Az Európai Unió külügyi főképviselőjének kálváriája, azaz egy kudarc anatómiája

2021. február 12. 10:29

Navracsics Tibor
Ludovika
Ritkán látni olyan látványos kudarcot diplomáciai eseményeken, mint aminek Josep Borrell, az Európai Unió külügyi főképviselője volt részese Moszkvában.

„Valójában azonban maga a vereség csak részben tulajdonítható a politikus rossz szereplésének. Legalább akkora szerepet játszott ebben pozíciójának bonyolultsága is, amely éles fényt vet az Európai Unió mint globális szereplő szerkezeti és politikai problémáira.

2021. február 5-e, péntek valószínűleg hosszú évekig emlékezetes napja lesz nemcsak Josep Borrell egykori spanyol külügyminiszternek, aki jelenleg az Európai Unió külügyi főképviselője, de az egész Európai Uniónak is. Nem egyszerű személyes kudarcról van ugyanis szó, hanem olyan intézményi problémáról, amelynek megoldatlansága szinte szükségszerűen termel ki olyan helyzeteket, amelyek nemhogy növelnék, de valójában rombolják az Európai Unió globális ambícióit.

A történet még a Navalnij-ügyhöz kötődik. Február másodikán Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivista büntetését, megváltoztatva egy előző ügyben kiszabott felfüggesztett ítéletét, első fokon két és fél év munkatáborra változtatta az orosz bíróság. Az ítélet nemzetközi felháborodást váltott ki. Talán ez indította Josep Borrell külügyi főképviselőt, hogy Moszkvába utazzon, és tárgyalást kezdeményezzen az orosz kormánnyal. A Szergej Lavrovval folytatott tárgyalás már önmagában nem kecsegtetett sikerrel. Az oroszok semmi engedményre való hajlandóságot nem árultak el, sőt a tárgyalások időpontjára időzítették három európai uniós tagállam – Lengyelország, Németország és Svédország – egy-egy diplomatájának kiutasítását az országból.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 62 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Én értem, hogy a mostani kudarcok arra lennének hivatottak, hogy revansot véve mégis csak az eredetileg kiszemelt Weber-Timmermans kettős valamelyik tagja kerüljön helyzetbe, de ez az EU nemzetközileg igen halvány szerepén nem változtat. Sőt, a belső boszorkányüldözés, hatalmaskodás előbb utóbb még impotensebbé, nevetségesebbé teszi, még inkább marginális szereplővé válik. Tudsz mondani példát arra, hol, miben van az EU-nak tekintélye, jelentős nemzetközi szerepe?

Annyit üzennék Navrának: Tibor, semmiféle brüsszeli bürokráciára nincs szükség Európának, G.-Dzsordzsi Sorosnak annál inkább, Brüsszelt Soros hozta létre, te is a Soros falovának egyik szerve voltál, mint ahogy Brüsszel=Dzsordzsi falova.

Azért a Kálvária, az más.

Itt valaki hozta a formáját. Oroszország nagyhatalom. Ezzel a vezető anyaggal, amivel az EU rendelkezik, kifelé nem fog sokra menni, befelé még elmegy a verkli.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés