Az Európai Bizottság aggódik a Klubrádió miatt

2021. február 15. 14:53
Az Európai Bizottság felszólította Magyarországot: biztosítsa, hogy a Klubrádió folytathassa műsorszolgáltatási tevékenységét legalább a folyamatban lévő per végleges lezárásig.

Alapvető fontosságú a határok lezárásának összehangolása a tagországok között a mozgás szabadságának biztosítása érdekében – közölte Christian Wigand, az Európai Bizottság illetékes szóvivője a brüsszeli testület szokásos sajtótájékoztatóján hétfőn. A szóvivő kérdésre válaszolva arra emlékeztetett, hogy a tagországok megállapodtak az esetleges határlezárásokra vonatkozó rendkívüli intézkedéseik összehangolásáról az unión belüli szabad mozgás jogának biztosítása céljából.    

Az Európai Bizottság reméli, hogy mind a 27 tagállam követi a brüsszeli testület ez irányú ajánlásait,

továbbá a nem feltétlenül szükséges utazásokra vonatkozó korlátozások fenntartását is, különösen a legfertőzöttebb területekről érkezők esetében. A schengeni övezeten belüli határellenőrzés kérdése az általános ügyekkel foglalkozó miniszteri tanács következő ülésének napirendjén szerepel – tette hozzá.    

A szóvivő kérdésre válaszolva megerősítette azt is, hogy az Európai Bizottság pénteken levelet küldött Magyarországnak,

amelyben aggodalmát fejezte ki a Klubrádió ügyét illetően. Elmondta, az uniós bizottság a levélben hangsúlyozta: a Klubrádió sugárzási jogát érintő döntés jogi alapja erősen megkérdőjelezhető. Kijelentette: a médiaszolgáltatásokat érintő uniós szabályozások alkalmazása során Magyarországnak tiszteletben kell tartania az unió alapjogi kartáját, a véleménynyilvánítás szabadságának, az információhoz jutás jogát, illetve az üzleti tevékenység folytatásához fűződő jogokat.    

Emlékeztetett arra, hogy mindezzel összefügésben az Európai Bizottság arra szólította fel Magyarországot: biztosítsa, hogy a

Klubrádió folytathassa műsorszolgáltatási tevékenységét legalább a folyamatban lévő per végleges lezárásig.

Emellett arra is felszólította az illetékes hatóságokat, hogy sürgősen cselekedjenek az uniós jogszabályok követelményeinek való megfelelés, és a frekvencia jelenlegi használóját érő helyrehozhatatlan károk elkerülése érdekében.    Azt is közölte, hogy a levél az esetleges válaszintézkedések meghozatalának lehetőségét is kilátásba helyezi az uniós jog be nem tartása esetén.   

A levélre mostanáig nem érkezett válasz az Európai Bizottsághoz – tette hozzá.    

A Fővárosi Törvényszék ítélete kedden megerősítette, hogy a Klubrádió által használt frekvenciára szóló jogosultság megújítása iránti kérelmet jogszerűen, törvényi kizáró ok miatt utasította el a médiatanács. A médiatanács a rádió megújítási kérelmét a médiatörvény rendelkezéseinek megfelelően 2020 szeptemberében elutasította. A Klubrádió hét évre szóló hatósági szerződése a Budapest 92,9 MHz használatára 2014. február 14-étől 2021. február 14-éig tartott.

(MTI)

Fotó: YouTube

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés