„Nekem nem a Fidesszel van bajom” – Nagy Blanka a Mandinernek

2021. február 16. 17:00
Kilépett a Momentumból, majd kizárták a párt ifjúsági szervezetéből, mégsem haragszik Fekete-Győr Andrásékra. A 2022-es választáson egyelőre nem akar elindulni, Békés megyében lett kampányfőnök, ám hogy kinek dolgozik, azt nem árulja el. Interjúnk a trágár beszédével a közéletbe „berobbant” szegedi hallgatóval, Nagy Blankával.

„Azért léptem ki a Momentumból, mert olyan belső atrocitások értek, amiket már semmilyen jósággal sem lehetett orvosolni” – írtad nemrég a tavalyi kiszállásodról. Mi történt pontosan? Milyen atrocitásokról van szó?

Lényegében annyi történt, hogy néhány emberrel nem találtam meg a hangot. Ezt pedig azért lett volna lényeges megtalálni, mert velük kellett volna hosszútávon együtt dolgozni. Úgy meg nem lehet, ha nem jön ki jól az ember a munkatársaival.

Ez kicsit óvatosabb megfogalmazás, a Momentumról novemberben még azt mondtad, működik benne egy toxikus mikroközösség. Felháborodásodat fejezted ki a közösségi médiában amiatt is, hogy kizártak a TizenX-ből. Miért maradtál volna egy párt ifjúsági szervezetének tagja, ha a párté már nem vagy?

Az, hogy kiléptem a Momentumból, még nem jelenti azt, hogy hirtelen például jobbikos lettem. Egyszerűen csak nem működött a kémia. Ettől függetlenül még szívesen segítettem volna a munkát, hiszen vannak momentumos barátaim. Pultozni kifejezetten szerettem.

Hogyan tudtad meg, hogy kizártak?

Felhívott egy TizenX-es barátom, hogy ez a helyzet. Spambe rakta az emailt, amiben leírták az elutasítást. Magyarázat nem volt hozzá. Végül kiderült, azért raktak ki, mert kiléptem a Momentumból, aminek igazából nem szabadna indoknak lenni. Vannak olyanok, akik TizenX-esek, de nincsenek benne a pártban. Ezt továbbra sem értem.

Belépésedkor még azt hangsúlyoztad, hogy a Momentum egy olyan csapat, akik pontosan tudják, miféle világra van szüksége a mai, 21. századi embernek. Tartod? Tényleg tudják?

Alapvetően igen. Persze itt is vannak, akiket nem feltétlenül tartok „jó ötletnek”, de ilyen emberek bizonyára minden pártban vannak.

Egy interjúban azt nyilatkoztad, az „ilyen emberek”, akik kvázi kiutáltak, nem a pártvezetéshez tartoznak. Velük, esetleg Fekete-Győr Andrással nem próbáltad tisztázni a helyzetet?

Úgy vélem, egy pártelnöknek több feladata van, nem tudom, az ilyesmi mennyire tartozik a hatásköre közé. De ez már nem is fog kiderülni

Korábban felszólaltál, illetve részt vettél az MSZP és a DK kampányrendezvényein is, majd jött a Momentum. Vagyis három pártot is „megkóstoltál”. Megpróbálkozol egy negyedikkel, vagy inkább egyedül folytatod?

Nem kóstoltam meg három pártot. Attól, hogy elmegyek egy párt rendezvényére, még nem leszek a párt embere. Voltam én már fideszes rendezvényen is, mégsem lettem fideszes. Tehát ezt így nem mosnám össze.

Egyébként nem érzed úgy, hogy ezek a formációk, különösen a kampányban, kihasználták a médiában akkor rád irányuló figyelmet?

Egyáltalán nem. Szabad akaratomból mentem oda. Akkor 19 éves voltam, ennyi idősen az ember azért már képes önálló döntéseket hozni.

Jelenleg nem szeretnék belépni sehová.

Fontosnak tartom az önfejlesztést. Na meg jövőre diplomázok, és elég jó szakdolgozati témát választottam, ami hosszú kutatást igényel. Szeretnék azzal foglalkozni.

A Fideszt eddig sem szeretted, esetleg most végleg kiábrándultál a pártokból?

Nekem nem a Fidesszel van bajom. A módszerrel van a bajom, amit csinálnak. Ha ezt más párt csinálná, azzal lenne bajom. Nem ábrándultam ki a pártokból, csak reálisabb lettem ezzel kapcsolatban.

Korábban utaltál rá, ezért nem árt tisztázni: indulsz 2022-ben jelöltként?

Nem, nem indulok. Jobb ötletnek tartom azt, hogy megnézzem, mi hogyan működik a háttérben. Szeretem több oldalról szemlélni a dolgokat.

Mit gondolsz az ellenzéki összefogásról? Hitelesnek tartod a Gyurcsánytól a Jobbikig tartó paktumot?

Ez nehéz kérdés. Szükség van az összefogásra, hiszen túl sok párt van, emiatt az ellenzéki szavazatok szétoszlanak. Fogalmazzunk úgy, először a nagyobbik rosszat kell leváltani ahhoz, hogy a kisebbik rossz korrigálva legyen.

Szükségszerűnek érzem, hogy az ellenzéki jelöltek át legyenek vizsgálva,

hiszen ezen az oldalon is vannak olyanok, akik csak széket akarnak cserélni, és nem valódi munkát végezni. Ismerek fideszest, aki rendesen, pozitív értelemben tesz a közösségéért. A tenni akarás nem ideológiától függ. Csak más az, hogy valaki egy olyan pártban van, ahol elnyomják az emberi jogokat és egyenlőbbek akarnak lenni az egyenlőknél. Számomra a Fidesz pont ilyen.

Nem titkolod, ellenzed az SZTE átszervezését. Pontosan miért? Azt is elvitatod, hogy demokratikus döntés született róla, miután a szenátus szabadon szavazhatott a fenntartóváltásról?

Ha az átszervezés arról szólna, hogy több pénzt kapjon az egyetem, akkor én is igent mondanék rá. Külföldön jól működnek az alapítványi fenntartású intézmények. Ellenben ez nem erről szól. Ha valóban erről szólna, akkor nem ilyen párton belüli élharcosnak számító embereket tennének meg kuratóriumi taggá, valódi pályáztatás lenne. A cél az, hogy a kormány ezt a területet is bekebelezze, és a maradék pénzt is kilopja. Kíváncsi vagyok, mit szólna a másik oldal, ha az ellenzék csinálná ugyanezt. Én akkor is fel lennék háborodva. 

Mit gondolsz, mi a dolga ma egy fiatalnak? A példamutatás vagy a lázadás?

Egyértelműen az, hogy foglalkozzon közélettel. Olvasson mindenféle irányzatú cikkeket. Én sem csak Magyar Hangot olvasok. Vannak emberek, akik örök lázadók. Szóval mind a kettő nagyon fontos. A példamutatás számomra az, hogy nem csak egyféle forrásból tájékozódom. Fontos a konstruktív vita. Ezért sem szeretek egyetlen párt fanatikusaival sem vitába szállni. Az ugyanis nem érv, hogy Soros György, migránsok, Brüsszel, ahogyan az sem, hogy O1G.

Említetted az Azonnalinak, hogy karitatív munkát fogsz végezni. Ezzel hogy állsz?

Végzek karitatív tevékenységet. Csak nincs pofám ezzel lebegtetni magam. Amikor rossz körülmények között éltünk, az én szüleim is kértek segítséget. Ma már persze ezerszer jobb a helyzet. Épp most költözök fel Budapestre önerőből, tizennyolc éves korom óta egyedül élek, dolgozok, saját magamat tartom el. Megtehetem azt, hogy segítsek másoknak. Úgy neveltek, hogy segítséget kérni és adni nem szégyen. Fontosnak tartom, hogy ha én jobban élek, akkor segítsek azoknak, akik nem annyira.

Gyakran járok adományozni, tartok iskolai felkészítőt olyanoknak, akik nem tehetik meg, hogy magántanárt fogadnak.

Önkénteskedtem egy ideig egy családnál, ahol volt egy közepesen súlyos fogyatékkal élő kislány. Szeretek adni, ellenben nem szeretem reklámozni. A későbbiekben a családpolitika mellett szeretnék azzal foglalkozni, hogyan lehetne megoldani a szegénység kérdését, illetve hogyan tudnánk újraintegrálni a hajléktalanokat a társadalomba. 

Üdvözlöd a 25 év alattiak szia-mentességét?

Ez az szja-mentesség jó dolog. De én nem csak 25 éves koromig szeretnék jól, illetve jobban keresni. Annak sokkal inkább örülnék, ha levinnék legalább az élelmiszerek áfáját és a menstruációs és fogamzásgátlással kapcsolatos termékekét is.  Szerintem ez a három a legfontosabb. Hiába kapok több fizetést, ha mindennek nő az ára.

Durva mondatokkal robbantál be a közéletbe. Ma is így fogalmaznál, ha egy tüntetésen beszédet mondanál? Nem érzed úgy, hogy ezzel te is tettél a közbeszéd eldurvulásáért?

Milliószor elmondtam már, hogy én előtte is ezzel foglalkoztam. Előtte is mondtam beszédeket, de nem voltam ismert. Senkit nem érdekelt az, hogy szépen, érthetően kissé érzelmesen adtam át a gondolataimat. Nem volt szüksége erre az embernek. Nem is volt lehetőségem fejlődni ebben. Vagy úgy általánosságban semmilyen lehetőségem nem volt. Amint kimondtam pár csúnya szót, pikkpakk felkapott lettem (teljesen indokolatlanul), és rengeteg lehetőséget kaptam arra, hogy azzal foglalkozzak, amivel szeretnék. Nem mondanám máshogy, mert most azokat a dolgokat tudom így csinálni, amiket szeretek és amikhez szeretnék még jobban érteni a jövőben.

Amúgy nem hiányzik a figyelem, ha úgy tetszik, a szereplés?

Nem. Bármilyen furcsa, nem szeretek a társaság központja lenni. Legalábbis én így érzem. 

Jól látom, kampányfőnök lettél Békésben? Kinek segítesz a Fidesz „megszorongatásában”?

Igen, az lettem. Azért ez nem olyan nagy dolog, még ha én hatalmasnak élem meg. Szükséges hogy ember az ember mindig talpon legyen. Nem feltétlen arra törekedek, hogy a Fideszt megszorongassam. Jobbnak látok egy alternatívát kínálni arra, hogy lehet úgy is valaki képviselő, hogy tényleg a munkáját végzi. Lehet demokratikusan is élni és úgy kormányozni, hogy nem tapossuk meg mások jogait, csak mert nem értünk velük együtt. Én sem értek egyet például a szélsőségesekkel, mégsem hozok törvényt arra, hogy ne házasodhassanak. Élni és élni hagyni, ez fontosabb, mint bármely ideológia. Persze le kell számolni azzal a fajta maffiarendszerrel, amelyet véleményem szerint kiépített a Fideszt.

Ha nyer az ellenzék, kell elszámoltatás. Ebben kemény leszek.

Huszonegy évesen én is tudok felelősséget vállalni, tegyék meg ezt ők is, ötven-valahány évesen.

Mégis, melyik szervezetet, jelöltet segíted a háttérből?

Nem szeretném elmondani, mivel a jelölt kiléte sem nyilvános.

nyitókép: Nagy Blanka beszédet mond a Demokratikus Koalíció európai parlamenti kampánynyitó rendezvényén a Budapest Kongresszusi Központban 2019. április 14-én. (MTI/Mohai Balázs)

Összesen 151 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ehh, nem írok semmit. Talán egyszer jó ember válik belőle.

"Engem többé ne várj! Az én időm lejárt. Bátrabb már nem leszek. Ez épp elég neked."

Tudjuk. Magaddal van bajod.

Ezt most minek kellett?
Undorodom ettől a kislánytól. Tett ezért rendesen.
Az ambicioi változatlanok, a politika érdekli. Remélem, a politikát nem érdekli ő.
Az ellenzéki politizálás már most is a béka alatt van. Lehet még lejjebb?

Felkarolta a komplett ellenzék női tagozata. Ülni már megtanították?

Az hát. De az operatőr volt a hibás, aki szemmagassagbol vette a Blani bugyiját. Ülni tudni kell. Ehhez kell kulturáltság, elegancia, alkat- ezekkel Blanka nem rendelkezik.

Ebben igazad van. Őt kellett volna elítélni provokatív, kulturáltan miniszoknya viselésért. Ráadásul két mérettel kisebb ruhát viselt.

Nincs mit elveszteni....

Lehet. Nagyon patyolgattak az ellenzéki nők.

Neked is van ilyen "szimpatikus" lányod, aki ilyen szimpatikusan beszél veled és a nagyszüleivel?

Ez az ország nem a trágárok, trágárkák jövője.
Mit tett eddig ez az elhízott lány a zabáláson kívül?

Két értelmes mondatot nem tudott mondani, amikor a bírósági előtérben kérdezte a riporter.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés