Jancsó Andrea miatt távozik a ferencvárosi Momentum elnöksége

2021. február 12. 11:59
„Faszfejezésbe” torkollt a sokrétű konfliktus, melynek végén Jancsó Andrea kizárásához nem volt meg az elegendő többség, így a IX. kerületi momentumosok álltak fel.

Több ügyben is etikai eljárás indult a Momentum korábbi IX. kerületi polgármesterjelöltje, Jancsó Andrea ellen – derül ki az Azonnali.hu cikkéből. A portál a birtokába jutott dokumentumok alapján arról ír, hogy Baranyi Krisztina egykori ellenfelét a küldöttek kétharmada ki is zárta volna a pártból.

Az események egyik fontos állomása február másodika. Ekkor a ferencvárosi momentumosok elnöksége egy Facebook-csoportban jelentette be, hogy távoznak posztjukról.

„Nem nulla kilométeres politikus vagyok”

Bármennyire is szeretnénk tovább dolgozni és küzdeni a céljainkért, a közösségünkért, ehhez olyan változásra van szükség, amit mi már nem tudunk eszközölni. Erre szeretnénk felhívni a figyelmet, remélve, hogy közösen előbb-utóbb ismét olyan útra tudjuk terelni a dolgokat, hogy a céljainkért folytatott munka eredményes lehessen. Mindezen okokból arra a döntésre jutottunk, hogy a helyi elnökségi pozíciónkról azonnali hatállyal lemondunk” – írta Hulse Alexandra, Molnár Mihály, Németh Zoltán és Rókay Attila, akik azért távoztak, mert a Momentum küldöttgyűlése nem zárta ki a pártból a korábbi ferencvárosi polgármesterjelöltjét, Jancsó Andreát.

Ezt a Azonnali birtokába jutott dokumentumok mellett pártbeli források is alátámasztják.

Ismert: Jancsó – aki egyébként jogász végzettségű, 2014-ben LMP-s, 2019-től már momentumos önkormányzati képviselő – indult a két évvel ezelőtti előválasztáson a jelenlegi polgármesterrel, Baranyi Krisztinával szemben, amit nagy különbséggel elvesztett, annak ellenére, hogy az LMP kivételével a teljes baloldal őt támogatta.

Baranyi Krisztinát 2019. október 13-án  Ferencváros polgármesterévé is választották, de azért Jancsó Andrea sem szomorkodhatott: a ferencvárosi 12. egyéni választókörzetet magabiztosan megnyerte, így újra beülhetett az önkormányzatba. Ott az ellenzéki pártok képviselőit tömörítő közös frakció, az Új Pólus képviseletében

Jancsó végül szociális ügyekért felelős tanácsnok lett.

Személye számos konfliktust szült, amik odáig fajultak, hogy a Momentum elnöksége végül idén január 17-én Jancsó pártból való kizárása érdekében etikai eljárást indított, az Azonnali szerint három ügyben is.

Ezek közül a legfontosabb a Galvani-híd ügye. A híd szerepe az lenne, hogy csillapítsa a belváros forgalmát a külső kerületek közötti útvonal rövidítésével. A hídon a tervek szerint lesz kétszer kétsávos forgalmi út, széles kerékpárút, járda, továbbá villamosvonal is.

Azonban ehhez  ki kell bővíteni kétszer kétsávosra és meg kell hosszabbítani a Határ utat is, amit eredetileg úgy akartak megépíteni, hogy az keresztbe szelje a Jancsó körzetéhez is tartozó Kiserdőt, ami a IX. kerületi József Attila-lakótelep és a XIX. kerületi Wekerletelep közötti 22 hektárnyi városi erdős részt jelenti.

A Kiserdő zöld területének megőrzéséért folytatott küzdelembe szállt be helyi képviselőként Jancsó Andrea, Baranyi Krisztinánál és a budapesti városvezetésnél is próbálva elérni, hogy a főváros helyi jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánítsa a Kiserdőt, így akadályozva meg annak esetleges beépítését.

Dorosz Dávid – akkori klímavédelemért és fejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes – azonban visszadobta a kérelmet tavaly áprilisban. Indoklása szerint bár a Kiserdő „zaj- és légszennyezést csökkentő, illetve rekreációs funkciói miatt mindenképpen értékes és megőrzendő zöldfelületnek minősül, azonban természetvédelmi szempontból az erdő jelentős része mint élőhely nem felel meg a védetté nyilvánításhoz szükséges kritériumoknak”.

Ezek szerint a baloldali vezetésű főváros számára nem közérdek a Kiserdő helyi jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánítása. Gratulálok!” – ment neki erre Karácsonyéknak Jancsó, aki szeptemberben egy videót is csinált, amelynek narrátora a Kiserdőt mutató vágóképek alatt elmondja, hogy: „Idén áprilisban a főváros közölte a ferencvárosi önkormányzattal, hogy jogilag lehetséges lenne a Kiserdő helyi jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánítása, ezt ők nem teszik meg.

Ez a videó már a Momentumon belül is kivágta a biztosítékot:

Soproni Tamás terézvárosi polgármester, a Momentum fővárosi frakcióvezetője egy belső levelezésben – aminek a létét Soproni és Jancsó is elismerte az Azonnalinak – ment neki Jancsónak a következőkkel: „Andi, én értem, hogy jó ötletnek tűnik most azzal kampányolni, hogy a főváros faszfej, amiért nem történik meg adjuramteremtőm, amit kérsz, de ahogy arról Kerpel-Fronius Gábor is tájékoztatott a közelmúltban, a fővárosnak nem áll szándékában bármilyen módon is hozzányúlni a Kiserdőhöz, és idővel a védetté nyilvánítás is megtörténhet.(...) Ez a viselkedés pontosan az, amiért Baranyit kritizáljátok. »Történjen meg, amit akarok, méghozzá most azonnal, különben telekürtölöm a világot, hogy ti vagytok a szemetek!«”

Levelében Soproni arra is kitér, hogy sajnálja, hogy Jancsó sokáig nem kapott választ a megkereséseire, de ez most már nem így van, és megkéri a képviselőt, hogy „a jövőben a Kiserdőt érintő kommunikáció előtt egyeztess velem vagy Kerpel-Fronius Gáborral”.

Jancsó erre azzal védekezett, hogy ő elsősorban a kerület lakosait képviseli, és nem szándékozik bukni azért, mert „itt senki nem tesz semmit még kommunikációs szinten sem, a polgármesterek meg lepacsiztak Vitézy Dáviddal”.

Vitatta azt is, hogy „lefaszfejezte” volna a fővárost.

A képviselő arra kérte továbbá Soproni Tamást, hogy a fenyegető hangnemet mellőzze, mert „nem nulla kilométeres politikus vagyok, aki most kezdte a politizálást”.

Nem volt meg a háromnegyed

Ezután beszállt a levelezésbe Kerpel-Fronius Gábor is – a részleteket elolvashatja itt – majd a végkimenetel az etikai vizsgálat megindítása lett Jancsóval szemben.

A vizsgálat megindításának további két oka volt, hogy Jancsó a párt kifejezett kérése ellenére, központi jóváhagyás nélkül kiadott egy elhatárolódó közleményt, amelyben Baranyi Krisztina emlékezetes, decemberi „zsidó befektetőzését” ítélte el.

Az a veszély, ami miatt nem kaptatok engedélyt tegnap a posztolásra, bekövetkezett: az Origó Andristól (Fekete-Győr András pártelnöktől – a szerk.) kér(ne) nyilatkozatot az ügyben, a propaganda már nem Baranyi Kriszta kijelentésével, hanem a »baloldali belháborúról« fog szólni. Vagyis sikeresen országos Momentum-szintre húztatok egy olyan helyi ügyet, amiben a Momentum amúgy meg sem volt említve” – írta akkor Jancsóra utalva a belső csatornákon Toplak Tamás, a párt kommunikációs igazgatója.

A harmadik ok már egy helyi szervezeten belüli konfliktushoz kapcsolódik, amiről szintén az Azonnalin olvashat bővebben.

Ezen három ok miatt indított tehát kizárási eljárást a Momentum elnöksége Jancsó Andrea ellen, amelyet a párt küldöttgyűlése bírált el.

Az információk szerint

a megjelent küldöttek kétharmada szívesen ki is tessékelte volna a párt egykori polgármesterjelöltjét.

Azonban az alapszabály szerint a kizárásra a megjelent küldöttek háromnegyedének kell rábólintania, ami nem jött össze – Jancsó Andrea így továbbra is a Momentum tagja maradhatott, miközben a párt egy teljes ferencvárosi elnökséggel lett szegényebb.

A szavazás létét a portál megkeresésére maga Jancsó is elismerte, ugyanakkor elmondása szerint annak arányainak nem számolt utána, így az eredményt nem erősítette meg. Jancsó ezenkívül hozzátette, hogy önkormányzati képviselőként ugyanúgy folytatja tovább a munkáját, továbbra is a Momentum színeiben.

Nyitókép: MTI Fotó, Mohai Balázs

Összesen 76 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha nyernének, amitől az Isten óvjon bennünket, 4 évig nem lenne kormányzás, csak veszekedés, egymás cibálása, kizárása.

Az ellenzéki hajlamúak gondolkozzanak el: ez az ellenzéki társaság lenne a "nagy kormányváltás", és a magyar felemelkedés, a nagyobb jólétet hozó jövő biztosítéka?

A kispesti önkormányzat baloldali vezetése már elvett a kispestiektől egy erdő részt és a lakók hónapokig tartó tiltakozása ellenére odaépítette a Kökit, ami túl lett méretezve, hatalmas, és nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Mármint amit a baloldali önkormányzat fűzött hozzá.
Ugyanis nagyon sok az üres üzlet a kezdetektől fogva.

"Dorosz Dávid levelében elismeri, hogy védetté lehetne nyilvánítani a Kiserdőt. Tehát a jogszabályi lehetőség adott.

Akkor miért nem teszi meg a főváros? A politikai akarat hiányzik?

Budapesti ZÖLD politikát hirdettek, Budapesti Nagyerdőt ígértek, mégis a ferencvárosi Kiserdő helyi jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánítása marad el, amelynek megvédése az ellenzéki ellenállás, a következetes zöld politika szimbóluma volt.

Ezúton kérem Karácsony Gergelyt mint Budapest zöld ügyekért elkötelezett főpolgármesterét, hogy vizsgálja felül a döntést, amelyet hoztak és képviselje következetesen azt a zöld politikát, amely mellett hitet tett az őszi önkormányzati választási kampányban."

Elköltöztem Pestről. Felőlem felgyújthatják.

Mind a kettőre szükség van.
A kiserdőt ki lehet takarítani. A fák szépek, nem?
A kibővített út a wekerlei kisházak előtt menne el?

Ugye, milyen mas a noi politikusi minoseg?
Milyen empatikusak, finomak es noiesek, nem mennek bele cicaharcokba, csak az emberekert elnek, halnak.
Bizony.

Ez egy erdő. Nem ócska bokrok, hanem pl bodza. A fák akácfák.
Madarak élőhelye. Még csalogány is él itt.

Aztán pofozgatás.

Úgy hallottam, hogy mindig is ezek a növények voltak ebben az erdőben.
Ez a két növény társas viszonyban van egymással.
Bodzából szörpöt akácból mézet.
Nem csak az az erdő, ami bükkből áll.
A mogyoróval az a probléma, hogy allergiát vált ki a virágzásakor.

Néhány éve az akácot hungarikummá nyilvánították.

Az akácosban nincsenek meg azok a lebontó szervezetek, baktériumok, gombák, rovarok, amelyek az őshonos erdőkben természetesen jelen vannak. Aljnövényzete is rendkívül szegényes. A gyökerein élő nitrogénmegkötő baktériumok miatt az akácosokban főleg csalán, vérehulló fecskefű és bodza nő,

Ez a cikk összefoglalja az előnyeit és a hátrányait is.

parkerdo.hu/kereszturi-erdo/az-akacrol-szeressuk-vagy-gyuloljuk/

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés