Márciusban folytatódik a Czeglédy-per

2021. február 08. 13:02

Májusban hallgatja meg a Kecskeméti Törvényszék a költségvetési csalással vádolt Czeglédy Csabát, akinek büntetőpere azonban már márciusban folytatódik – tudta meg a Mandiner. Az eljárás igen döcögősen halad, a fideszes Budai Gyula szerint a vádlottak időhúzásra játszanak. Vannak is erre utaló jelek.

2021. február 08. 13:02
null
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

Március 2-án folytatódik a Czeglédy Csaba és társai ellen a mintegy 6 milliárd forintos költségvetési csalás miatt indított büntetőper a Kecskeméti Törvényszéken – tudtuk meg Sárközy Szabolcs bírósági szóvivőtől. Elmondta azt is, tömbösített tárgyalási napokat tűztek ki, az elsőrendű vádlott meghallgatására azonban majd csak májusban kerül sor. Úgy tudjuk,

a bíróság szeretné még az idén lezárni az első fokú eljárást,

amely eddig igencsak döcögősen haladt.

Megakasztott büntetőper

Arról a Mandiner is beszámolt, hogy a Gyurcsány Ferenc szoros szövetségesének számító Czeglédy perében a legutóbbi tárgyalást még tavaly szeptemberben tartották. Illetve tartották volna, mivel a törvényszék érdekellentét miatt kizárta az eljárásból az egyik ügyvédet, megakasztva ezzel a procedúrát. Kénytelen volt, hiszen kiderült: az egyik, több vádlott védelmét is ellátó ügyvéd korábban annak a vádlottnak a védelmét is ellátta, aki az eljárás során egyezséget kötött, és akivel szemben a Szegedi Törvényszék 2019. június 26-án ítéletet is hozott. Márpedig ez lényegében összeférhetetlenséget jelent.

Azt csak a fideszes Budai Gyula közölte később, hogy az érintett ügyvéd egy bizonyos Binszki József, aki

nem mellesleg a Demokratikus Koalíció szegedi önkormányzati frakciójának frakcióvezetője,

sőt, a jogi és ügyrendi bizottság elnöke is egyben. Vagyis lényegében Czeglédy Csaba politikai harcostársáról van szó, így Budai szándékosságot sejt az ügyben, ezért etikai vizsgálatot kezdeményezett Binszki ellen.

Mindenesetre az összeférhetetlenségről szóló döntést Binszki, illetve egy másik, szintén kizárt ügyvéd megfellebbezte, ám az ítélőtábla elutasította a kérelmüket. Vagyis az érintett vádlottaknak új jogi képviselővel kell folytatniuk az eljárást.

Vélelmezett szándékosság

Ami a szándékosságot illeti: a fideszes politikus szerint a számos ellenzéki önkormányzatnak bedolgozó baloldali ügyvéd célja az lehet, hogy elhúzza a procedúrát egészen a 2022-es választás kampányáig, s mivel a DK Szombathelyen közös ellenzéki jelöltként indítaná, mentelmi jogot szerezve kibújhatna a per alól. Sőt, ha megszerezné a parlamenti mandátumot, ez a „kegyelmi állapot”  tovább tarthatna.

Egyelőre ott áll a dolog, hogy idén tavaszig sikerült csúsztatni a pert. Információink szerint azonban Binszki a Kúriához fordult az ítélőtábla döntése miatt, ám a per ettől függetlenül folytatódik. Ha azonban a legfőbb bírói fórum esetleg arra jutna, mégsem volt helyénvaló a szegedi DK-s jogász kizárása, az további bonyodalmakhoz vezethet.

Mentelmi jogi kérdés

Ismeretes, a Czeglédy vezette Human Operator Zrt.-hez kapcsolódó bűnszervezet ügyében 2019 februárjában emeltek vádat, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt, összesen 21 terhelttel szemben. A távirati iroda korabeli beszámolója alapján, a vádirat szerint a 2011-től működő bűnszervezet célja döntően diákmunkaerő-közvetítéssel foglalkozó cég áfafizetési kötelezettségének csökkentése, valamint a diákmunkához kapcsolódó más közterhek, így a személyi jövedelemadó megfizetése alóli mentesülés volt.

A vád szerint a bűnszervezet 6,215 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek.

A vádlottak tagadnak. Czeglédy azonban 2019 tavaszán a DK európai parlamenti képviselőjelöltje lett, ezért mentelmi jog illette meg. A politikus mentelmi jogát a Nemzeti Választási Bizottság fenntartotta, ezért a bíróság május 9-én megszüntette az ellene indult büntetőeljárást. A főügyészség fellebbezést követően a Szegedi Ítélőtábla ugyanakkor arra jutott, hogy a mentelmi jog megszűnését követően lefolytatható az eljárás, amely azonban lényegében csak most kezdődik.

nyitókép: Czeglédy Csaba nyilatkozik, miután elhagyta a Szegedi Fegyház és Börtönt 2018. március 1-jén. Az ügyészség a hivatalos képviselőjelölt Czeglédy mentelmi joga miatt megszüntette az akkor még gyanúsított politikus előzetes letartóztatását. (MTI/Kelemen Zoltán Gergely)

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Picnic Niki
2021. február 09. 15:44
Budai visszaadhatja a diplomáját. sztem elég ingatag lábon áll a vád, ha ilyen lassan halad a dolog. a 6 milliárdos kár sztem lesz ennél még kisebb is
pitypang1125
2021. február 09. 08:28
Már régen sitten kellene rohadnia, a gazdáival együtt.
libbantkommunista
2021. február 09. 04:18
Megússza egy ejnye-bejnyével.
states
2021. február 08. 19:20
Lenyúlt 6 és fél milliárdot a Czeglédi-Gyurcsány-Dobrev maffia, eltűnt Gyurcsány két milliárdja, Kamugerinél a 8 milliós jutalmak mellett nem telik zebrára, viszont 5 milliárd igen az elvtársi A-Hídnak. Csak ennyit loptak az elmúlt néhány napban a komcsi-nácik, és a lista korántsem teljes.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!