Botrány, hős – Czeglédy Csaba portréja

2021. február 22. 6:50
Többéves csúszás után májusban végre meghallgatja a bíróság a költségvetési csalással vádolt Czeglédy Csabát, aki szinte biztosan a baloldal közös képviselőjelöltje lesz 2022-ben Szombathelyen. Áttekintettük a zűrös ügyvéd-politikus-vállalkozó eddigi karrierjét.

Kacsoh Dániel írása a Mandiner hetilapban.

Cikkünk eredeti változatában tévesen azt írtuk, hogy a DK feltette a 2018-as országos választási listájára Czeglédy Csabát. A politikus valójában egyéni képviselőjelöltként indult, így szerzett mentelmi jogot. Ugyancsak kiegészítettük cikkünket annak nyomán, hogy Czeglédy megkereste lapunkat, közölve, ő volt azok egyike, akik leleplezték a „többek között Tóth Csaba, Hagyó Miklós, Zuschlag János, Szabó Bálint által szervezett, az MSZP-be történt fiktív tagbeléptetést, amely leleplezést követően került sor Vas megyében is a tagrevízióra”.

 

Miután Gyurcsány Ferenc többedmagával 2011 októberében otthagyta az MSZP-t, egykori pártjával finoman szólva is hullámzó volt a viszonya. A mélypontot alighanem 2017 hozta el, amikor a szocialisták úgy döntöttek, a Szeged élén bizonyító Botka Lászlót próbálják meg közös ellenzéki miniszterelnök-jelöltként indítani. Csakhogy Botka meg azt gondolta, kizárólag Gyurcsány nélkül lehet sikeres a 2018-as választáson a baloldal, így határozott lépéseket tett a volt miniszterelnök kiszorítására.

Mint tudjuk, a szövevényes, máig tisztázatlan purparlé végén a városvezető húzta a rövidebbet, visszalépett a jelöltségtől, ám a viharos epizódnak volt egy érdekes mellékszála is. Mégpedig Czeglédy Csaba ügye kapcsán. A szombathelyi politikus-ügyvédet ugyanis 2017 nyarán előzetes letartóztatásba helyezték a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Csongrád megyei illetékesei, s a hír apropóján Botka határozottan lépett fel: felszólította az MSZP etikai bizottságát, hogy azonnali hatállyal vizsgálja ki az ügyet, a pártvezetést pedig arra kérte, függessze fel a Czeglédy ügyvédi irodájával kötött keretszerződését, amíg „az ügy nem rendeződik”. A pártbeli eljárás kimeneteléről nem sikerült információt fellelnünk, ám az biztos, hogy a Gyurcsányékkal már akkor szoros kapcsolatot ápoló Czeglédy az MSZP tagja maradt. Erre később maga is utalt.

Az előzetesből úgy tudott időlegesen kiszabadulni, hogy a DK feltette a 2018-as országos listájára”

Apró adalék, hogy ekkor az etikai bizottság elnöke az azóta a pártból Botka Lászlóhoz hasonlóan távozó Bárándy Gergely volt, s ennél is érdekesebb talán, hogy az Országos Etikai és Fegyelmi Ügyek Tanácsa nevű szervezeti egység elnöki posztját az a Legény Zsolt töltötte be, akit nemrég az ukrán–magyar határon fogtak meg egy csomagtartónyi csempészcigarettával.

Gyurcsány Ferenc a bíróságra is elkísérte szövetségesét. <br> Fotó: MTI / Kelemen Zoltán Gergely

Hős és hazafi
További küzdelmeiben is sokkal inkább Gyurcsányék, mintsem a szocialisták segítették Czeglédyt. Az előzetesből például úgy tudott időlegesen kiszabadulni, hogy a szükséges számú ajánlás összegyűjtésével hivatalos képviselőjelölt lett a 2018-as parlamenti választáson, s így mentelmi jogot szerzett. Végül nem sikerült mandátumot szereznie, ám rá egy évre, az európai parlamenti választás előtt a DK EP-listájára került fel, igaz, akkor már vádlott volt. „A Demokratikus Koalíció számára Czeglédy Csaba egy hős. Egy olyan hazafi, aki a börtönt is vállalja ellenzékiségéért és kormányellenes munkájáért. És bár nem a DK, hanem az MSZP politikusa, támogatásunk és szolidaritásunk jeléül Czeglédy Csaba csak azért is helyet kap a DK EP-listáján” – közölte a Gyurcsány-párt. Czeglédy közösségi oldalán megtiszteltetésnek nevezte a lehetőséget, hozzátéve, kicsit szomorú, hogy saját pártjának ez nem jutott eszébe.

A Brüsszelbe való kijutás valójában esélytelen volt, hiszen befutó helyet nem kapott a „hős”, így a mentelmi jog megint csak a kampányidőszakra vonatkozott, a büntetőper pedig hamarosan el is kezdődött. Pontosabban kezdődött volna, ha nem jönnek közbe váratlan „akadályok”. Ezekre, illetve a konkrét ügyészségi vádra hamarosan visszatérünk, ám előbb nézzük, milyen előélettel robbant be diákszövetkezeti botrányával 2017-ben az országos hírekbe az addig leginkább szűkebb pátriájában aktív politikus.

Czeglédy Csabának volt már dolga korábban is az igazságszolgáltatással. A kilencvenes évek végén lett tagja a szombathelyi képviselő-­testületnek, 2006-tól volt alpolgármester is. Az ügyészség 2001-ben mint a Rébusz Iskolaszövetkezet volt tagja ellen emelt vádat adócsalás, magánokirat-­hamisítás és számviteli fegyelem megsértése miatt. A törvénysértést 8,3 millió forintnyi fiktív számla kiállítása jelentette, amit az adóhatóság nyomozói lepleztek le. A huszonöt éves szocialista politikus hárította a felelősséget, ám jogerősen felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Vagyis nem kellett rács mögé vonulnia, sőt jelen állás szerint büntetlen előéletűnek számít.

A tiltott pártfinanszírozás gyanúja sejlik fel”

Nemény András, aki az újabb iskola­szövetkezeti botrány idején a párt alelnöke, Vas megyei első embere volt, azt mondta a HVG-nek, hogy ha a választók elfogadják, annál nincs jobb bizonyíték. „Az esélyt megérdemelte, és élt vele 2010-ben és 2014-ben is” – fogalmazott Nemény. Szerinte Czeglédy sok munkát végez a körzetében, mindenki ismeri, a „legharcosabb ellenálló”. Dolgozott az SZDSZ-es Hankó Faragó Miklós képviselőjelölti és az MSZP-s Ipkovich György polgármesterjelölti kampányának vezetőjeként, de belekeveredett egy szövevényes tagtoborzási botrányba is, amelyben párttársa, Tóth Csaba volt az ellenlábasa. (Cikkünk megjelenését követően Czeglédy megkereste lapunkat, közölve, ő volt azok egyike, akik leleplezték a „többek között Tóth Csaba, Hagyó Miklós, Zuschlag János, Szabó Bálint által szervezett, az MSZP-be történt fiktív tagbeléptetést, amely leleplezést követően került sor Vas megyében is a tagrevízióra”.) Tóth Csaba mindenesetre áthelyezte székhelyét Vas megyéből Zuglóba, ahol parlamenti képviselőként most is meghatározó ember.

Mentelmi jog, szabadulás, 2018. <br> Fotó: MTI / Kelemen Zoltán Gergely

Valóban, nyilatkozatai alapján a szombathelyi politikus kérlelhetetlen ellenfele a kormányoldalnak. És nem csupán helyi erős emberként, baloldali frakcióvezetőként és iskolaszövetkezet-szervezőként, hanem ügyvédként is aktívnak mondható. Alapvetően sajtópereket vitt, dolgozott pártjának, Botka Lászlónak, illetve DK-s politikusoknak, köztük Gyurcsány Ferencnek is.

Csakhogy egy ideje nem gyakorolhatja ezt a hivatását. Ahogy a Mandiner megírta, a Magyar Ügyvédi Kamara (MÜK) fenntartotta a Vas megyei kamara döntését, amellyel felfüggesztette Czeglédy praxisát. Az elnökség szerint az „öt évnél súlyosabb szabadságvesztéssel sújtható bűncselekmény miatt induló büntetőeljárás esetén a területi kamara elnökének mérlegelés nélküli törvényi kötelezettsége az érintett ügyvéd tevékenységének gyakorlását felfüggeszteni”. A jobboldali újságírókat kreténnek és ostobának tituláló Czeglédy stílusára egyébként jellemző, hogy a történtek kapcsán hajlékony gerincű Fidesz-kollaboránsnak nevezte Bánáti Jánost, a MÜK elnökét.

A 2019. február 4-én közzétett vád­irat szerint „dr. Czeglédy mint a szombathelyi székhelyű Human Operator Zrt. igazgatóságának elnöke és tényleges ügyvezetője olyan bűnszervezetet hozott létre, amelynek célja a döntően diákmunkaerő-közvetítéssel foglalkozó részvénytársaság adófizetési kötelezettségének csökkentése, valamint a diákmunkához kapcsolódó más közterhek, így a személyi jövedelemadó megfizetése alóli mentesülés volt”. Az ügyészség szerint az elsőrendű vádlott „iránymutatásai alapján létrehoztak egy olyan számlázási láncolatot, amelynek alsó szintjén iskolaszövetkezetek, középső szintjén ténylegesen gazdasági tevékenységet nem, csak átszámlázást végző gazdasági társaságok, míg a legfelső szintjén a Human Operator Zrt. állt”.

A bizalom töretlen, a baloldal lényegében egységesen kiáll Czeglédy mellett”

A politikus mindent tagad, a nyomozó hatóságok hatalom általi befolyásolásáról, kicsikart vallomásokról beszél. „Az emberi aljasságtól a hazudozáson át a törvények két lábbal tiprásáig mindennel találkoztam” – próbált a kommunista idők kirakatpereihez hasonló eljárást felvázolni a mondandóját készségesen meghallgató Magyar Narancs újságírójának a vádemelést követően.

Döcögő tárgyalás
Irodája mindenesetre a történtektől függetlenül továbbra is prosperál, legalábbis egyes baloldali önkormányzatoktól, például az erzsébetvárositól és az újbudaitól mintegy 130 millió forintért kapott megbízásokat. Ezt a Momentum részéről egy ideig sérelmezték, mondván, „Czeglédy ügyvédi irodájának megbízása nemhogy nem szolgálja a közbizalom helyreállítását a Fidesztől átvett önkormányzatokban, de egy öngól: a teljes ellenzék hitelességét rombolja, hogy egy pártközeli, egyértelműen nem független, korábbi MSZP-s politikust bíz meg önkormányzati cégek átvilágításával”. Ám azóta elcsendesedtek a kritikus hangok, a Fekete-Győr András vezette párt egyértelmű válaszát például tavaly október óta hiába várjuk arra vonatkozóan, beállnának-e Czeglédy mögé a kampányban. A bizalom tehát töretlen, a baloldal lényegében egységesen áll ki a vádlott mellett.

Czeglédy a szombathelyi közgyűlésben 2013-ban. <br> Fotó: MTI / Kászoni László

Közben a kvázi a Rébusz helyébe lépő, ugyancsak diákmunka-közvetítéssel foglalkozó Czeglédy-vállalkozás, a Human Operator Zrt. miatt indított büntetőper lassan érdemben is elkezdődik a mentelmi jog körüli, illetve az ügyáthelyezési hercehurcát követően. A pert ugyanis eredetileg Szegeden tárgyalták volna, de az ottani törvényszék elfogultság okán végül visszadobta, így került Kecskemétre.

A legutóbbi tárgyalást még szeptember végén tartották, illetve tartották volna. A bíróság ugyanis érdekellentét miatt kizárta az eljárásból az egyik ügyvédet, megakasztva ezzel a procedúrát. Nem volt választása, miután kiderült: az egyik több vádlott védelmét is ellátó ügyvéd korábban azt a vádlottat is képviselte, aki az eljárás során egyezséget kötött, és akivel szemben a Szegedi Törvényszék 2019. június 26-án ítéletet hozott. Márpedig ez lényegében összeférhetetlenséget jelent.

A bíróság eltökélt, hogy még idén lezárja első fokon a már-már komikusan bukdácsoló eljárást”

Árulkodó körülmény, hogy az érintett ügyvéd egy bizonyos Binszki József, aki nem mellesleg a Demokratikus Koa­líció szegedi önkormányzati frakciójának a vezetője, sőt a jogi és ügyrendi bizottság elnöke is, vagyis lényegében Czeglédy Csaba politikai harcostársáról van szó. Budai Gyula fideszes képviselő szándékosságot sejt a háttérben, szerinte az a cél, hogy ezzel is tovább húzódjon az ügy (lásd interjúnkat). Ugyancsak összeférhetetlenség miatt zárta ki a bíróság az elsőrendű vádlott jogi képviselőjét, Hankó Faragó Miklóst – aki régi barátja és szövetségese a fővádlottnak.

Fociszerződés. Alpolgármester a Haladás szolgálatában. <br> Fotó: MTI / Czika László

Szintén lapunk netes felülete számolt be róla elsőként: március 2-án indulhat a vádlottak meghallgatása, vagyis maga a büntetőper. A törvényszék ügyes taktikát választott: Czeglédyt csak a sor végén, valamikor májusban hallgatják meg, így az eljárásjogi szabályok szerint nem fogja addig hallani, mit és hogyan vallanak vádlott-társai. Ez kulcsfontosságú lehet. Úgy tudjuk, a bíróság eltökélt, hogy még idén lezárja első fokon a már-már komikusan bukdácsoló eljárást. Kérdés, maradt-e még eszköz és szándék a további halasztásra. Mindenesetre ha a 2022-es választás kampányáig nem születik verdikt, Czeglédy ismét mentelmi jogot szerezhet.

Ajánlja magát
Felmerülhet természetesen: az ellenzéknek aligha nyerő húzás egy korábban már elítélt, most is súlyos vádakkal szembenéző, felfüggesztett ügyvéd indítása, aki ráadásul kifejezetten jó viszonyt ápol a múltjával továbbra is kísértő Gyurcsány Ferenccel. Kacérkodik az egyéni jelöltséggel ugyanitt az LMP-s Ungár Péter is, aki jelentős médiabefektetéseket eszközölt Szombathelyen. Megjegyzendő: az, hogy a fideszes Hende Csaba méltatta a minap egy Facebook-videóban, aligha növeli az ázsióját a kormányellenes szavazók táborában. Szintén ringbe szállna a volt jobbikos Bana Tibor és a volt MSZP-s, most momentumos alpolgármester, László Győző.

Mindenesetre a ZRI Závecz Research mérései szerint az előválasztáson velük szemben Czeglédy lenne a befutó, aki ezt volt is szíves maga megosztani a közösségi oldalán. Ezzel lényegében megerősítette azt a széleskörűen elterjedt információt, miszerint ő maga is szeretné a pozíciót. Hovatovább bejelentkezett a mentelmi jogért is. „A DK várhatóan engem fog jelölni, és arra számítok, hogy az MSZP nem fog mást támogatni. […] Számomra azonban nem a versengés a fontos, hanem hogy dolgozhassak. A továbbiakban is azt fogom tenni, amit eddig: szolgálom az embereket” – osztotta meg az internet népével személyes hitvallását. A DK-jelölésre vonatkozó közlés mellől a várhatóan szót amúgy ki is vehetjük, az ügyvéd ugyanis szerepel a Gyurcsány-párt potenciális jelöltjeit bemutató, Európai magyarok kiadványsorozatában, a Vas megye 1. számú választókerületét bemutató rész címlapján. Eposzi jelzője Szombathely legrégibb lakótelepére utalva: „A Derkovits szülötte”.

***

Fotó: Mátrai Dávid
Egyértelmű Dobrev Klára jogi felelőssége

Budai Gyula, a Fidesz országgyűlési képviselője a Mandinernek

Miért állna be a baloldal egy költségvetési csalással vádolt politikus mögé a következő választáson?
Bár az LMP-s Ungár Péter is próbálkozik, nyilvánvaló, hogy a Gyurcsány Ferenc által vezetett ellenzék 2022-es képviselőjelöltje Czeglédy Csaba lesz Szombathelyen. Alighanem azért, mert túl sokat tud. Szerintem a DK elnöke nem azért áll ki ennyire határozottan, s támogatja ilyen nyíltan egykori ügyvédjét, mert annyira szereti, hanem mert nem akarja, hogy a büntetőügy hátterét felfedje.

Mire gondol?
Úgy vélem, a DK megvásárolta Czeglédy hallgatását. Erre még visszatérek, de kezdjük ott, hogy a büntetőper különféle trükkökkel elért halogatásának célja egyértelműen az, hogy a választásig ne szülessen meg az elsőfokú ítélet. Erre az előzményekből is lehet következtetni: az ügyészség még csak nyomozott, amikor Czeglédy elindult a 2018-as választáson, ezzel mentelmi jogot szerzett, s így ki tudott jönni az előzetes letartóztatásból. A Nemzeti Választási Bizottság előtti eljárásban az MSZP és az LMP delegáltjai nem támogatták Czeglédy mentelmi jogának felfüggesztését. Parlamenti képviselő nem lett belőle, 2019-ben viszont felkerült a Gyurcsány-párt EP-listájára, így megint mentelmi jogot szerzett. Ezért később elölről kellett kezdeni a bírósági procedúrát. A mostani eljárás elhúzásába a DK-s ügyvéd, Binszki József segített be, és meg kell említeni a volt SZDSZ-es államtitkár, Hankó Faragó Miklós szerepét is, aki kizárásáig Czeglédy jogi képviselője volt. Most a Kecskeméti Törvényszéken van a világ szeme. Eljárásjogi szempontból azonban szinte lehetetlen, hogy 2022 tavaszáig lezáruljon a per, amely lényegében csak márciusban fog elkezdődni.

Leszámítva azon vádlottak ügyét, akik beismerő vallomást tettek, s velük szemben már jogerős ítélet is született. Rájuk építhet a vád?
Nem lehet prejudikálni, de szinte biztosra veszem, a vallomásokat Czeglédyvel szemben akár terhelő bizonyítékként is felhasználhatja majd a bíróság. Ők amúgy jellemzően a Human Operator Zrt.-vel valamilyen kapcsolatban álló iskolaszövetkezetek vezetői, képviselői.

Fotó: MTI / Ujvári Sándor

Czeglédy és társai koncepciós eljárásról, politikai üldöztetésről beszélnek. Gyurcsány is.
Ez marhaság! Itt jegyezném meg, hogy a 2019-es önkormányzati választás után a vádlott ügyvédi irodája, noha a névadónak felfüggesztették a praxisát, több mint 100 millió forintos megbízást kapott egyes balos vezetés alá került kerületektől. Ehhez hozzávenném, hogy a 6,3 milliárdos kárból egy forintot nem találtak meg a nyomozók. Az én feltételezésem továbbra is az, hogy ebből az összegből juthatott a baloldali pártkasszákba is. Vannak arra utaló jelek, hogy Czeglédy több ellenzéki kampányt akár anyagilag is támogatott. Nem lepődnék meg, ha kiderülne, maradt még forrás a 2022-es kampányra is. Aligha véletlen, hogy Gyurcsány az ellenzék vezetője, nála van a kasszakulcs.

Altus-ügy. Miért csak most tett feljelentést a Czeglédynek nyújtott, 2017-es kölcsönök miatt? Már a jegybank is vizsgálódott korábban.
Jómagam már 2017 októberében a Magyar Nemzeti Bankhoz fordultam, mondván, felmerül a jogellenes pénzügyi tevékenység gyanúja. Kiderült: az Altusnak nem volt meg a hitelnyújtáshoz szükséges engedélye, kapott is egy 15 millió forintos bírságot, a jegybank pedig büntetőfeljelentést tett. Csakhogy a rendőrség három éve nem jutott dűlőre, engem például a mai napig nem hallgattak ki. Azóta Dobrev Klára EP-képviselő lett, ezért most arra jutottam, hogy lépek. Négy szerződésről van szó csaknem 300 millió forint értékben, amit egyfajta baráti kölcsönként adtak Gyurcsányék a pénzszűkébe kerülő Czeglédynek, egész pontosan az akkor már diákok százainak tartozó cégének. Azonban az utolsó, 35 milliós összeg esetében most bukkantam rá, hogy abban a szerződésben nem is az addigra végrehajtás alá vont Human Operator, hanem egy másik vállalkozás volt a kedvezményezett. Márpedig ez szerintem felveti a törvénytelen fedezetelvonás gyanúját, így mostani, az ügyészségen tett feljelentésemben erre is kitértem a jogosulatlan pénzügyi tevékenység mellett. Dobrev Klárát korábban tanúként hallgatták ki, azt mondta, nem tudott semmiről, a könyvelője és Czeglédy intézték az ügyleteket. Vezérigazgatóként ettől még jogilag felelős a tranzakciókért.

Miért fordult még az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz is?
Az Altus egy részben a CEU és a GKI által alkotott konzor­cium vezetőjeként különféle tanulmányokra 5 millió eurót kapott az Európai Bizottságtól. Adódik a kérdés, hogy jutott-e ebből Czeglédyhez. Az időrendiségből az következik, hogy igen. Megjegyzem, utánam Deutsch Tamás EP-képviselő is pert nyert az ügyben, így ezt bátran állíthatjuk. Ennek kivizsgálására azonban csakis az unió csalás elleni hivatala jogosult, a beadványom már Brüsszelben van. Mindebből a tiltott pártfinanszírozás gyanúja sejlik fel, érdekes, hogy a nyomozó hatóság ezzel a szállal nem foglalkozott.
 
Márciusban folytatódik a Czeglédy-per – Kacsoh Dániel írása a mandiner.hu-n.

Nyitókép: MTI / Balogh Zoltán

Összesen 32 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Így van! Lámpavasra vele! Vagy Ifa-platóra! (Majd Márki-Zay eldönti.) És minden fideszessel! Mert aki nem a moslékra szavazna, mindenki bűnös!

Czeglédy minden megnyilatkozásán látszik, hogy teljesen gátlástalan az az alak. Még azon se lepődnék meg, ha - a gazdájához hasonlóan - ő is pszichopata lenne, ebben az esetben valószínűleg el is hiszi, hogy ő voltaképpen ártatlan, őt politikai alapon üldözi a rendszer (hiszen az a pénz _neki jár_, az az övé)
Egyébként érdemes lenne összeszedni, hogy a baloldal hányszor mentett már ki gyanúsítottakat ezzel a mentelmi joggal, és hány jogerősen elítélt tagjuk van. Előbbinél Dobrev és Újhelyi jut az eszembe Czeglédy mellett, de bizonyára hosszabb a lista, ahogy rengeteg az elítélt baloldali politikus is - akiknek nagy része utána ugyanúgy folytathatta a politikusi munkáját - azzal együtt, hogy a Szeviép ügyben egyértelműen kiderült, hogy a baloldaltól nem áll messze a bírók megvesztegetése.
És így volt egy időben az MSZP jelszava, hogy "becsületes emberek értékalapú pártja"
Az a legnagyobb baj, hogy a Fidesz nem használja ki ezeket a ziccereket. A baloldal folyamatosan mutogat Poltra, hogy az ügyészséget maga alá gyűrte a Fidesz, ezt olyannyira beégették már az emberek fejébe, hogy balos ismerőseim is rendre poltoznak, viszont a többiről semmit sem tudnak.
Értem én, hogy a negatív kampány gyakran visszaüt, és csak a baloldal határozza meg magát mindenben a Fidesszel szemben, a jobboldalnak a baloldaltól független világképe van, mégis, kellene felületet biztosítani a baloldali hamisításokra reagálásnak (Index-Telex ugye csinált erre külön "szájbarágó rovatot"), különben tényleg nehéz lesz megnyerni a következő választásokat.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés