Teherán tagadja, hogy atombombát fejlesztene

2021. február 15. 11:09
Irán eddig sem fejlesztett atomfegyvert és soha nem is fog – szögezte le hétfőn az iráni külügyminisztérium szóvivője.

Szaíd Hatibzadeh elmondta: Irán tovább korlátozza a 2015-ös atomalkuból fakadó kötelezettségeit, amennyiben az egyezmény többi aláírója nem tesz eleget az abban foglaltaknak. Hatibzadeh újságíróknak hangsúlyozta: kormányának be kell tartania azt a parlament által nemrég elfogadott törvényt, amely korlátozza a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőreinek szabad mozgását Iránban. A február 21-én életbe lépő törvény csak a Teherán által engedélyezett – hivatalosan is nukleáris létesítménynek minősített – telepekre engedélyezné a belépésüket.    

A szóvivő mindazonáltal leszögezte: ez nem jelenti, hogy teljesen leállítják az ellenőrök tevékenységét.    

Mahmúd Alavi hírszerzési miniszter múlt heti nyilatkozatára kitérve, amelyben Alavi azt mondta, Irán nukleáris fegyver fejlesztésébe kezdhet, ha az országgal szembeni szankciókat nem oldják fel, Hatibzade kijelentette, Irán eddig sem fejlesztett és ezután sem fejleszt nukleáris fegyvert.    

Iránnal 2015-ben az úgynevezett hatok – az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország, Kína és Németország – megállapodtak abban, hogy Teherán olyan mértékben korlátozza atomprogramját, hogy semmiképpen ne legyen képes atomfegyver előállítására, cserébe pedig feloldják a vele szemben bevezetett nemzetközi büntetőintézkedések jelentős részét. Donald Trump volt amerikai elnök azonban 2018-ban egyoldalúan kiléptette országát a megállapodásból, és visszaállította a Teherán elleni szankciókat.    

Irán ezt követően sorra állt el a szerződésben rögzített vállalásait, egyebek közt újrakezdte nagyobb töménységű urán előállítását. 

Joe Biden amerikai elnök kormánya továbbra is mérlegeli az atomalku felélesztését célzó lehetőségeket Irán és a további hat nagyhatalom közt.

Teherán és Washington is köti az ebet a karóhoz, hogy nem ők fogják megtenni az első lépést, de szakértők rámutatnak, hogy a megoldás az, hogy mindkét fel egyszerre lát neki intézkedések sorát végrehajtani, melyek végül az atomalku teljes betartásához vezethetnek majd.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés