerülés. A tömeges tesztelés, minden óvóintézkedéssel együtt is ennek mintha a szándékosan megvalósított ellentéte lenne.

Nagyon várom az oltást.

Bezzeg Szlovákia!

Természetesen mélyen KUSSOLNAK.
Lásd Hont múltkori posztját.

AvvótABaloldal, A DEMOKRATÁK NAPI TERRORJA, IGEN:
TESZTELNI! TESZTELNI! TESZTELNI!
Időnként megszakították a Korózs Lajos rendezte és Szabó Tímea dramaturg által forgatott horrorfilmmel: " Ez a nagyszerű asszony - ..." jelszóval Németh Athina főszereplésével...
TESZTELNI! TESZTELNI! TESZTELNI!
TESZTELNI! TESZTELNI! TESZTELNI!
TESZTELNI! TESZTELNI! TESZTELNI!TESZTELNI! TESZTELNI! TESZTELNI!TESZTELNI! TESZTELNI! TESZTELNI!

A Vezér azt mondta, hogy mindenkinek meg kell bíznia az orvosokban.
Az orvosok pedig azt mondták és mondják, hogy tesztelni, tesztelni, tesztelni!
Egyébként mi is a bajod a teszteléssel?? A tesztelés és a gyógyítás két külön dolog!

Válaszok:
Kvasztics Fedor | 2021. február 18. 22:48

Szlovákia volt a "Bezzeg ők tesztelnek" ország, most meg itt tartanak. Észre kéne venni, hogy ha a vírus emberről emberre terjed, akkor a járvány elszabadulásáért kizárólag az emberek felelősek, vagy azok, akik nem kényszerítették őket szigorú korlátok közé. Más lehetőség nincs. Minden ország kénytelen azon a keskeny mezsgyén egyensúlyozni, ahol a járvány megfékezése és a gazdaság működésben tartása egymás ellen hat, és ennek a kettőnek az optimumát kéne megtalálni.

Az orvosok ma már inkább az oltást hangsúlyozzák, és mellette a szigorú korlátozásokat. Lehet menni Tibi atya után, hogy akár emberéletek árán is megmentsék a kocsmákat, de ez lényegében gyilkosságot jelent.

Válaszok:
Gombóc XVI. Artúr | 2021. február 20. 10:35

Szlovákia lakosságának száma fele a magyarországinak. És ahogyan ti novemberben a pillanatnyi adatok alapkán ítélkeztetek, úgy tekinthető Szlovákia jelenleg a halálozások egymillió főre vetített számában világelsőnek. Létszámarányosan rövidesen utolérnek minket, most is közel vannak.

Náluk még többen haltak már meg de ők nem számítják bele azokat, akik más betegségben is szenvedtek. Pl. A rákosokat, és semmilýen krónikus betegeket.
Vagyis csaltak.

Hát, ahogy elnézem, erre várhatsz.

Aztán ezzel mit akartál mondani te nagyon ostoba???
Én már csak röhögök rajtad, hogy bármit írok, te azonnal elezdesz azon rugózni.
Erröl szerintem egy pszichiáter tanulmányt tudna írni!!!

A tesztelés nem zárja ki az oltást és a szigorú korlátozásokat. Szerintem mindhárom egyaránt fontos.

Remélem te azért érted, hogy mit is akartál ezzel mondani!
Mert rajtad kívül más nem igazán érti.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés